Parlamentul ucrainean a înregistrat luni un proiect de lege care ar permite interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), cea afiliată patriarhiei de la Moscova înainte de izbucnirea războiului, relatează Reuters.

Mitropolitul Pavel, liderul Bisericii Ortodoxe UcraineneFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kievul a acuzat biserica de subminarea unității Ucrainei și colaboraționism cu Rusia după începerea invaziei pe scară largă în februarie anul trecut, acuzații pe care ierarhii din fruntea sa le resping.

Proiectul de lege prevede posibilitatea interzicerii prin decizie judecătorească a organizațiilor religioase care numără printre membrii lor persoane condamnate pentru propagandă de război, încalcă legea care interzice justificarea invaziei ruse împotriva Ucrainei sau încalcă egalitatea în drepturi a cetățenilor în ceea ce privește credințele religioase.

Înregistrarea proiectului în parlamentul de la Kiev reprezintă primul pas din procesul de adoptare a acestuia, legea urmând acum să fie dezbătută de comisia de specialitate din legislativ, înainte de a fi supusă dezbaterilor în plen.

Mitropolitul Pavel al UOC a fost notificat că este suspectat de incitare la ură pe bază religioasă și distribuirea de materiale care justifică agresiunea rusă, acuzații pe care el le neagă.

Nota de fundamentare a proiectului legislativ menționează că UOC este văzută ca fiind o parte integrantă a activităților desfășurate de Biserica Ortodoxă a Rusiei în Ucraina „cu scopul de a susține agresiunea armată a Federației Ruse”.

Care sunt cele două biserici ortodoxe din Ucraina

UOC s-a aflat sub autoritatea patriarhiei de la Moscova până la începerea războiului anul trecut, dar susține acum că a rupt legăturile cu aceasta și că este supusă unei „vânători de vrăjitoare” motivată politic.

Cealaltă biserică importantă din Ucraina este Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care s-a desprins din UOC din cauza afilierilor sale cu Rusia. Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut autocefalia OCU în 2018.

OCU a anunțat în mai anul acesta că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie, într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia.

Până la declanșarea invaziei împotriva țării lor anul trecut, majoritatea ortodocșilor din Ucraina au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, ca alte țări ortodoxe care folosesc calendarul iulian introdus în 46 î.Hr.

„Întrebarea aceasta a apărut cu o nouă forță ca rezultat al agresiunii ruse” a scris Biserica Ortodoxă a Ucrainei într-o postare făcută pe Facebook pentru a anunța trecerea la sărbătorirea Crăciunului în decembrie.

Ea a precizat însă că parohiile individuale vor avea posibilitatea de a urma în continuare vechiul calendar iulian, dacă doresc acest lucru, afirmând că „„reforma calendarului se va desfășura fără constrângere, treptat și conștient”.

Te-ar putea interesa și: