Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, a capacităţii sale militar-industriale de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi a sprijinului oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, potrivit AFP.

Soldați ruși din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

La prezentarea raportului anual de evaluare a riscurilor pentru acest serviciu, directorul acestuia, Nils Andreas Stensones, a afirmat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental „substanţial” pentru a putea spera să întoarcă în favoarea sa evoluţia conflictului.

„Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an”

  • „În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul”, a apreciat şeful informaţiilor militare norvegiene.

El a argumentat că Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, că se adaptează sancţiunilor impuse mai bine decât se aştepta Occidentul, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse „menţinerea efortului lor de război tot anul”.

Mai mult, Rusia beneficiază de sprijinul militar al Coreii de Nord, al Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Moscovei arme, ci „vehicule, electronică şi piese de schimb” utile pentru industria militară rusă, a explicat şeful serviciului militar de informaţii norvegian.

„Va fi nevoie de un ajutor occidental substanţial cu armament pentru ca forţele ucrainene să se poată apăra şi să reia iniţiativa în conflict”, a concluzionat şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, amintind, de asemenea, de nevoia armatei ucrainene de muniţii, arme cu rază lungă de acţiune, sisteme antiaeriene, tancuri şi avioane de luptă, scrie Agerpres, citând AFP.

Norvegia se numără, alături de Danemarca şi Olanda, printre ţările europene care s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane multirol F-16, un aparat cerut insistent de Kiev.

„Norvegia şi Europa trebuie să fie pregătite să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru a-şi asigura propria securitate şi pe cea a aliaţilor lor”, a reacţionat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.

Washingtonul a fost principalul susţinător al Ucrainei, căreia i-a oferit de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 un ajutor financiar şi militar care însumează circa 113 miliarde de dolari, dar un pachet suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden este blocat în Congres de republicanii fostului preşedinte Donald Trump, ceea ce creşte povara asupra UE în susţinerea Ucrainei.