Președintele rus Vladimir Putin a ordonat crearea unei „zone economice speciale” în regiunea rusă Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, relatează Lenta, citând un decret publicat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Punerea în aplicare a ordinului a fost încredințată guvernului rus condus de premierul Mihail Mișustin și autorităților regionale din Belgorod, acestea având la dispoziție până în data de 15 mai să pună în aplicare dispozițiile date de liderul de la Kremlin, potrivit documentului.

Acesta îi numește direct pe premierul Mişustin şi pe guvernatorul Regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, ca fiind responsabili de implementarea ordinului.

Gladkov a declarat în luna ianuarie că regiunea trece prin „momente dificile” după ce forțele ucrainene și-ar fi intensificat bombardamentele și atacurile cu drone asupra sa. Rusia acuză Ucraina încă din primele luni ale războiului că lansează atacuri asupra civililor din Belgorod, afirmații respinse de Kiev.

Rusia acuză Ucraina că a atacat cu rachete Belgorodul

Autoritățile din Belgorod au declarat pe 10 februarie starea de urgență din cauza „amenințării cu rachete”, sfătuindu-i pe locuitori să se adăpostească în camere sigure și să nu se apropie de ferestre. Starea de urgență a fost însă ridicată în aceeași zi.

Autoritățile regionale au lansat un avertisment asemănător și pe 5 ianuarie, vehiculând atunci posibilitatea evacuării capitalei administrative a regiunii, orașul omonim.

Rusia afirmă că 14 persoane au fost ucise și peste 160 au fost rănite într-un atac cu rachete lansat de Ucraina asupra Belgorodului la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.

„Președintele Vladimir Putin a fost informat de atacul armatei ucrainene asupra zonelor rezidențiale din Belgorod”, a declarat atunci Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Atacul ucrainean ar fi avut loc după ce Rusia a lansat în cursul aceleiași zile un atac aerian masiv asupra orașelor ucrainene, ucigând zeci de civili și rănind sute de persoane, potrivit autorităților de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.