O înregistrare video apărută joi seara pe rețelele de socializare pare să arate că forțele ucrainene au folosit în premieră în timpul unui atac rusesc muniții cu dispersie primite din partea Statelor Unite.

Presupusa folosire a munitiilor cu dispersie primita de ucraineni din partea SUAFoto: Captura video

Administratorii paginii OSINTTechnical notează că ar fi vorba de o salvă de proiectile DPICM (dual-purpose improved conventional munition), un tip de muniție cu dispersie proiectată pentru a fi lansate de sisteme de artilerie, nu din avion, cum este cazul bombelor cu dispersie.

O variantă mai lungă a înregistrării video arată ce s-a întâmplat: ucrainenii au lovit un pluton rusesc ieșit la atac sau într-o misiune de recunoaștere cu ceea ce pare a fi un proiectil de artilerie, provocând mai multe victime. Apoi, după ce soldații ruși au încercat să se adăpostească printre copacii din apropiere, au lansat munițiile cu dispersie asupra lor.

ATENȚIE! Imagini cu impact emoțional:

Imaginile au fost geolocalizate independent ca fiind filmate în apropierea orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk

În cazul de față, dacă este într-adevăr vorba de muniții DPICM, acesta pare să fi fost mai degrabă un test al forțelor ucrainene pentru a vedea cum funcționează noul armament primit de la armata americană, majoritatea analiștilor considerând că acest tip de arme vor fi utilizate împotriva tranșeelor și pozițiilor defensive rusești care au o concentrare mare de trupe.

Ce au spus comandanții ucraineni despre primirea munițiilor cu dispersie

Înregistrarea video a apărut pe rețelele de socializare după ce mai devreme în cursul zilei de joi cotidianul american The Washington Post a scris că trupele ucrainene au început să folosească munițiile cu dispersie primite din SUA, citând în acest sens mai mulți oficiali ucraineni sub condiția anonimității.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, colonelul Oleksandr Bakulin, comandantul Brigăzii 57 a armatei ucrainene, a declarat pentru BBC că forțele Kievului au nevoie de muniții cu dispersie care să „provoace pagube maxime asupra infanteriei inamice”, admițând însă că acestea „nu ne vor rezolva toate problemele”.

Oleksandr Tarnavskii, un alt ofițer ucrainean, a confirmat joia trecută pentru CNN că trupele sale au primit astfel de muniții promise de administrația președintelui american Joe Biden pe 7 iulie.

„Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical (câmpul de luptă)", a declarat în urmă cu o săptămână Tarnavskii, un general de brigadă și comandantul Operațiunii Forțelor Întrunite Tavria.

„Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va abandona teritoriul unde este posibil să le folosim", a adăugat el.

Livrarea de muniții cu dispersie Ucrainei a provocat furie la Kremlin

„Transferul de muniție cu dispersie este un gest de disperare și o recunoaștere a slăbiciunii în contextul eșecului așa-zisei contraofensive ucrainene”, a declarat ministerul rus al apărării într-un comunicat de sâmbătă.

Diplomația rusă a denunțat la rândul ei o „încercare cinică de a prelungi agonia actualelor autorități ucrainene fără a-și face griji pentru victimele civile” ale acestor bombe care au mică precizie și ucid nediscriminatoriu prin dispersarea unor mici încărcături explozive înainte sau după impact.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit personal despre acest subiect duminică, amenințând că forțele armate ruse vor apela la propriile stocuri dacă acest tip de muniții vor fi folosite de armata ucraineană.

„Vreau să remarc faptul că în Federația Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, bineînțeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce”, a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a mai spus că a considerat utilizarea bombelor cu dispersie drept o crimă și că Rusia nu a fost nevoită până acum să le folosească ea însăși, deși a avut probleme cu muniția în trecut.

În pofida declarațiilor sale, investigatorii ONU au identificat cel puțin 24 de cazuri distincte în care forțele ruse au folosit muniții cu dispersie împotriva ucrainenilor.

De ce sunt atât de controversate munițiile cu dispersie

Bombele cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări. De obicei, ele lansează un număr mare de proiectile mai mici care pot ucide pe o zonă largă, iar cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de decenii după încheierea unui conflict.

„Ucraina a oferit asigurări scrise că le va folosi într-un mod foarte atent” pentru a minimiza riscurile pentru civili, a spus Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden cu privire la decizia de a furniza astfel de arme Ucrainei.

Grupările pentru drepturile omului se opun deciziei Washingtonului, dar munițiile ar putea oferi un impuls contraofensivei ucrainene pentru a recupera teritoriile capturate de forțele ruse de când au invadat în februarie 2022.

Munițiile cu dispersie, indiferent că sunt lansate din aer, sau cu sisteme de artilerie ca în cazul celor primite de Ucraina, sunt alcătuite de regulă dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili. Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. O lege din 2009 interzice exporturile de muniții cu dispersie din SUA cu rate de eșec ale explozibililor mai mari de 1%, care acoperă practic toate stocurile militare ale SUA.

Este însă în prerogativele președintelui SUA să facă excepție de la interdicțiile prevăzute de legislația americană în ceea ce privește aceste muniții.

Donald Trump a folosit la rândul său aceste prerogative pentru a aproba în ianuarie 2021, cu puțin timp înainte de încheierea mandatului său de președinte, pentru a permite exportul de tehnologie a munițiilor cu dispersie în Coreea de Sud.

Urmărește ultimele evoluții din a 512-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.