Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cea fidelă Kievului, a anunțat miercuri că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia, relatează Reuters.

Mitropolitul Epifanie, liderul Bisericii Ortodoxe a UcraineiFoto: Maxym Marusenko-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Până la declanșarea invaziei împotriva țării lor anul trecut, majoritatea ortodocșilor din Ucraina au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, ca alte țări ortodoxe care folosesc calendarul iulian introdus în 46 î.Hr.

„Întrebarea aceasta a apărut cu o nouă forță ca rezultat al agresiunii ruse” a scris Biserica Ortodoxă a Ucrainei într-o postare făcută pe Facebook pentru a anunța trecerea la calendarul gregorian.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, cea fidelă Moscovei, nu a comentat deocamdată decizia. În mod formal ea a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei în luna martie a anului trecut, însă guvernul de la Kiev o acuză că susține în continuare invazia rusă prin numeroși membri ai clerului său.

13 ierarhi ai acestei biserici care până anul trecut a fost subordonată Patriarhiei de la Moscova au rămas fără cetățenie, fiind acuzați de serviciul secret ucrainean (SBU) de trădare sau de propagandă pro-Rusia în biserici. Legea ucraineană nu permite dubla cetățenie, iar cei 13 ar fi deținut și cetățenie rusă.

Biserica autocefală a Ucrainei se distanțează de „cultura bisericii ruse”

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a anunțat că va trece la calendarul iulian îndreptat de la 1 septembrie, când începe anul liturgic, notând că „în zilele noastre calendarul iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericii ruse”.

Ea a precizat însă că parohiile individuale vor avea posibilitatea de a urma în continuare vechiul calendar iulian, dacă doresc acest lucru, afirmând că „„reforma calendarului se va desfășura fără constrângere, treptat și conștient”.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost recunoscută în urmă cu 5 ani de către patriarhul ecumenic Bartolomeu I.

Un sondaj de opinie făcut de guvernul ucrainean în luna decembrie a anului trecut a arătat că 59% din peste 1,5 milioane de respondenți s-au pronunțat în favoarea sărbătoririi Crăciunului în data de 25 decembrie.

Ministerul ucrainean al culturii și-a exprimat anterior susținerea pentru mutarea datei, afirmând că aceasta „este potrivită cerințelor vremurilor noastre și opiniei publice”.

Te-ar putea interesa și: