Tsakhia Elbegdorj, un fost președinte și prim-ministru al Mongoliei, l-a ironizat pe Vladimir Putin după ce acesta a invocat argumente istorice în interviul acordat prezentatorului TV american Tucker Carlson pentru a-și justifica invazia din Ucraina, relatează Business Insider.

Elbegdorj Tsakhia intr-un discurs pe care l-a tinut la ONU in timpul mandatului sauFoto: Richard Drew / Associated Press / Profimedia Images

În deschiderea interviului pe care Carlson i l-a luat la Kremlin săptămâna trecută, Putin a vorbit timp de zeci de minute despre istoria Rusiei și a Ucrainei pentru a-și justifica revendicările sale teritoriale asupra țării vecine.

Deși Carlson nu a încercat să contracareze în vreun fel pledoaria sa, istoricii au demontrat majoritatea argumentelor invocate de liderul de la Kremlin, unele dintre acestea fiind de-a dreptul halucinante. De exemplu, președintele rus a afirmat că al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care s-a opus revendicărilor dictatorului german Adolf Hitler.

Mai mulți oficiali polonezi de rang înalt au denunțat imediat comentariile sale, catalogându-le drept „delirul” unui om care reprezintă un „pericol mortal” pentru Europa.

Monologul lui Putin de la începutul interviului acordat lui Carlson a fost luat la țintă și de Tsakhia Elbegdorj, președintele Mongoliei între 2009 și 2017, acesta distribuind mai multe hărți care arată amploarea Imperiului Mongol în perioada sa de glorie, când controla aproape tot teritoriul de astăzi al Rusiei.

Fostul lider mongol i-a arătat lui Putin cât de mică era Rusia în perioada imperială a țării sale

„Am găsit o hartă istorică mongolă după discuția lui Putin. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj pe „X”.

Una dintre hărți subliniază cât de mică era Rusia în secolul XV, când Imperiul Mongol creat de Ginghis Han și succesorii săi precum Timur Lenk controla regiuni vaste din Asia, Orientul Mijlociu și Europa de Est.

Chiar dacă guvernul mongol nu a condamnat invazia rusă din Ucraina, Elbegdori este un susținător vocal al Ucrainei.

„Democrațiile lumii trebuie să își unească forțele cu o hotărâre și mai mare pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și să acorde Ucrainei armele de care ea are nevoie pentru a câștiga”, a declarat fostul lider de la Ulan Bator într-un mesaj publicat pe „X” în februarie 2023.

Urmărește ultimele evoluții din a 720-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.