Republicanul Brian Fitzpatrick ar putea începe să strângă semnături pe 8 martie pentru a forța un vot asupra unui proiect de lege privind ajutorul pentru Ucraina, ocolindu-l pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, care a refuzat până acum să supună votului proiectul privind asistența militară, a relatat Vocea Americii, potrivit Kyiv Independent.

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a refuzat să supună votului un proiect de lege adoptat de Senat care prevede finanţarea ajutoarelor destinate Ucrainei şi Fâşiei Gaza, în ciuda presiunilor Casei Albe și ale altor membri ai Congresului.

Mike Johnson a declarat presei, la Casa Albă, că el crede că Congresul „trebuie să aibă grijă mai întâi de nevoile Americii”, şi anume să abordeze problema imigraţiei, şi apoi să abordeze ajutoare străine.

Republicanul Brian Fitzpatrick a spus că va continua să lucreze cu biroul lui Johnson pentru a organiza un vot prin canale obișnuite, dar va începe să strângă semnături pentru a-l ocoli pe acesta dacă nu se conformează.

CBS News

notează că este opțiune care implică o manevră legislativă care rareori a reușit, care permite majorității membrilor să aducă un proiect de lege în discuție.

În Camera Reprezentanților, președintele lucrează de obicei cu liderii pentru a stabili ordinea de zi și decide care proiecte de lege sau rezoluții vor primi sau nu vot.

Această petiție este unul dintre instrumentele pe care parlamentarii din SUA le pot folosi pentru a promova proiectul de lege de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, care aloca 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Petiția trebuie să adune cel puțin 218 de semnături pentru a organiza votul, ceea ce înseamnă că trebuie să găsească sprijin atât în ​​rândul parlamentarilor republicani, cât și al celor democrați.

„Dacă Camera nu poate ajunge la un consens cu privire la un proiect de lege care urmează să fie pus în discuție, alternativa nu poate fi ca Ucraina să eșueze și granița noastră să rămână deschisă”, a spus Fitzpatrick în timpul unei conferințe în Congres pe 6 martie.