Rusia a lansat spre Ucraina, în noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 31 de drone de atac Shahed, fiind atacate inclusiv porturile ucrainene de pe Dunăre. Locuitorii județului Tulcea ar fi recepționat primul mesaj Ro-Alert la o oră după primele explozii, potrivit presei locale, însă ISU a spus că au fost bombardamente în Ismail și după aceea.

Atac cu drone în porturile ucrainene de la DunăreFoto: Mircea Franc / AP / Profimedia

Sistemul de apărare ucrainean a reușit să intercepteze și să distrugă cel puțin o primă dronă încă din largul Mării Negre, însă multe au intrat deasupra teritoriului ucrainean și au lovit ținte la Ismail și Reni, potrivit informațiilor furnizate de canalul Odesa Info, scrie Info Tulcea.

Sistemul Ro-Alert a trimis o avertizare către locuitorii județului Tulcea abia la ora 00:44, adică la o oră după primele explozii confirmate, potrivit publicației citate.

Explozii puternice în porturile atacate

Pe rețelele sociale, locuitorii au scris că au auzit mai multe explozii puternice, notează Digi24.ro. În Ismail, aflat la doar câteva sute de metri de România, au fost auzite și explozii, dar nu este clar deocamdată dacă au fost victime sau pagube.

Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, a declarat la Digi24 că s-au dat trei mesaje în timpul nopții, ultimul fiind la aproximativ ora 5.00.

„Mesajele au vizat locuitorii din fâșia de nord a județului Tulcea și din zona județului Galați. După ce a fost trimis primul mesaj RO-Alert, s-a primit un mesaj la 112 din zona Isaccea prin care se cereau informații despre ce ar putea să se întâmple. Era un telefon de informare. La scurt timp după ce s-a dat primul mesaj au fost mai multe bombardamente în Ismail, în apropiere și de municipiul Tulcea, atuci au fost trei-patru apeluri până în jurul orei 3", a spus Daniel Năstase.

Ce spun ucrainenii despre atacul cu drone

„În noaptea de 10 februarie 2024, inamicul a atacat cu 31 de drone Shahed-136/131 lansate de la Balaklava și Capul Chauda din Crimeea și din regiunea Kursk, Rusia”, au precizat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Principalele zone de atac au fost regiunile Odesa și Harkov.

„Unități ale trupelor de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, precum și echipamente de război electronic au fost implicate în respingerea atacului aerian. Ca urmare a operațiunilor de luptă, 23 de Shahed au fost distruse în regiunile Odesa și Harkov”, a mai spus sursa citată.

Imagini cu drona rusească ce ar fi fost distrusă deasupra Mării Negre: