Rusia și-a atras critici dure în Consiliul de Securitate al ONU din cauza valului masiv de rachete și drone lansat vineri împotriva Ucrainei, după ce Kievul și susținătorii săi au cerut o reuniune de urgență a organismului format din 15 membri. Loviturile rusești au ucis vineri 39 de civili și au rănit alți peste 160, în cele mai mari atacuri aeriene de la începutul războiului, iar Polonia a spus că o rachetă rusă ar fi trecut prin spațiul său aerian înainte de a se întoarce în Ucraina. „Este tragic faptul că anul 2023 se încheie așa cum a început - cu violențe devastatoare împotriva poporului ucrainean”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari.

Poziție ucraineană pe frontul din AvdiivkaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:28 Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Consiliul de Securitate al ONU se va reuni sâmbătă, la 21:00 GMT, pentru a discuta în legătură cu lovitura din oraşul Belgorod, în care au fost ucise cel puţin 14 persoane, atac atribuit de Moscova Ucrainei, a anunţat misiunea rusă la ONU, relatează AFP.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul către națiune de sâmbătă seară: „Indiferent ce se întâmplă în alte țări, indiferent de schimbările politice sau de stările de spirit, trebuie să avem suficient potențial pentru a ne face treaba, pentru a ne atinge obiectivele”.
  • Rusia promite să riposteze după ce 18 persoane au fost ucise în atacul de la Belgorod
  • Polonia anunță că nu a găsit urme ale presupusei rachete care i-a încălcat spaţiul aerian. Moscova ceruse „dovezi concrete” că racheta a fost rusească înainte de a da explicaţii
  • Ucraina susține că a exportat 13 milioane de tone de mărfuri prin Marea Neagră
  • Secretarul britanic al apărării cere lumii să furnizeze mai multă apărare aeriană Ucrainei
  • Nici în acest an nu vor fi focuri de artificii la Moscova cu ocazia celei mai mari sărbători de familie din Rusia, dar, din aproape toate celelalte puncte de vedere, capitala este la fel de luminoasă și plină de viață ca la orice alt Revelion de dinainte de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 675 - LIVE pe HotNews.ro:

23:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în mesajul către națiune de sâmbătă seară:

  • „Indiferent ce se întâmplă în alte țări, indiferent de schimbările politice sau de stările de spirit, trebuie să avem suficient potențial pentru a ne face treaba, pentru a ne atinge obiectivele”.
  • „Vom lupta pentru influența noastră și pentru dreptate pentru Ucraina și le sunt recunoscător tuturor liderilor (lumii) care ne ajută, care au fost alături de noi din 24 februarie (2022) și care vor fi alături de noi și în 2024”.

23:10Ucraina susține că a exportat 13 milioane de tone de mărfuri prin Marea Neagră

Ucraina a declarat sâmbătă că a exportat aproximativ 13 milioane de tone de bunuri de la înființarea, în august, a unui coridor de transport maritim pe Marea Neagră, care a devenit foarte important pentru comerțul său, în pofida amenințărilor rusești cu bombardamente, potrivit AFP.

Aceste „13 milioane de tone” au fost transportate de 400 de nave, potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandre Koubrakov.

22:21 Rusia promite să riposteze după ce 18 persoane au fost ucise în atacul de la Belgorod

Moscova a promis sâmbătă să riposteze la o lovitură atribuită armatei ucrainene care a provocat moartea a 18 persoane și rănirea a 111 la Belgorod, cea mai mortală pentru civili în Rusia de la începutul conflictului în februarie 2022.

Atacul a avut loc la o zi după un bombardament intens în Ucraina, care a ucis 39 de persoane, potrivit autorităților.

21:56Atac cu rachete rusești asupra centrului orașului Harkov, soldat cu cel puțin 16 răniți

Forțele rusești au atacat centrul orașului Harkov, rănind 16 persoane, a anunțat primarul orașului Harkov, Ihor Terekhov, potrivit Kyiv Independent.

Orașul ar fi fost atacat sâmbătă cu cel puțin șase rachete, dintre care una a lovit o clădire rezidențială, provocând un incendiu.

Atacul are loc la o zi după ce Rusia a declanșat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei.

21:36Polonia anunță că nu a găsit urme ale presupusei rachete care i-a încălcat spaţiul aerian. Moscova ceruse „dovezi concrete” că racheta a fost rusească înainte de a da explicaţii

Polonia a încheiat sâmbătă căutările la sol după ce nu a găsit părţi ale unei presupuse rachete ruseşti care, potrivit armatei poloneze, ar fi intrat în spaţiul aerian al ţării vineri dimineaţa.

„La ora locală 15:00 (16:00 ora României), inspecţia zonei desemnate a fost finalizată. Rezultatul căutării a fost negativ”, a anunţat pe X Comandamentul operaţional al armatei poloneze. „Activităţile militare au fost finalizate şi nu plănuim alte verificări pe teren”, a precizat armata.

Rusia a cerut reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru Belgorod

20:42Consiliul de Securitate al ONU se va reuni sâmbătă, la 21:00 GMT, pentru a discuta în legătură cu lovitura din oraşul Belgorod, în care au fost ucise cel puţin 14 persoane, atac atribuit de Moscova Ucrainei, a anunţat misiunea rusă la ONU, relatează AFP.

„Astăzi (...) va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU cerută de Rusia cu privire la loviturile asupra Belgorod”, a indicat misiunea pe reţelele de socializare. Informaţia a fost confirmată pentru AFP de doi membri ai Consiliului.

19:39Secretarul britanic al apărării cere lumii să furnizeze mai multă apărare aeriană Ucrainei

Lumea ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii și să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat sâmbătă secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, la numai o zi după ce a promis sute de rachete antiaeriene britanice Kievului, potrivit Kyiv Independent.

Londra a anunțat cel mai recent pachet de sprijin pentru apărarea antiaeriană după ce un val de atacuri rusești din 29 decembrie a ucis cel puțin 39 de persoane și a rănit peste 160 în mai multe regiuni din Ucraina.

„Ucraina nu poate fi lăsată să se apere singură de un despot ca (Vladimir) Putin. Așa că acum este momentul să ne intensificăm sprijinul”, a scris Shapps pe platforma de socializare X.

18:40Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra Belgorod

Rusia a anunțat că a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului de sâmbătă de la Belgorod, soldat cu cel puțin 14 morți și pentru care acuză Ucraina, potrivit AFP.

„Am solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate privind Belgorod pentru ora 15.00, ora New York-ului”, adică 20.00 GMT, a declarat pe Telegram ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Rusia avertizează că atacul asupra Belgorod nu va rămâne „nepedepsit”

18:22Bilanțul atacului de la Belgorod a crescut la 14 morți și 108 răniți (minister)

„Potrivit celor mai recente informații, 12 adulți și doi copii au murit la Belgorod. În plus, 108 persoane, dintre care 15 copii, au fost rănite”, a scris Ministerului rus pentru Situații de Urgență pe Telegram.

17:49Rusia avertizează că atacul asupra Belgorod nu va rămâne „nepedepsit”

Ministerul rus al Apărării a asigurat sâmbătă că lovitura mortală de la Belgorod nu va rămâne „nepedepsită”, dând vina pe armata ucraineană, potrivit AFP.

„Acest atac nu va rămâne nepedepsit”, a declarat ministerul pe Telegram, asigurând că a reușit să intercepteze „majoritatea” rachetelor lansate împotriva orașului.

16:35Putin a fost „informat” despre atacul de la Belgorod pus pe seama Ucrainei / 10 persoane au murit

Președintele rus Vladimir Putin a fost „informat” despre atacul ucrainean asupra orașului Belgorod, soldat sâmbătă cu cel puțin zece morți și 45 de răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a doua zi după lovituri masive pe teritoriul ucrainean, potrivit AFP.

„Președintele Vladimir Putin a fost informat de atacul armatei ucrainene asupra zonelor rezidențiale din Belgorod”, oraș situat în apropiere de frontieră, a declarat Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse.

Zece persoane ar fi murit și 45 ar fi fost rănite într-un atac ucrainean, sâmbătă, la Belgorod.

Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39

15:46 Nici în acest an nu vor fi focuri de artificii la Moscova cu ocazia celei mai mari sărbători de familie din Rusia, dar, din aproape toate celelalte puncte de vedere, capitala este la fel de luminoasă și plină de viață ca la orice alt Revelion de dinainte de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Anul trecut, consecințele „operațiunii militare speciale” și mobilizare militară au diminuat apetitul moscoviților pentru divertisment. Anul acesta, doar creșterea prețurilor temperează sărbătorile.

„Anul trecut am cumpărat un brad de doi metri și a costat 10.000 de ruble (110 dolari). Anul acesta costă 17.000 de ruble. Așa că am decis să nu avem un brad adevărat acasă în acest an”, a declarat Viktorina Petrova.

15:01 Bilanțul celor uciși de atacul aerian rusesc masiv de vineri a ajuns la 39 de morți, a spus sâmbătă Zelenski.

„Operațiunile de intervenție în urma atacului rusesc de ieri continuă. Aproape 120 de orașe și sate au fost afectate, iar sute de obiecte civile au suferit daune”, a scris el pe X.

14:33 Doi copii au fost uciși și mai multe persoane au fost rănite în urma unei lovituri ucrainene asupra centrului capitalei provinciei ruse Belgorod, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. El a susținut că a fost lovită o zonă rezidențială.

1 ianuarie va fi zi de doliu în Kiev

14:04 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că atacul de ieri a fost cel mai tragic pentru capitală în ceea ce privește victimele civile.

„Atacul din 29 decembrie asupra capitalei a fost cel mai mare din punct de vedere al numărului de victime în rândul locuitorilor pașnici ai capitalei. În acest moment, 16 corpuri ale celor decedați au fost recuperate din ruinele unui depozit din districtul Shevchenkiv. Salvatorii continuă să lucreze și vor curăța dărâmăturile până mâine”, a scris Klitschko pe Telegram.

1 ianuarie va fi declarată zi de doliu în Kiev, a adăugat el.

13:25 Un jurnalist rus care se declară în mod deschis homosexual a spus sâmbătă că a fost bătut într-un parc din centrul Moscovei, atac pe care l-a legat de orientarea sa sexuală.

13:02 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării:

  • În cursul anului 2023, numărul mediu zilnic al pierderilor rusești (morți și răniți) din Ucraina a crescut cu aproape 300 pe zi față de 2022.
  • Creșterea mediei zilnice, conform datelor raportate de autoritățile ucrainene, reflectă aproape cu siguranță degradarea forțelor Rusiei și tranziția sa către o armată de masă de calitate inferioară după „mobilizarea parțială" a rezerviștilor din septembrie 2022.
  • Probabil că Rusia va avea nevoie de cinci până la zece ani pentru a reconstrui o structură de unități militare cu un nivel ridicat de pregătire și experiență.
  • Dacă pierderile continuă în ritmul actual pe parcursul anului viitor, până în 2025, Rusia va ajunge la peste jumătate de milion de militari uciși sau răniți în trei ani de război. Spre comparație, în cei nouă ani de război sovieto-afgan, URSS a pierdut 70.000 de militari.

Moscova refuză să dea explicații privind racheta din Polonia

12:11Polonia a trimis 500 de soldați să caute urme ale rachetei ce i-a încălcat vineri spațiul aerian

11:52 Moscova nu va da o explicație pentru racheta din spațiul aerian polonez până când nu i se vor furniza „dovezi concrete” că aceasta era rusească, a declarat Andrei Ordash, însărcinatul cu afaceri al Rusiei în Polonia, după ce a fost convocat la Ministerul polonez de Externe.

Potrivit RIA Novosti, Ordash a declarat: „Până când nu vor fi furnizate dovezi concrete, nu vom da nicio explicație, deoarece aceste acuzații sunt nefondate”. (The Guardian)

11:41Alerta de raid aerian a fost declanșată în toată Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Sirenele de raid aerian au fost activate în toate regiunile ucrainene și în capitala Kiev în jurul orei locale 10:30 a.m. în urma unor informații potrivit cărora un avion MiG care poate transporta rachete Kinjal a decolat de la o bază aeriană din Rusia.

ISW: Rusia va mai desfășura atacuri aeriene de amploare

10:19 Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, de la Cap Chauda din Peninsula Crimeea, zece drone Shahed, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Cinci dintre drone au fost doborâte de apărarea aeriană în regiunile Nikolaev, Hrson și Hmelnîțkîi, se precizează într-o postare pe Telegram. „Impactul principal a fost în zona de front din regiunea Herson”, a adăugat sursa citată.

09:58 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre masivul atac aerian rusesc de vineri, cel mai mare de după începutul invaziei:

  • Valul de lovituri pe care forțele rusești le-au efectuat pe 29 decembrie pare să fie punctul culminant al mai multor luni de experimente rusești cu diverse combinații de drone și rachete și al eforturilor de a testa apărarea aeriană ucraineană.
  • Rusia va continua să efectueze lovituri pe scară largă împotriva Ucrainei, în încercarea de a degrada moralul ucrainean și capacitatea Ucrainei de a-și susține efortul de război împotriva Rusiei.
  • Rezervele rusești și ritmurile sale actuale de producție în materie de rachete și drone nu permit probabil forțelor rusești să efectueze în mod regulat ample atacuri cu rachete, dar probabil că permit atacuri mai consistente cu drone, ceea ce poate explica modelul recent al valurilor de atacuri rusești.
  • Forțele rusești au încercat probabil în mod sistematic să atragă și să fixeze sistemele limitate de apărare aeriană ucrainene departe de front, iar loviturile rusești din 29 decembrie vin în urma unor indicii recente conform cărora apărarea aeriană ucraineană s-ar putea confrunta cu provocări semnificative față de operațiunile aviatice rusești de-a lungul liniei frontului.

Rușii spun că au doborât 13 rachete în Belgorod

09:12 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 750 de soldați, 16 tancuri, 20 de alte blindate de luptă, 17 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 6 echipamente speciale și 29 diferite vehicule și cisterne.

08:41 O lovitură ucraineană asupra unei clădiri rezidențiale a ucis o persoană la Belgorod și un total de 32 de drone au fost interceptate, în special în regiunea Moscova, au afirmat azi-noapte autoritățile ruse.

La Belgorod, un oraș situat în apropierea frontierei cu Ucraina, lovitura a ucis o persoană și a rănit alte patru , a afirmat guvernatorul Viaceslav Gladkov, adăugând că sistemul de alimentare cu apă al orașului a fost de asemenea avariat.

Ministerul rus al Apărării a susținut că sistemele de apărare aeriană au distrus 13 rachete deasupra acestei regiuni.

De asemenea, a spus că un total de 32 de drone ucrainene au fost neutralizate în sectoarele Briansk, Kursk și Orel, la nord de frontiera ucraineană, precum și în regiunea Moscova.

Rusia, criticată dur în Consiliul de Securitate după atacurile de vineri

08:36 Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al ONU, printre care SUA, Franța și Marea Britanie, au condamnat atacurile de vineri asupra Ucrainei.

„În loc de pace, Putin a ales să celebreze acest sezon de sărbători și să inaugureze noul an cu un număr fără precedent de atacuri cu drone și rachete împotriva unui alt stat membru al ONU", a declarat ministrul-consilier american John Kelley.

Reprezentantul permanent adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, nu a condamnat atacurile și a făcut apel la o „soluție politică" pentru războiul din Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a susținut că Rusia a lansat atacuri doar asupra infrastructurii militare și că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt responsabile pentru victimele civile. (Reuters)

07:27„2024: nimeni nu va trece Rubiconul, dar toți adună oști acolo”. Trompetele apocalipsei și sirenele de alarmă vor suna constant și în 2024 în sistemul de relații internaționale.

România va auzi aceste sirene tot mai clar, tot mai puternic, pe măsură ce frontul din sudul Ucrainei se va deplasa spre vest. Furtunile geopolitice de grad ridicat din regiunea Mării Negre vor rămâne și în 2024 devastatoare, la estul României. Termometrul geopolitic al regiunii va rămâne pe roșu și în 2024.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------