O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate ruse au creat încă o armă încropită din două sisteme de armament care nu au nicio legătură unul cu celălalt, formând un veritabil „Frankenstein”.

Serghei Soigu alaturi de generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al RusieiFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images

Înregistrarea video apărută inițial pe canalele de Telegram rusești arată cum inginerii armatei ruse au insalat lansatoare de rachete antisubmarin RBU-6000 pe șasiurile unor tancuri T-80.

Denumit oficial de Marina rusă RBU-6000 „Smerch-2”, lansatorul proiectat pentru a fi montat pe nave pentru operațiuni antisubmarin folosește rachete cu calibrul de 213 milimetri, fiind asemănător ca principiu de funcționare cu un sistem folosit de Marina Regală a Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lansatorul „Smerch-2” a intrat în serviciul forțelor navale sovietice la începutul anilor 1960 și a fost instalat de-a lungul anilor pe o serie largă de nave de război ale Moscovei. Lansatorul este format din 12 tuburi pentru rachete RGB-60, care în mod normal poartă muniții de adâncime neghidate.

Noul sistem încropit de inginerii ruși a fost remarcat și de către analistul naval H.I. Sutton care observă că arma pare desprinsă din unul dintre filmele „Mad Max”.

Armata rusă încearcă să găsească un nou rol pentru lansatoare antisubmarin

Agenția Forbes arată însă că aceasta nu este prima „încropeală” a armatei ruse folosind lansatoare RBU-600, dar că toate suferă de un handicap major: au o rază de doar câțiva kilometri. Acest lucru se datorează faptului că ele au fost proiectate pentru a funcționa asemănător lansatoarelor de mine folosite de nave.

În luna septembrie pe rețelele de socializare a apărut o fotografie care arată un lansator „Smerch-2” instalat deasupra unui vehicul blindat MT-LB, intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anii 1970.

Deși nu este clar dacă acest sistem a putut fi folosit cu succes pe front, șasiul MT-LB ar trebui să ofere cel puțin teoretic o platformă de lansare stabilă. Însă nu același lucru poate fi spus și de o altă improvizație a armatei ruse, descoperită datorită unei fotografii apărute în luna noiembrie:

Aceasta arată cum inginerii ruși au montat un lansator RBU-600 în remorca unui camion militar de 15 tone, care pare să fi fost „ancorată” cu o bucată de scândură pentru a oferi mai multă stabilitate sistemului în ansamblul său.

Forbes remarcă o altă problemă în cazul ambelor improvizații văzute pentru prima oară anul trecut: lipsa blindajului de protecție. Chiar dacă un MT-LB poate rezista focului armelor de calibru ușor, numeroase înregistrări video apărute de-a lungul anului trecut au arătat cum aceste blindate rusești sunt foarte vulnerabile în fața dronelor kamikaze sau a munițiilor improvizate lansate din drone comerciale.

Noua înregistrare video apărută acum pe rețelele de socializare pare să arate că militarii ruși au observat și ei acest neajuns, șasiul tancului T-80 oferind protecție mult mai bună echipajului lansatorului improvizat în cazul în care acesta este lovit. Sigur, în cazul unei lovituri directe asupra tuburilor lansatorului este foarte probabil ca aceasta să se soldeze cu o detonare catastrofală a rachetelor.

Au creat rușii un „Frankenlansator” pentru frontul din Ucraina?

Forbes remarcă ironic că aceste noi arme rusești ar putea fi poreclite „Frankenlansatoare” RBU-600 și că, în esență, rușii au creat un fel de „TOS-1 al omului sărac”. Sistemele TOS-1, intrate în dotarea forțelor armate sovietice în 1988, sunt alcătuite dintr-un lansator de 24 de rachete montat pe șasiul unui tanc T-72 (și ulterior T-90).

(FOTO: Alexey Zarubin / Alamy / Profimedia Images)

Deși motivele pentru care inginerii ruși au apelat la astfel de improvizații nu poate fi cunoscut cu certitudine, ele au cel mai probabil de-a face cu pierderile de lansatoare multiple de rachete pe care le-au suferit forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Potrivit site-ului Oryx, care monitorizează independent pierderile suferite de ambele forțe armate ce luptă în Ucraina, armata rusă a pierdut cel puțin 342 de lansatoare multiple în cei aproape doi ani trecuți de la începutul invaziei, dintre care 54 capturate de militarii ucraineni.

Noul sistem de armament încropit de armata rusă nu este desigur prima improvizație care i-a lăsat perplecși inclusiv pe analiștii militari, probabil cea mai faimoasă dintre acestea fiind reperată în martie anul trecut, când pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o turela navală antiaeriană de 25mm 2M-3 din 1945 „încrucișată genetic” cu un blindat MT-LB.

Urmărește ultimele evoluții din a 699-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.