Miniștrii de externe ai UE ar putea discuta joi o propunere de a aloca 20 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pe arme, muniții și alte ajutoare militare pentru Ucraina, timp de patru ani. Propunerea face parte dintr-un efort de a pune sprijinul blocului pentru Kiev pe o bază pe termen mai lung.

Soldat rus cu o dronăFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO O înregistrare video apărută joi seara pe rețelele de socializare pare să arate că forțele ucrainene au folosit în premieră în timpul unui atac rusesc muniții cu dispersie primite din partea Statelor Unite.
  • Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat joi, la Murmansk, prima linie a Arctic LNG 2, un gigantic proiect de gaz natural lichefiat (GNL) în Arctica, din care compania franceză TotalEnergies s-a retras în 2022
  • Propunerea UE pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate, amânată pentru septembrie / Noi sancţiuni contra Rusiei şi prelungirea celor existente
  • În Rusia, procurorii cer încă 20 de ani de închisoare pentru opozantul Aleksei Navalnîi
  • Franţa refuză să acorde statutul de refugiat unui rus în vârstă de 28 de ani care se prezintă drept un dezertor
  • Ce impact au restricțiile de călătorie impuse de Rusia asupra diplomaților britanici?
  • Ucraina avertizează la rândul său Rusia că va trata navele rusești din Marea Neagră drept potențiale ținte militare

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 512, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de joi seară: „Oamenii ar trebui să simtă că resursele bugetare sunt utilizate corect şi adecvat. Pietrele de pavaj, decoraţiunile şi fântânile pot aştepta până după victorie”

01:18 Maria Zaharova denunță colaborarea Republicii Moldova cu NATO: „Poporul moldovean e în mod tradiţional prietenos cu Rusia” / Răspunsul Chişinăului

00:50General rus: avioanele F16 din Siria au „afectat” avioanele rusești cu sistemele lor de ghidare

Un avion militar rusesc a fost expus la „sistemele de ghidare” ale avioanelor de luptă F-16 ale coaliției conduse de SUA în timpul unei patrule de rutină deasupra graniței de sud a Siriei, a declarat joi contraamiralul Oleg Gurinov, citat de agenția de știri TASS.

00:14 Propunerea UE pentru folosirea fondurilor ruseşti îngheţate, amânată pentru septembrie / Noi sancţiuni contra Rusiei şi prelungirea celor existente

00:00 În Rusia, procurorii cer încă 20 de ani de închisoare pentru opozantul Aleksei Navalnîi

23:55 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri pentru a discuta despre „consecinţele umanitare” ale retragerii Rusiei din acordul care a permis exportul de cereale ucrainene pe un coridor securizat din Marea Neagră.

Convocarea reuniunii a fost anunţată joi de Marea Britanie, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului în această lună, precizează Reuters.

23:41 Franţa refuză să acorde statutul de refugiat unui rus în vârstă de 28 de ani care se prezintă drept un dezertor

23:29Marea Britanie sancționează liderii „josnici” ai Wagner

Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva unor indivizi „josnici” din Grupul Wagner, care au legătură cu masacrul, violul și torturarea de persoane din Africa, potrivit Sky News.

Unitatea de mercenari ruși, care a ajutat Kremlinul în invazia Ucrainei, a acționat de asemenea „cu impunitate” în țări precum Mali, Republica Centrafricană și Sudan, a declarat MAE britanic.

Putin inaugurează mega-proiectul de gaz natural lichefiat Arctic LNG 2

22:42 Putin inaugurează mega-proiectul de gaz natural lichefiat Arctic LNG 2

Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat joi, la Murmansk, prima linie a Arctic LNG 2, un gigantic proiect de gaz natural lichefiat (GNL) în Arctica, din care compania franceză TotalEnergies s-a retras în 2022, scrie AFP.

22:01Ce impact au restricțiile de călătorie impuse de Rusia asupra diplomaților britanici?

Fostul ambasador britanic în Rusia, Sir Anthony Russell Brenton, a declarat pentru Sky News că viața este deja „destul de grea” pentru diplomații care locuiesc la Moscova.

„A putea ieși din acel loc este una dintre puținele atracții care au mai rămas, așa că a avea și acest lucru afectat pe lângă toate celelalte este doar un alt impediment și o iritare în plus”, a spus el.

21:45Un bărbat a fost încarcerat la Moscova pentru că ar fi atacat cu un dispozitiv incendiar mausoleul lui Lenin din Piața Roșie.

Un tribunal din districtul Taganski din oraș a dispus joi două luni de arest preventiv pentru bărbat, în așteptarea procesului, potrivit agenției ruse de presă Ria Novosti.

21:23 Autoritatea de supraveghere nucleară a ONU încă așteaptă accesul la centrala Zaporojie

Rusia încă nu a permis organismului de supraveghere nucleară al ONU să inspecteze acoperișurile centralei electrice din Zaporojie, la două săptămâni după ce a fost solicitat „accesul esențial”, potrivit Sky News.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat în repetate rânduri cu privire la o potențială catastrofă la acest amplasament, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc că pregătesc un atac în acest loc

20:44Funeralii pentru cuplul ucis în atacul de pe podul care leagă Rusia de Crimeea

Rudele și prietenii celor doi ruși uciși în atacul de pe podul de la Kerci, care leagă teritoriul rusesc de peninsula Crimeea, au participat joi la o ceremonie de înmormântare a cuplului, a cărui fiică adolescentă a fost și ea rănită, potrivit AFP.

20:05 Ungaria condiţionează din nou negocierea ajutorului militar pentru Ucraina de eliminarea băncii OTP de pe lista cu sancţiuni

Ucraina amenință la rândul său navele Rusiei

19:40Statele Unite impun sancțiuni pentru peste 120 de companii din Rusia și Kârgâzstan

Statele Unite au plasat joi peste 120 de companii din Rusia și Kârgâzstan pe lista lor neagră pentru a pedepsi contribuția acestora la mașina de război rusă din Ucraina, potrivit AFP.

19:15Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu: „Rusia vrea să provoace o criză alimentară la nivel mondial. România va continua să facă tot ce este posibil pentru a susţine Ucraina”

18:58VIDEO O înregistrare video apărută joi seara pe rețelele de socializare pare să arate că forțele ucrainene au folosit în premieră în timpul unui atac rusesc muniții cu dispersie primite din partea Statelor Unite.

18:20Ucraina avertizează la rândul său Rusia că va trata navele rusești din Marea Neagră drept potențiale ținte militare

După ce Rusia a amenințat că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale ținte militare, Kievul a transmis Moscovei un avertisment similar. Astfel, Ucraina anunță că, de la miezul nopții, va trata orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile ruseşti sau teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ca potenţiali transportatori de încărcături militare.

18:01Marea Britanie a trimis Ucrainei cu 184.000 de obuze de artilerie mai multe decât plănuia în urmă cu un an, a declarat joi secretarul britanic al apărării Ben Wallace, citat de The Guardian.

Potrivit acestuia, Marea Britanie a „donat cantități semnificative de echipamente militare, muniție și ajutoare neletale”.

„În timp ce într-un număr mic de zone am livrat mai puțin decât anticipam, am depășit planurile în domenii critice (...) De exemplu, am livrat de peste 15 ori cantitatea de muniție de artilerie planificată inițial”, a spus oficialul britanic.

Reacție furioasă a lui Oleksii Danilov după ultimele atacuri ale Rusiei

17:56 Ucraina va spânzura „cadavrul imperial rusesc” cu „liniile roșii” trasate de președintele Vladimir Putin, a amenințat joi Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev

17:33 Ministrul ucrainean pentru infrastructură, Oleksandr Kubrakov, a condamnat „încălcarea brutală” de către Rusia a legilor privind transporturile maritime, după ce Moscova a rupt acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

„Federația Rusă a încălcat din nou cu brutalitate dreptul universal la liberă navigație pentru întreaga lume și subminează în mod deliberat securitatea alimentară, condamnând milioane de oameni la înfometare”, a scris pe Twitter oficialul ucrainean.

17:22Banca Mondială va acorda Ucrainei un împrumut de 1,5 miliarde de dolari, garantat de Japonia, a anunțat premierul Denîs Șmîhal. El a precizat că împrumutul va fi folosit pentru consolidarea sistemului de asigurare socială, pentru ajutorarea oamenilor afectați de război și reconstruirea economiei.

16:37Rusia a anunțat joi că va impune restricții diplomaților britanici, cerându-le să informeze cu cinci zile în avans orice plan de călătorie dincolo de o rază de 120 de kilometri, din cauza a ceea ce a numit „acțiuni ostile” ale Londrei, scrie Reuters.

Însărcinatul cu afaceri al Marii Britanii în Rusia a fost chemat la Ministerul rus de Externe pentru a fi tras la răspundere pentru ceea ce Moscova susține că este sprijin pentru „acțiunile teroriste” ale Ucrainei și pentru obstrucționarea diplomației ruse în Marea Britanie.

„De asemenea, partea britanică a fost informată cu privire la decizia de a introduce o procedură de notificare pentru deplasarea angajaților misiunilor diplomatice britanice pe teritoriul Rusiei, „ca răspuns la acțiunile ostile ale Londrei”, a transmis Ministerul rus de Externe, conform Reuters.

Diplomații britanici, cu excepția ambasadorului și a altor trei diplomați de rang înalt, vor fi obligați să trimită notificări cu privire la orice plan de călătorie dincolo de „zona de liberă circulație” de 120 de kilometri cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte.

„Un astfel de document ar trebui să conțină informații despre momentul, scopul, tipul călătoriei, contactele de afaceri planificate, persoanele însoțitoare, tipul de transport, locurile de vizită și cazare, precum și traseul călătoriei”, a mai transmis Moscova.

16:00Ministerul turc al Apărării a confirmat joi că Rusia şi-a retras personalul de la Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul înființat pentru coridorul care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, stabilit anul trecut la Istanbul cu medierea Turciei şi a ONU, scrie Agerpres, citând EFE.

Guvernul turc îşi va continua „iniţiativele şi eforturile în acest sens”, a declarat un oficial al MAE turc presei de la Ankara.

În timp ce eforturile de reactivare a acordului continuă, autorităţile turce vor menţine un număr suficient de personal la acest centru de coordonare, a mai transmis ministerul.

Ucraina reclamă un gest „neprietenos și populist” al Poloniei

15:24 Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a denunțat vineri o măsură „neprietenoasă și populistă” a Poloniei, care a anunțat în urmă cu o zi că va extinde interdicția privind importurile de cereale din Ucraina, indiferent de ce decizie va lua Comisia Europeană în acest sens.

14:52Consiliul UE a anunțat într-un comunicat remis presei că a prelungit cu șase luni - până la sfârșitul lunii ianuarie 2024 - toate sancțiunile economice impuse împotriva Rusiei.

14:43 Forțele ucrainene au început să folosească muniții cu dispersie în timpul ofensivei din sudul țării, au declarat pentru The Washington Post mai mulți oficiali ucraineni sub condiția anonimității.

14:16Două persoane au fost ucise şi cel puţin 27 au fost rănite în urma atacurilor ruseşti din cursul nopţii, care au vizat Odesa şi Mikolaiv, pentru a treia noapte consecutivă, dar şi Harkovul, potrivit unui bilanț actualizat publicat joi după-amiaza de autoritățile ucrainene.

13:51Noul başcan al Găgăuziei, Evghenia Guţul, a cărei alegere este investigată de autorităţile centrale, a fost învestită miercuri în funcţie la Comrat într-o ceremonie de la care au lipsit oficialii de la Chişinău, dar la care, în schimb, au venit artişti din Turcia, inclusiv actorul Burak Özçivit, cunoscut pentru rolul din „Suleyman Magnificul”, relatează presa de peste Prut.

Aleasă din partea partidului ŞOR, între timp declarat neconstituţional, Evghenia Guţul a depus jurământul şi a promis să pună accent pe dezvoltarea economică a regiunii şi pe proiectele sociale. Ea şi-a exprimat recunoştinţa faţă de oligarhul Ilan Şor, condamnat în lipsă la 15 ani închisoare pentru fraudă şi fugit în Israel, şi şi-a susţinut apelurile pentru legături mai strânse cu Rusia.

Guţul a ignorat întrebarea jurnaliştilor despre costurile ceremoniei, la care a fost chemat inclusiv actorul celebru din Turcia. Vicepreşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Aleksandr Tarnavschi, a declarat că legislativul de la Comrat nu a alocat bani pentru organizare, iar sursa de finanţare nu îi este cunoscută,scrie newsmaker.md.

Parlamentul Republicii Moldova a votat retragerea din Adunarea interparlamentară a CSI

13:33Parlamentul Republicii Moldova a votat denunţarea Convenţiei cu privire la Adunarea interparlamentară a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (AIP CSI), adoptată la 26 mai 1996, şi a unui acord încheiat pe platforma CSI, conform Radio Chişinău şi deschide.md.

Propunerea de denunţare a Convenţiei cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI aparţine preşedintelui parlamentului, Igor Grosu, întrucât Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective şi decizii ale AIP CSI, şi în contextul declaraţiei ferme a Republicii Moldova privind integrarea în structurile europene.

În contextul politic din regiune, de la începutul acestui an, conducerea parlamentului de la Chişinău nu a aprobat nicio participare la evenimentele AIP CSI. Republica Moldova urma să achite în acest an o cotizaţie de membru în valoare de 5,8 milioane de lei. Denunţarea Convenţiei nu va afecta drepturile şi obligaţiile Republicii Moldova în raport cu alte părţi la tratat şi cu părţile terţe.

Reprezentanţii Blocului comuniştilor şi socialiştilor au criticat iniţiativa, menţionând că aceasta va duce la înrăutăţirea relaţiilor cu statele membre CSI.

13:20Kârgâzstanul, suspectat că exportă către Rusia tehnologii utilizabile în scopuri militare, s-a apărat joi de acuzaţia că ar ajuta Moscova să ocolească sancţiunile occidentale instituite după invadarea Ucrainei, recunoscând totuşi „posibila” implicare a unor companii private.

13:15Germania colaborează cu aliaţii pentru a se asigura că cerealele ucrainene nu sunt lăsate să putrezească în silozuri, după ce Rusia a renunţat la acordul pentru Marea Neagră, şi îşi va spori eforturile pentru a scoate cerealele pe calea ferată, a declarat joi ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock, citată de Reuters.

Vorbind înainte de reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană care are loc la Bruxelles, Annalena Baerbock a acuzat Rusia de şantaj şi de încercarea de a folosi cerealele ca armă în detrimentul celor mai săraci oameni din lume.

„Sute de mii de oameni, ca să nu spunem milioane, au nevoie urgentă de grânele din Ucraina, motiv pentru care lucrăm cu toţi partenerii noştri internaţionali pentru ca cerealele din Ucraina să nu putrezească în silozuri în următoarele câteva săptămâni, ci să ajungă la oamenii din lume care au nevoie urgentă de ele”, a declarat Baerbock.

12:40Două persoane au fost ucise, iar cel puțin 27 au fost rănite în atacurile lansate de ruși pentru a treia noapte consecutiv și care au vizat Odesa și Nikolaev, scrie The Guardian, citând surse ucrainene. La Nikolaev au fost rănite 19 persoane, iar un agent de securitate a fost ucis, în timp ce la Odesa au fost răniți cel puțin opt oameni, între care un copil.

11:51 Compania energetică de stat a Argentinei, Enarsa, a refuzat să accepte un transport de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc din cauza sancțiunilor, forțând nava să se întoarcă pe mare. „Enarsa a blocat livrarea pentru că încalcă contractul, pentru că este o companie sancționată”, a declarat într-un interviu ministrul argentinan al economiei, Sergio Massa, fără a denumi compania rusească care a operat nava.

Belarus anunță că mercenarii Wagner vor participa la exerciții militare în apropierea graniței cu Polonia

11:34Mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk.

11:04VIDEO O înregistrare video distribuită de un militar rus surprinde iritarea acestuia în timp ce inspectează 6 vehicule antiaeriene autopropulsate „Tunguska” primite de unitatea sa, niciunul dintre ele nefiind în stare funcțională.

10:46Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului de grăniceri al Ucrainei, a declarat că situația de la granița cu Belarus este sub control și că Rusia și-a retras aproape toate trupele care erau antrenate în zona de frontieră.

„Situația de la frontieră rămâne pe deplin sub control. De-a lungul graniței noastre nu înregistrăm mișcări ale echipamentelor militare sau ale personalului, fie unități ale armatei ruse, fie unități ale armatei Belarusului. Desigur, atenția noastră și, în general, atenția Ucrainei, precum și a Forțelor de Apărare, se concentrează asupra situației cu mișcarea mercenarilor ruși pe teritoriul Belarusului”, a spus el, cu referire la sosirea grupării Wagner pe teritoriul bielorus.

10:31Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat joi că bombarderea țintită de către forțele armate ruse a infrastructurii portuare din Odesa, care a continuat pentru a treia noapte la rând, precum și distrugerea deliberată de către Rusia a stocurilor de cereale destinate exportului, sunt acte barbare care vor duce la o criză alimentară pe scară largă în lume.

„Astăzi, desigur, vom discuta despre situația din Ucraina. Ministrul Kuleba va fi alături de noi (n.r. ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba va intra prin videoconferință la reuniunea Consiliului UE) în momentul în care Rusia bombardează și distruge întreaga infrastructură portuară din Odesa și distruge cereale pentru a treia noapte. Au fost arse peste 60.000 de tone de cereale. Deci, ei (rușii) nu numai că s-au retras din acordul privind exportul de cereale din Ucraina, dar ard acest cereale”, a spus Borrell.

10:15În urmă cu scurt timp, autoritățile din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, au declarat stare de urgență îîn zona în care a avut loc un atac cu dronă, scrie The Guardian.

Noi atacuri ale rușilor asupra porturilor din Ucraina: zeci de răniți

08:58 VIDEO Rusia continuă să atace porturile din Ucraina / Zeci de răniți la Mikolaiv și Odesa

Pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de retragerea Rusiei din acordul care a protejat transporturile de cereale ucrainene, autorităţile din regiunile Mikolaiv şi Odesa au anunţat joi că sunt cel puţin 20 de persoane rănite în urma unor noi lovituri ale Moscovei care au avut loc în cursul nopţii.

În primele ore ale zilei de joi, cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Mikolaiv, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.

08:25Rusia a atacat din nou Odesa.

Pentru a treia zi consecutiv, forțele ruse au vizat Odesa cu atacuri. Cel puțin două persoane au fost internate în spital după ce un atac rusesc în 20 iulie a afectat o clădire și a provocat un incendiu pe o suprafață de 300 de metri pătrați, potrivit guvernatorului Oblastului Odesa, Oleh Kiper.

08:10Plan major al UE pentru Ucraina: ajutor militar de 20 de miliarde de euro

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta joi o propunere de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar în favoarea Ucrainei, potrivit Sky News.

Suma uriașă de bani ar urma să fie cheltuită pe o perioadă de patru ani și ar urma să fie destinată armelor, munițiilor și altor echipamente militare.

07:17Prețurile cerealelor au crescut după atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene, care urmează deciziei de a renunța la un acord care a permis Kievului să exporte cereale pe piețele mondiale prin porturile sale de la Marea Neagră. Miercuri, oficialii ucraineni au declarat că grevele rusești au distrus 60.000 de tone de cereale care aștepta să fie exportate. Reuters relatează: Contractele futures pe grâu din Chicago au crescut cu 1,6%, ajungând joi la cel mai mare nivel din ultimele trei săptămâni. Porumbul a crescut cu peste 1%.

07:08O adolescentă a murit într-un atac cu dronă ucraineană în nord-vestul Crimeei, a declarat guvernatorul peninsulei ocupate din spatele Moscovei, Serghei Aksyonov într-o postare pe Telegram.

07:05Rusia ar putea viza nave civile din Marea Neagră și ar putea da vina pe Ucraina în urma deciziei Kremlinului de a părăsi Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, spune un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de Ukrinform.

06:15În această noapte orașul Mykolaev a fost atacat de ruși, fiind avariate cel puțin 5 clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și aproximativ 15 garaje, a scris primarul Oleksandr Sienkovych, pe canalul său de Telegram. „În prezent, sunt deconectate de la alimentarea cu energie electrică. Este în desfășurare o operațiune de salvare și căutare. Reprezentanții primăriei lucrează la relocarea oamenilor”. Au existat 18 răniți.

05:00Din păcate, 221 de persoane au fost ucise și peste 450 de persoane au fost rănite de mine și dispozitive explozive de la începutul invaziei ruse”, a declarat Oleksandr Horunzhyi, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, într-un briefing la Media Center Ukraine–Ukrinform. El i-a îndemnat pe ucraineni să sune imediat la 101 dacă descoperă un obiect exploziv.

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Toată lumea este afectată de această teroare rusească. Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei”

Preşedintele Ucrainei afirmă că toată lumea este afectată de teroarea rusească, referindu-se la atacurile asupra Odesei şi asupra porturilor de unde urma să fie trimise în ţări din Africa şi Asia cantităţi importante de produse alimentare. „Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru teroarea sa”, a arătat el.

SINTEZA ULTIMELOR 24 DE ORE DE RĂZBOI

  • Rusia va reveni la acordul privind cerealele cu Ucraina dacă cererile sale vor fi îndeplinite, potrivit lui Putin. Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să revină la acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei dacă cererile sale vor fi îndeplinite „în totalitate”, în caz contrar prelungirea acestuia „nu mai are sens”, potrivit AFP.
  • Sportivii din Rusia şi Belarus vor putea concura în competiţiile Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), însă cu condiţia să aibă statut neutru, a anunţat, miercuri, forul internaţional, potrivit News.ro.
  • Nou ajutor american pentru Ucraina de 1,3 miliarde de dolari. Acest ajutor „va salva vieți ucrainene și ne va aduce mai aproape de victoria noastră comună”, a scris Zelenski pe Twitter. „Apreciem sprijinul neabătut al poporului american prieten”, a adăugat el.
  • Oficialii americani au informații care indică faptul că Rusia a instalat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene, a declarat Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al consiliului național de securitate al Casei Albe.
  • Discuțiile mediate de Arabia Saudită și Turcia cu privire la repatrierea a mii de copii ucraineni luați în Rusia sunt în desfășurare din aprilie, a declarat miercuri o sursă apropiată discuțiilor, potrivit Reuters. Sursa și-a exprimat îndoiala că s-ar ajunge la un acord, deoarece acesta va depinde de președintele rus, Vladimir Putin. „Pentru ca el să dea (copiii) înapoi ar însemna că este de acord că este un criminal de război”, a spus sursa.
  • Miniștrii de externe ai UE ar putea discuta joi o propunere de a aloca 20 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pe arme, muniții și alte ajutoare militare pentru Ucraina, timp de patru ani. Propunerea face parte dintr-un efort de a pune sprijinul blocului pentru Kiev pe o bază pe termen mai lung.