Camera Reprezentanților SUA va vota sâmbătă proiectele de lege care oferă asistență Ucrainei, Israel și Taiwan, a declarat miercuri speakerul Mike Johnson, după presiuni repetate din partea președintelui Joe Biden, relatează Reuters și AFP.

Mitch McConnell (dreapta), liderul republicanilor din Senat, alaturi de Mike Johnson, presedintele republican al Camerei ReprezentantilorFoto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Mike Johnson, a declarat miercuri că textele celor patru proiecte de lege vor fi depus „în curând astăzi”.

Potrivit acestuia, Comisia pentru regulile Camerei Reprezentanților va posta un text pe un proiect de lege separat privind securitatea la frontieră și va vota aprobarea finală sâmbătă seara, oferind timp pentru dezbateri și amendamente.

„Ne așteptăm ca votul final asupra acestor proiecte de lege să aibă loc sâmbătă seara”, a scris el într-o scrisoare către reprezentanții aleși ai Congresului, consultați de AFP.

Aleșii vor vota patru texte, care nu au fost încă dezvăluite.

Ajutorul acordat Ucrainei va include „un mecanism de împrumut pentru ajutor”, a spus liderul republican.

La aproape 7 luni după ce Casa Albă a propus Congresului planul său inițial de a menține asistența pentru Ucraina și la mai bine de două luni după ce un pachet de asistență de 95 de miliarde de dolari, destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, a fost aprobat de Senat cu sprijin de 70%, speakerul Camerei Reprezentanților a dezvăluit planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului.

Zelenski i-a îndemnat pe aliații occidentali să apere Ucraina în același mod în care au protejat Israelul. A făcut din nou acest apel după atacul mortal de la Cernigău.

Pe X, președintele ucrainean a declarat că numărul morților a crescut la 10, adăugând: „Teroriștii pot distruge vieți doar dacă îi intimidează mai întâi pe cei care pot opri teroarea și salva vieți. Determinarea contează. Sprijinul contează. Determinarea ucraineană este suficientă. Trebuie să existe o determinare la fel de suficientă din partea partenerilor noștri și, ca urmare, un sprijin suficient."

Reamintim că Johnson se confruntă cu opoziția aripii dure a Partidului Republican, care a amenințat inclusiv că îl va da jos din funcția de speaker al Camerei dacă asistența pentru Ucraina va fi reluată.

Unul dintre motivele de nemulțumire ale anumitor congresmeni republicani ține de faptul că proiectele vor fi trimise după vot din nou Senatului pentru aprobarea finală. Ei acuză faptul că Johnson nu a venit cu garanții procedurale care să asigure că votul aleșilor din Camera Reprezentanților va fi respectat de colegii lor senatori.