Senatul american, camera superioară a Congresului de la Washington, a aprobat miercuri pachetul de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, acesta urmând să fie trimis acum în Camera Reprezentanților, unde se va confrunta cu o soartă incertă, relatează Reuters.

Mitch McConnell (dreapta), liderul republicanilor din Senat, alaturi de Mike Johnson, presedintele republican al Camerei ReprezentantilorFoto: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pachetul include 60 de miliarde de dolari, fonduri de asistență pentru Ucraina, 14,1 miliarde de dolari pentru Israel și 4,8 miliarde de dolari destinați Taiwanului și altor parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacificului, potrivit CNN.

Adoptarea acestui pachet de asistență pentru partenerii externi ai Washingtonului vine după ce republicanii din Congresul american au tergiversat timp de luni de zile aprobarea sa, afirmând că îi vor da undă verde abia după ce acestuia îi vor fi adăugate prevederi legate de rezolvarea crizei cu migrația ilegală de la granița de sud a Statelor Unite.

Însă săptămâna trecută senatorii republicani au respins pachetul negociat chiar de către colegii lor cu aleși ai Partidului Democrat, aruncând din nou în aer perspectiva deblocării asistenței pentru Ucraina, care se confruntă cu atacuri tot mai energice ale armatei ruse pe frontul din estul țării.

După acest nou eșec Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senat, și Chuck Scumer, liderul senatorilor democrați, au propus ca pachetul de finanțare să fie despărțit în două părți distincte, unul destinat asistenței externe, și celălalt rezolvării problemei cu migranția, unul dintre subiectele fierbinți ale campaniei electorale din SUA.

Pachetul inițial a fost propus în octombrie anul trecut de Casa Albă în condițiile în care asistența pe care administrația președintelui Joe Biden o putea acorda Ucrainei fără sprijinul Congresului a rămas fără surse de finanțare.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților respinge deocamdată aprobarea pachetului

Însă Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, camera în care legiuitorii republicani dețin majoritatea mandatelor, a declarat deja luni că pachetul legislativ nu va fi examinat de camera inferioară a Congresului, care trebuie să își dea la rândul său aprobarea pentru ca el să poată deveni lege.

„Proiectul de lege al Senatului vizând ajutorul acordat ţărilor străine rămâne tăcut cu privire la cea mai presantă problemă cu care se confruntă ţara noastră”, a declarat Johnson într-un comunicat, referindu-se la criza privind migranții de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Republicanii din camera inferioară a Congresului cer în schimbul adoptării unui ajutor pentru Kiev o înăsprire semnificativă a politicii migratorii. Iar „în lipsa oricărei modificări” din partea Senatului pe această temă, „Camera Reprezentanţilor va continua să lucreze după propria voinţă asupra acestor probleme importante”, a declarat luni Mike Johnson.

Acesta, un susținător puternic al fostului președinte Donald Trump, este cunoscut pentru opoziția sa față de asistența militară acordată Kievului. El a primit calificativul „F” din partea „Republicani pentru Ucraina”, un grup de susținere care întocmește un buletin de evaluare pentru congresmeni cu privire la sprijinul lor.

Tot mai mulți congresmeni din camera inferioară a legislativului de la Washington au făcut din continuarea asistenței pentru Ucraina un subiect de campanie în condițiile în care în luna noiembrie SUA vor organiza în paralel cu alegerile prezidențiale și alegeri pentru Congres.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.