Vladimir Putin a făcut o declarație cel puțin șocantă în interviul cu jurnalistul conservator Tucker Carlson ce a fost făcut public joi seară, președintele rus susținând că Al Doilea Război Mondial a început din cauza Poloniei, care nu a cedat la solicitările Germaniei naziste și l-a provocat astfel pe Hitler să o atace.

Vladimir Putin, interviu pentru Tucker CarlsonFoto: Captura X

Nu este clar de ce Putin a recurs la această distorsionare grosolană a adevărului istoric în interviul cu Tucker Carlson.

În context, însă, trebuie remarcat faptul că, deși Rusia a început un război de invazie neprovocat în Ucraina, toți oficialii ruși susțin că aceasta este de vină. De asemenea, o ipoteză ce poate fi luată în calcul este că liderul de la Kremlin a dorit să sugereze o paralelă cu războiul din Ucraina care să inducă în rândul publicului occidental teama de un nou război mondial.

„Așadar, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler. Și, deși nu a cedat la cererile lui Hitler, a participat totuși la împărțirea Cehoslovaciei împreună cu Hitler, deoarece polonezii nu au cedat Germaniei coridorul Danzig și au mers prea departe, împingându-l pe Hitler să înceapă al doilea război mondial prin atacarea lor”, a spus Vladimir Putin.

„De ce a fost Polonia împotriva căreia a început războiul, la 1 septembrie 1939? Polonia s-a dovedit a fi intransigentă, iar Hitler nu a avut altceva de făcut decât să înceapă să-și pună în aplicare planurile cu Polonia”, a adăugat el.

Cum a început Al Doilea Război Mondial

În realitate, istoricii atribuie începutul celui de-al Doilea Război Mondial deciziei naziștilor de a invada țările vecine din cauza expansionismului agresiv al lui Hitler, notează Daily Mail, care subliniază că Tucker Carlson nu a reacționat la această afirmație scandaloasă.

Decizia sa de a invada Polonia a venit după ce a trimis trupe pentru a ocupa Austria și a anexat Cehoslovacia fără o reacție din partea comunității internaționale, ceea ce, în opinia multora, a pregătit terenul pentru invazia sa ulterioară.

La sfârșitul lunii august 1939, Hitler și liderul sovietic Iosif Stalin au semnat Pactul de neagresiune germano-sovietic, care a stârnit extrem de multă îngrijorare la Londra și la Paris, amintește History.com.

Hitler plănuia de mult timp o invazie a Poloniei, o națiune căreia Marea Britanie și Franța îi garantaseră sprijin militar în cazul în care ar fi fost atacată de Germania.

Pactul cu Stalin însemna că Hitler nu se va confrunta cu un război pe două fronturi odată ce va invada Polonia și că va beneficia de asistență sovietică pentru cucerirea și împărțirea națiunii în sine.

La 1 septembrie 1939, Hitler a invadat Polonia dinspre vest; două zile mai târziu, Franța și Marea Britanie au declarat război Germaniei, dând astfel startul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește și: