Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Moscova a avertizat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Portul OdesaFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Pe măsură ce au crescut îngrijorările legate de retragerea Rusiei din acordul care a protejat transporturile de cereale ucrainene, autorităţile din regiunile Nikolaiev şi Odesa au anunţat joi că sunt cel puţin 20 de persoane rănite în urma unor noi lovituri ale Moscovei care au avut loc în cursul nopţii.

În primele ore ale zilei de joi, cel puţin 18 persoane au fost rănite într-un atac asupra oraşului portuar Nikolaiev, a declarat guvernatorul regional, în timp ce un oficial din Odesa a declarat că două persoane au fost spitalizate după ce o nouă lovitură a provocat un incendiu.

Dintre cele 18 persoane rănite la Nikolaiev, nouă au fost duse la spital, inclusiv cinci copii, a precizat guvernatorul Vitali Kim. Centrul oraşului a fost lovit în atac, o clădire rezidenţială cu trei etaje şi un garaj fiind incendiate, a precizat guvernatorul. El a spus că este posibil să existe şi morţi.

Ucraina spune că a stabilit o rută temporară de transport al cerealelor sale prin apele teritoriale ale României

După ce Rusia a rupt acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, Ucraina a anunțat că a stabilit un „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar.

De asemenea, într-o scrisoare oficială a guvernului de la Kiev consultată miercuri de Reuters se arată că Ucraina lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport prin apele teritoriale ale României.

Acordul, încheiat în iulie anul trecut şi intermediat de ONU şi Turcia, ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele pe Marea Neagră din trei porturi, folosind un coridor securizat.

„Rusia, după ce s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a declarat, la televiziunea publică din Ucraina, Suspilne, ambasadorul Vasil Bodnar.

Rusia avertizează că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potențiale ținte militare

Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale transporturi militare, începând de la miezul nopții, ora Moscovei (21:00 GMT, miercuri), ca urmare a încetării acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră, anunță agenția Reuters.

Într-un comunicat difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării spune că declară zonele de sud-est și nord-vest ale apelor internaționale ale Mării Negre ca fiind „nesigure pentru navigație” și că țările sub al căror pavilion călătoresc navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate „părți în conflict” de partea ucraineană.

Oficialii americani au informaţii care indică faptul că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene în ceea ce pare a fi „un efort coordonat pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră şi pentru a da vina pe Ucraina pentru aceste atacuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adam Hodge.

Ucraina şi Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Cotaţiile la grâu în SUA au urcat miercuri cu 8,5%, cea mai mare creştere zilnică care se înregistrează după mult timp pe o perioadă de patru ani.