Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale transporturi militare, începând de la miezul nopții, ora Moscovei (21:00 GMT, miercuri), ca urmare a încetării acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră, anunță agenția Reuters.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

„Țările ale căror nave se apropie de Ucraina vor fi considerate de Moscova ca fiind parte din conflict”

Într-un comunicat difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării spune că declară zonele de sud-est și nord-vest ale apelor internaționale ale Mării Negre ca fiind „nesigure pentru navigație” și că țările sub al căror pavilion călătoresc navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate „părți în conflict” de partea ucraineană.

  • „În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și închiderea coridorului umanitar maritim, începând de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023...”
  • „Toate navele ce navighează în apele Mării Negre având ca destinație porturi ucrainene vor fi considerate drept nave ce transportă potențiale încărcături militare”.
  • „Țările sub al căror pavilion navighează aceste nave vor fi considerate drept părți în conflict”.
  • „Un număr de zone maritime din părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație” - a transmis ministerul rus, fără a da însă detalii cu privire la aceste zone maritime care ar fi afectate.

Rusia a întrerupt acordul care facilita transportul de cereale

Amintim că Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Rusia a declarat că s-a retras deoarece un acord paralel pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte proprii în fața sancțiunilor economice occidentale nu a fost respectat.

Kremlinul a avertizat inclusiv marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica „riscuri”, deoarece - susține Moscova - Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.

Între timp, însă, Ucraina caută un nou culoar pentru exportul de cereale, iar guvernul de la Kiev a notificat Organizaţia Maritimă Internaţională că lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României.

Citește și:

____