NATO lucrează pentru a trimite mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, joi, la o întâlnire a miniștrilor de externe din Grupul celor șapte (G7), relatează Reuters.

Soldati germani cu sisteme Patriot in fundalFoto: Soeren Stache / DPA / Profimedia

"Am adunat date despre diferitele sisteme de apărare aeriană pe care le avem în NATO și ne-am concentrat pe sistemele Patriot. Și colaborăm cu Aliații pentru a ne asigura că ei redistribuie unele dintre sistemele lor în Ucraina", a spus el reporterilor.

„Sunt încurajat de angajamentul și determinarea Aliaților NATO de a apăra pentru Ucraina”, a adăugat el, spunând că vede semne încurajatoare că Congresul SUA ar putea debloca în curând un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,84 miliarde de dolari.

Apelul șefului diplomației UE

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul, transmit Reuters și Agerpres.

„Avem (sisteme) Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile noastre, acolo unde se află pentru orice eventualitate, şi să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii”, le-a declarat Borrell reporterilor în marja reuniunii miniştrilor de externe din grupul G7, pe insula italiană Capri.

„Altfel, sistemul de electricitate din Ucraina va fi distrus. Şi nicio ţară nu poate să lupte fără a avea electricitate în case, în fabrici, online, pentru tot”, a adăugat el.

Problema apărării antiaeriene a Ucrainei este un subiect cheie pentru miniştrii reuniţi în Italia, după un apel al Germaniei miercuri către UE şi NATO de a face mai mult pentru a ajuta Kievul.

„Sunt sigur că vom face acest lucru, dar trebuie să o facem rapid”, a mai afirmat Borrell, spunând că regretă faptul că „politica internă” din SUA întârzie un pachet de ajutor foarte necesar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari.

„Nu putem doar să ne bazăm pe Statele Unite. Trebuie să ne asumăm (propria) răspundere şi să nu mai spunem „oh, o vor face Statele Unite”, a subliniat Borrell.

De asemenea, și cancelarul german Olaf Scholz a cerut miercuri europenilor să urmeze exemplul țării sale, care a anunțat furnizarea Kievului a unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot.