Cu două săptămâni înainte de intrarea în cel de-al treilea an al războiului ruso-ucrainean, tensiunile continuă. Președintele Volodimir Zelenski ar putea vizita în curând mai multe capitale vest-europene pentru a cere mai mult ajutor pe fondul încetinirii finanțării SUA, în timp ce Rusia „obține avantaje” datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus.

Elicopter rusesc de atac Ka-52 „Alligator” pregătit pentru a fi trimis în acțiune pe frontuld in UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

07:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 720 - LIVE pe HotNews.ro:

SINTEZA ZILEI

00:53Zelenski l-a numit pe fostul adjunct al lui Zalujnîi în funcția de trimis special pentru discuții de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul-locotenent Evhen Moisiuk în funcția de comisar special pentru punerea în aplicare a acordurilor internaționale de securitate, potrivit Kyiv Independent.

Din 2021, Moisiuk a fost adjunctul fostului comandant-șef Valerii Zalujnîi, care a fost demis de Zelenski la 8 februarie. Înainte de aceasta, timp de doi ani, el a fost comandantul Forțelor de Asalt Aeropurtate.

00:08Companiile internaționale enumerate de Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAPC) drept sponsori de război nu vor putea furniza produse armatei ucrainene, a spus Dmitro Bihuneț, directorul managementului riscurilor si conformității al Operatorului Logistic de Stat, a relateaza Liga.net, potrivit Ukrainska Pravda.

Potrivit Bihuneț, Operatorul Logistic de Stat folosește criterii suplimentare atunci când verifică furnizorii pentru a asigura integritatea.

Sancțiunile vor fi luate în considerare nu numai de Consiliul Național de Securitate și Apărare, ci și de partenerii Ucrainei, inclusiv Statele Unite, Canada, Regatul Unit și Uniunea Europeană.

23:41 Opoziția belarusă lucrează la crearea unui pașaport „alternativ” pentru a proteja exilații de regimul Lukașenko

Regimul lui Lukașenko a interzis în septembrie 2023 reînnoirea pașapoartelor belaruse la ambasadele din străinătate, punându-i pe cei cu pașapoarte care urmează să expire în curând sau care au expirat deja într-o situație juridică precară, potrivit Kyiv Independent.

Reînnoirea permiselor de ședere sau a altor chestiuni birocratice în străinătate necesită, de obicei, un pașaport valabil din țara de origine, iar pentru mulți exilați belaruși, perspectiva de a se întoarce în Belarus nu este o opțiune atâta timp cât Lukașenko rămâne la putere.

Tihanovskaia, care conduce guvernul său de opoziție în exil, a făcut presiuni asupra altor țări pentru a ajuta exilații belaruși. O inițiativă importantă este crearea unui pașaport belarus alternativ care ar proteja comunitatea exilată din Belarus și le-ar permite să ia o poziție reînnoită împotriva regimului lui Lukașenko.

Deși există un anumit precedent istoric pentru aceste eforturi, este o întreprindere ambițioasă care necesită sprijinul comunității globale, iar unii exilați belaruși se tem că deja nu mai au timp.

22:45Ministrul Apărării Rustem Umerov și nou-numitul comandant al forțelor armate Oleksandr Sîrski au discutat despre planurile militare ale Kievului pentru 2024 cu comandantul suprem al Forțelor Armate NATO în Europa și comandantul Grupului de Asistență pentru Securitate Ucraina, a declarat Umerov pe Facebook marți, potrivit Reuters.

Umerov, în postarea sa pe Facebook, a spus că el și Sîrski au avut „o conversație clară și de fond” cu generalul Christopher Cavoli și generalul locotenent Antonio Aguto.

„Am discutat despre planurile noastre militare pentru 2024”, a spus Umerov. „Comandantul șef a anunțat prioritățile. Printre acestea se numără optimizarea structurii Forțelor Armate, îmbunătățirea calității pregătirii militarilor noștri, încadrarea suplimentară a brigadelor existente și crearea altora noi, asigurarea nevoilor regulate de arme și echipamente”.

22:28Bloomberg: Cum au ajuns navele petroliere care transportă petrol rusesc să fie oprite de sancțiunile americane

O flotă mare de petroliere folosite pentru exportul de țiței rusesc se oprește, posibil ca urmare a intensificării sancțiunilor americane asupra pieței petroliere rusești, potrivit Bloomberg.

22:08Un consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump a declarat marți pentru Reuters că va face eforturi să producă schimbări în NATO dacă fostul președinte revine la putere, ceea ce ar putea duce la pierderea protecției unor națiuni membre împotriva unui atac extern, relatează Reuters.

22:02 Blinken susține că a vorbit cu americanul Paul Whelan, reținut în Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că a vorbit cu fostul pușcaș marin Paul Whelan, încarcerat de cinci ani pentru spionaj în Rusia.

„Ieri, am vorbit cu Paul Whelan la telefon”, a declarat Blinken, adăugând că eforturile SUA pentru eliberarea acestuia continuă „în fiecare zi”.

„Și vom continua să facem acest lucru până când el și Evan Gershkovici și toți ceilalți americani deținuți pe nedrept vor putea fi reuniți cu cei dragi”, a mai spus el.

Ambasadoarea SUA la NATO afirmă că declaraţiile „'iresponsabile'' ale lui Trump îi pun în pericol pe soldaţii americani

21:35Biden denunță comentariile „idioate” și „scandaloase” ale lui Trump despre NATO

Joe Biden i-a avertizat marți pe membrii republicani ai Camerei Reprezentanților că „istoria va fi martoră” dacă vor decide să blocheze ajutorul pentru Ucraina pe care Senatul, cealaltă componentă a Congresului american, tocmai îl aprobase, potrivit AFP.

Președintele democrat le-a cerut parlamentarilor conservatori să se distanțeze de predecesorul său Donald Trump, condamnând recentele remarci „idioate” și „nedemne” ale rivalului său despre NATO.

21:10 Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a criticat ferm declaraţiile fostului preşedinte american Donald Trump despre cheltuielile pentru apărare ale ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, spunând că acestea sunt "periculoase şi, sincer, iresponsabile", relatează dpa, potrivit Agerpres.

20:15Rusia își anunță intenția de a părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE

Federația Rusă își va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a anunțat marți președintele Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, potrivit Kyiv Independent.

Volodin ar fi calificat adunarea drept „o organizație politizată absolut dependentă, care dansează după cum cântă Washingtonul”. Duma de Stat și Consiliul Federației vor lua în considerare suspendarea participării Rusiei la Adunare la 21 februarie.

19:29Fermierii polonezi vor să instituie o blocadă totală la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, în 20 februarie, a anunţat marţi un important sindicat agricol, escaladând o grevă care a început săptămâna trecută în semn de protest faţă de politicile UE, transmite Reuters.

Putin ar fi propus SUA o înghețare a războiului din Ucraina, prin intermediari: „Contactele cu americanii nu au avut niciun rezultat”

18:55Sugestia președintelui rus Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după discuții între intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse ruse familiare cu discuțiile, relatează Reuters.

17:55 FOTO Alexei Țidenov, șeful regiunii ruse Bureatia, a publicat o fotografie stânjenitoare despre care afirmă că îl arată pe prezentatorul TV american Tucker Carlson în timpul vizitei sale în Rusia, imaginea fiind preluată inclusiv de către TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

17:25Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, dar ar putea fi descurajată de o contra-consolidare a forțelor armate, a declarat marți Serviciul de Informații Externe al Estoniei, relatează Reuters.

17:07Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat marți că nu se așteaptă ca alianța să emită o invitație de aderare Ucrainei la summitul de la Washington din iulie, relatează Reuters.

„În ceea ce privește summitul din această vară, nu mă aștept ca alianța să emită o invitație în acest moment”, a spus Smith, ca răspuns la o întrebare înaintea reuniunii miniștrilor apărării NATO de joi.

În timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei, Ucraina a precizat clar că scopul său este de a deveni membru al alianței militare conduse de SUA.

„Am muncit foarte mult de la summitul de la Vilnius de anul trecut pentru a trece la o serie de pași pentru a continua să ajutăm prietenii noștri din Ucraina cu reformele necesare în propria lor țară pentru a se apropia de integrarea euro-atlantică”, a spus Smith.

„Și continuăm să ne concentrăm în primul rând pe sprijinirea lor în lupta actuală și să ne asigurăm că pot prevalea pe câmpul de luptă”.

Kievul și unii dintre aliații săi din NATO, în special din Europa de Est, au făcut eforturi pentru o invitație de aderare, chiar dacă acceptă că Ucraina nu ar putea adera la NATO în timp ce este încă în război.

La un summit din Lituania de anul trecut, liderii NATO au spus că viitorul Ucrainei este în alianță, dar nu au ajuns să emită o invitație sau să stabilească un calendar pentru aderare.

Rusia a dat-o în urmărire pe Kaja Kallas, premierul Estoniei

16:50Kaja Kallas, premierul estonian, a denunțat marți „tactica obișnuită de intimidare” din partea Rusiei, după ce ea, ministrul culturii al Lituaniei și membri ai parlamentului leton au fost dați în urmărire de către Ministerul rus de Interne, relatează AFP.

16:45 Armin Papperger, președintele Consiliului de Administrație al unuia dintre cei mai mari producători europeni de armament, gigantul german Rheinmetall, a avertizat că Europa va avea nevoie de 10 ani pentru a-și umple depozitele de muniții în contextul invaziei rusești din Ucraina.

15:42Noul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, se va adresa miniștrilor apărării din țările NATO la întâlnirea lor programată la Bruxelles pe 15 februarie pentru a-i informa despre poziția în care se află forțele ucrainene, a declarat pentru TASS o sursă diplomatică din UE.

„Ne așteptăm ca noul comandant Sîrski să informeze miniștrii apărării aliați despre poziția Forțelor Armate ale Ucrainei și situația de pe câmpul de luptă”, a spus sursa, menționând că discursul este așteptat prin videoconferință.

15:25Președintele rus Vladimir Putin a ordoneat crearea unei „zone economice speciale” în regiunea rusă Belgorod, aflată la granița cu Ucraina.

14:52Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în războiul declanșat Ucrainei în februarie 2022, însă are suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, conform Reuters.

Senatul american a aprobat pachetul de asistență militară pentru Ucraina

13:55Senatul american, camera superioară a Congresului de la Washington, a aprobat miercuri pachetul de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, acesta urmând să fie trimis acum în Camera Reprezentanților, unde se va confrunta cu o soartă incertă, relatează Reuters.

13:20Poliţia rusă a dat-o în urmărire pe şefa guvernului Estoniei, Kaja Kallas, notificarea în acest sens fiind afişată marţi pe site-ul Ministerului de Interne de la Moscova.

12:33Forţele ruseşti cumpără terminale de internet prin satelit Starlink din „ţările arabe” pentru a le folosi pe câmpul de luptă, a declarat marţi agenţia de spionaj militar din Ucraina. Serviciul deţinut de Elon Musk a fost vital pentru Kiev pentru comunicaţiile de pe câmpul de luptă, dar oficialii ucraineni au declarat că şi forţele ruseşti se bazează din ce în ce mai mult pe el după aproape doi ani de la invazie.

Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean Apărării a publicat ceea ce spune că a fi o interceptare audio în care doi soldaţi ruşi discută despre cumpărarea de unităţi Starlink de la furnizori arabi pentru aproximativ 200.000 de ruble (2.200 de dolari) fiecare.

Luni, purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, a declarat pentru Reuters că forţele ruseşti achiziţionează terminalele prin intermediul unor ţări terţe nespecificate.

FMI spune că Ucraina are nevoie de peste 40 de miliarde de dolari

12:19 Ucraina are nevoie de asistență financiară internațională în valoare de 42 de miliarde de dolari pentru a sprijini succesele obținute în redresarea economiei după declanșarea invaziei rusești, a

declarat marți Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, într-un interviu acordat SNBC.

„Ucraina a câștigat sprijinul comunității internaționale prin acțiunile sale interne foarte prudente. Au colectat taxe echivalente ca pondere 36% din PIB. Nu cunosc multe țări care să facă asta chiar și fără război. Au redus inflația de la 27% la 5%. Au restabilit perspectivele de creștere economică, care acum este de 4,5%”, a subliniat Georgieva.

Ea a avertizat însă că, fără continuarea sprijinului comunității internaționale, aceste câștiguri se pot pierde. O delegație a FMI a ajuns luni la Kiev pentru discuții cu oficialii ucraineni.

11:44 Angajații Poliției Naționale a Ucrainei cercetează aproximativ 9.400 de plângeri penale legate de sustragerea de la mobilizare, iar 2.600 de rechizitorii au fost deja trimise în judecată de procurori, a informat marți șeful adjunct al poliției ucrainene.

11:16 În unele zone din Mariupol se aud explozii, potrivit serviciului de presă al primăriei ucrainene aflate în exil.

„Sunetele exploziilor sunt raportate în camerele de chat locale. Locuitorii scriu că zgomote puternice sunt auzite în districtul Primorsky și în al 23-lea microdistrict”, afirmă autoritățile ucrainene. Consiliul local a remarcat că „invadatorii informau despre activitatea apărării antiaeriene”, ceea ce sugerează că forțele Kievului au lansat atacuri cu drone sau rachete, deși nu este clar în ce direcție.

