O nouă înregistrare video filmată probabil de militarii ucraineni a surprins de la firul ierbii un atac al acestora cu muniții cu dispersie asupra unei poziții a armatei ruse.

Atac cu munitii cu dispersie (imagine generica)Foto: Kaikeo Saiyasane / Zuma Press / Profimedia Images

Deși nu este de o calitate prea ridicată, înregistrarea surprinde fugitiv câteva dintre străfulgerările de lumină provocate de detonarea munițiilor, fumul care se ridică în urma exploziilor și zgomotul produs de acestea.

O primă înregistrare video cu un atac ucrainean cu muniții cu dispersie a apărut pe rețelele de socializare în data de 20 iulie, la puțin timp după ce cotidianul american The Washington Post a scris că trupele ucrainene au început să folosească aceste arme primite din partea Statelor Unite, jurnaliștii americani citând în acest sens mai mulți oficiali ucraineni sub condiția anonimității.

Deși oficialii de la Pentagon sau Casa Albă nu au oferit foarte multe detalii privind tipurile de muniție cu dispersie pe care SUA le-au trimis forțelor ucrainene, imaginile apărute pe platformele social media par să sugereze că este vorba de muniții de tip DPICM (dual-purpose improved conventional munition).

Acestea sunt un tip de muniții cu dispersie care a fost proiectate pentru a fi lansate de sisteme de artilerie ca proiectile, nu din avion, cum este cazul bombelor cu dispersie. Această decizie ar avea sens din punct de vedere militar, întrucât Ucraina nu controlează spațiul aerian deasupra câmpului de luptă și lansarea din avion a unor bombe ar ridica mai multe probleme.

SUA au furnizat Ucrainei muniții cu dispersie pentru ofensiva sa împotriva armatei ruse

La doar o zi după apariția primelor imagini cu folosirea acestor muniții de către trupele ucrainene purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de securitate, John Kirby, a confirmat că ele au ajuns în Ucraina și au fost utilizate pe câmpul de luptă.

„Am primit unele evaluări iniţiale din partea ucrainenilor, şi ei le folosesc destul de eficient”, au un impact asupra formaţiunilor defensive şi mişcărilor trupelor ruse, a afirmat Kirby despre aceste muniţii pe care Ucraina a promis că le va folosi doar pentru a disloca concentrările de trupe ale inamicului.

Preşedintele american Joe Biden anunțase mai devreme în cursul lunii iulie că a aprobat furnizarea de muniţii cu dispersie Ucrainei, motivând că armata ucraineană se află în criză de obuze obişnuite de calibrul 155 mm şi nici armata americană nu mai are în stoc multe obuze de acest fel.

Liderul de la Casa Albă a precizat că, până când industria militară americană va putea să crească producţia obuzelor cu calibrul de 155 mm, Washingtonul va furniza Ucrainei obuze cu dispersie de acelaşi calibru.

Utile în special în atacurile asupra trupelor aflate în tranşee, muniţiile cu dispersie (sau cu fragmentaţie) explodează în aer deasupra unei ţinte, eliberând zeci de submuniţii pe o arie extinsă, dar unele dintre ele nu explodează şi devin pe termen lung o ameninţare pentru populaţia civilă, la fel ca minele.

Urmărește ultimele evoluții din a 523-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.