Rusia a lansat un atac cu drone asupra orașului ucrainean Harkov, ucigând șapte persoane, inclusiv trei copii mici, declanșând incendii și provocând distrugeri la locuințe și elemente de infrastructură, au declarat sâmbătă oficiali regionali, potrivit Reuters.

Efecte devastatoare ale uni atac rusesc în HarkovFoto: Andrii Marienko / AP / Profimedia

Oleh Synehubov, guvernatorul regional din Harkov, a spus că forțele rusești au lovit orașul vineri noapte, lovind infrastructura civilă, provocând mai multe mari incendii și distrugând cel puțin 15 case rezidențiale din estul Harkovului.

„În urma loviturilor, șapte persoane au murit, printre care trei copii: unul de șapte ani, unul de patru ani și un bebeluș de aproximativ șase luni", a declarat el pe aplicația de mesagerie Telegram.

Trei persoane au fost rănite, a adăugat el.

Pompierii și salvatorii au lucrat toată noaptea pentru a face față consecințelor atacului, pentru a stinge incendiile și pentru a curăța molozul, au declarat oficialii locali.

Harkovul a fost atacat în mod regulat de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, și a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești în ultimele săptămâni.

În Harkov, șeful biroului procurorului local, Oleksandr Filchakov, a spus într-un videoclip postat pe Telegram că trei drone au lovit stația de benzină din districtul Nemyshlianskyi din oraș.

„Era o cantitate mare de combustibil și de aceea există aceste consecințe îngrozitoare ale incendiului", a declarat Filchakov.

Rușii au atacat cu drone și porturile ucrainene de pe Dunăre, unde au fost auzite explozii puternice, iar în județele Tulcea și Galați au fost transmise mesage Ro-Alert.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că apărarea aeriană și grupurile mobile de vânători de drone au doborât 23 din cele 31 de drone lansate de Rusia, care vizau regiunea Harkov, în nord-estul țării, dar și regiunea Odesa, din sud.