11:08Tsakhia Elbegdorj, un fost președinte și prim-ministru al Mongoliei, l-a ironizat pe Vladimir Putin după ce acesta a invocat argumente istorice în interviul acordat prezentatorului TV american Tucker Carlson pentru a-și justifica invazia din Ucraina.

Reacție furioasă a MAE rus cu privire la perspectiva înghețării activelor rusești înghețate în Occident

10:43 „Rusia va trata statele occidentale ca pe niște hoți”, avertizează purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters. Reacția vine în contextul în care Consiliul European a convenit luni asupra unui set de noi măsuri care vizează profiturile provenite din activele înghețate aparținând Băncii Centrale a Rusiei, deschizând posibila cale pentru ca veniturile să fie în cele din urmă redirecționate către Ucraina. Detalii, aici.

10:35 Donald Trump a susţinut luni că el a „întărit NATO” în perioada în care a fost președinte al Statelor Unite, comentariul său venind după ce declarațiile sale privind apărarea țărilor „rău-platnice” ale NATO au provocat rumoare în Europa, dar și de cealaltă parte a Oceanului Atlantic.

09:34Atacul cu dronă al Rusiei de sâmbătă, 10 februarie, asupra unui depozit de petrol din Harkov a dus la o scurgere de combustibil care a contaminat peste 10.000 de metri pătrați de teren, susține șeful departamentului de investigații al poliției din regiune, Serhii Bolvinov.

09:19Rusia a lansat marți atacuri cu rachete și drone asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei, avariand o centrală electrică și întrerupând alimentarea cu apă a unor locuitori, au declarat oficiali ucraineni citați de Reuters.

Orașul cu puțin de un milion de locuitori a fost atacat cu o rachetă și cu patru grupuri de drone, spun Forțele Aeriene ale Ucrainei, care a raportat doborarea a 16 din cele 23 de drone lansate de Rusia.

Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a anunțat că o centrală a fost avariată semnificativ, fără a fi înregistrate victime.

VIDEO Ucraina mulțumește României pentru cele „15 convoaie militare trimise” / Mesajul Guvernului de la Kiev

08:50România a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare şi va ajuta la antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, spune Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizaţie oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat un videoclip de mulţumire la adresa României.

07:33În ultimele 24 de ore, au avut loc 84 de atacuri rusești în Ucraina, rușii efectuând 113 lovituri aeriene, potrivit Statului Major ucrainean. Noaptea trecută, rușii au atacat Ucraina folosind 23 de drone de tip „Shahed-136/131”, 16 dintre ele fiind distruse de ucraineni.

06:53Şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat luni că economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi, în ciuda faptului că instituţia a îmbunătăţit recent estimarea privind creşterea economică, transmite CNBC. Economia Rusiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezistentă, pe fondul valurilor de sancţiuni occidentale în cei aproape doi ani de când şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

La sfârşitul lunii ianuarie, Fondul Monetar Internaţional şi-a dublat estimarea privind ritmul creşterii economice a ţării în acest an, de la 1,1% cât anticipa în octombrie la 2,6%.

06:30 O rețea online cu sediul la Moscova a răspândit propagandă de război pro-rusă și dezinformare în Europa de Vest, spun experții din armata și securitatea cibernetică franceză, citați de Guardian. Rețeaua, numită Portal Kombat , a operat cel puțin 193 de site-uri prin care se difuza propagandă pro-rusă și critici la adresa guvernului de la Kiev.

06:03Serviciul de informații din Norvegia a avertizat că Rusia „obține avantaje” în războiul cu Ucraina datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus. Nils Andreas Stensones, șeful unității de informații militare, a spus că Kievul va avea nevoie de asistență militară occidentală „extinsă” pentru a inversa situația.

05:00Kremlinul a negat afirmația Ucrainei conform căreia trupele sale folosesc sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru comunicații militare. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul nu a fost certificat pentru utilizare în Rusia, nici furnizat oficial în Rusia și, prin urmare, nu poate fi utilizat.

04:50Guvernul SUA a declarat că cheltuiește peste 7 milioane de dolari pe an cu mentenanța superyacht-ului confiscat de la oligarhul rus Suleiman Kerimov și a cerut judecătorului să permită vânzarea navei la licitație.

00:50Președintele Volodimir Zelenski ar putea vizita în curând mai multe capitale vest-europene pentru a le îndemna să-și mărească ajutorul pentru Ucraina pe fondul încetinirii finanțării SUA, relatează Bloomberg, potrivit Ukrainska Pravda.

SINTEZA ZILEI