Rusia a lansat vineri noapte un atac cu drone asupra orașului ucrainean Harkov, ucigând șapte persoane, inclusiv trei copii mici, declanșând incendii și provocând distrugeri la locuințe și elemente de infrastructură, au declarat sâmbătă oficiali regionali, potrivit Reuters.

Incendii mari după un atac rusesc cu drone într-o zonă rezidențială din HarkovFoto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Furia s-a amestecat luni cu lacrimile în rândul rudelor unei familii ucrainene care a pierdut trei copii arși de vii într-un atac rusesc sâmbătă la Harkov, un mare oraș din nord-estul țării, potrivit AFP.

„De ce au murit micuții mei copii? În vârstă de șapte ani, patru ani și zece luni”, a spus bunica lor, Tetiana Putiatina, plângând la înmormântare.

„Nu știu cum o să trec peste asta”, a adăugat ea. Sâmbătă, ea și-a pierdut, de asemenea, fiul și soțul.

Cuplul și cei trei copii ai lor au murit într-un incendiu provocat de un atac cu dronă asupra unei benzinării, sâmbătă.

Atacul a vărsat combustibil în flăcări, creând un „râu de foc” pe stradă și distrugând aproximativ 15 case, potrivit autorităților.

„Fie ca toți cei care susțin acest război (...) să ardă cu aceleași flăcări care i-au ars de vii pe nepoții mei”, a continuat Tetiana Putiatina la înmormântare.

„Nu voi ierta niciodată (Rusia)”, a spus ea, deși s-a născut pe teritoriul rusesc.

Câteva zeci de persoane au participat alături de ea la înmormântarea din Harkov, cu brațele încărcate cu buchete de flori și cu lacrimi în ochi.

Unii au adus ursuleți de pluș, care au fost puși pe sicrie.

Cel mai mic dintre cei trei copii a fost înmormântat în același sicriu cu mama sa.

„Au avut o viață bună”, a declarat emoționată Viktoriia Rakitina, sora tatălui ucis. „Nu-mi vine deloc să cred.

Sâmbătă, procurorul regional a declarat că familia a devenit „captivă focului în interiorul propriei case”.

Mama, Olga Putiatina, în vârstă de 35 de ani, lucra pentru biroul procurorului regional și se afla în prezent în concediu de maternitate, a precizat departamentul.

Sâmbătă seara, președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că „teroriștii ruși” vor fi „trași la răspundere pentru acțiunile lor”.

„Autorii unor astfel de crime nu mai trebuie să rămână nepedepsiți”, a insistat el.

Harkovul a fost atacat în mod regulat de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, și a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești în ultimele săptămâni.

În Harkov, șeful biroului procurorului local, Oleksandr Filchakov, a spus într-un videoclip postat pe Telegram că trei drone au lovit stația de benzină din districtul Nemyshlianskyi din oraș.

„Era o cantitate mare de combustibil și de aceea există aceste consecințe îngrozitoare ale incendiului", a declarat Filchakov.