Kremlinul a avertizat marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica riscuri, deoarece Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare, informează Reuters.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale din Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Rusia a declarat că s-a retras deoarece un acord paralel pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte proprii în fața sancțiunilor economice occidentale nu a fost respectat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că cei care au mediat acordul, Turcia și ONU, ar putea ajuta în continuare Ucraina să mențină un coridor maritim sigur și să inspecteze navele.

Dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un briefing: „Vorbim despre o zonă care este aproape de o zonă de război... Fără garanțiile de securitate adecvate, acolo apar anumite riscuri. Așa că, dacă se formalizează ceva fără Rusia, aceste riscuri ar trebui luate în considerare".

El a spus că este un „fapt evident" că apele folosite de navele cerealiere sunt, de asemenea, folosite de Kiev în scopuri militare, lucru pe care Ucraina l-a negat.

Rusia vrea să ofere gratuit cereale țărilor africane

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat luni Rusia că a transformat cerealele în arme, o acțiune care dăunează milioanelor de persoane vulnerabile din întreaga lume, dar Peskov a respins acuzația.

El a declarat că Rusia și-a îndeplinit obligațiile și a prelungit acordul de mai multe ori, chiar dacă angajamentele care au fost luate în schimb de Moscova nu au fost puse în aplicare.

Peskov a spus că cele mai sărace țări din Africa au obținut cele mai puține beneficii din acord, dar că Rusia este pregătită să continue să le furnizeze cereale gratuit.

El a declarat că Moscova este în contact cu partenerii săi africani și că această chestiune va fi discutată la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg de săptămâna viitoare.

Acordul a expirat luni seară

Acordul care a garantat în ultimul an exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seară la miezul nopții la Istanbul (21:00 GMT), termen stabilit atunci când a fost prelungit ultima dată cu două luni în luna mai.

Rusia a refuzat să prelungească acest acord, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida ONU și Turcia, denunțând obstacolele în calea comerțului cu produse agricole rusești.

În urma unei conversații de luni seară dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres, cei doi au convenit să lucreze pentru continuarea transporturilor de cereale din Marea Neagră.

„Am convenit cu domnul Guterres să lucrăm împreună și cu țările relevante, pentru a reînnoi securitatea alimentară și transporturile de alimente prin Marea Neagră”, a spus Zelenski pe Telegram.

Nikolai Gorbaciov a spus că este „sigur că Ucraina poate exporta cereale fără Rusia” dacă i se oferă „sprijin internațional”, după ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale la Marea Neagră.

Pârghia pentru a transporta cereale

„Comunitatea internațională, țările dezvoltate trebuie să găsească pârghia pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața mondială”, a declarat președintele pentru CNN.

Potrivit lui Gorbaciov, acest sprijin ar putea veni din flota turcă sau garanții de asigurare de la companii.

Gorbaciov a respins afirmațiile președintelui rus Vladimir Putin conform cărora Ucraina nu și-a îndeplinit o parte vitală a acordului cu cereale pentru a se asigura că cerealele sunt exportate în țările mai sărace, numind-o „manipulare”.

Deși 60% din cerealele exportate din Ucraina se deplasează prin porturi europene, aceasta „nu înseamnă că Europa absoarbe aceste cereale ca un consumator final”, a spus el, adăugând că cerealele ucrainene hrănesc aproximativ 200 de milioane de oameni din afara țării.

Mai sunt dispuse companiile să asigure navele spre Ucraina?

„Din cauza prăbușirii acordului privind coridorul Mării Negre, majoritatea armatorilor se vor abține acum să apeleze la porturile ucrainene”, a declarat Christian Vinther Christensen, director de operațiuni al grupului de transport maritim danez NORDEN.

Ultima navă a părăsit Ucraina în baza acordului duminică.

Asigurările au fost vitale pentru a garanta transporturile prin coridor, iar surse din industrie au spus că decizia Rusiei este evaluată dacă acoperirea poate continua sub o anumită formă.

„Unii asigurători vor căuta să profite de o creștere considerabilă a ratelor. Alții vor înceta să ofere acoperire. Întrebarea (cheie) este dacă Rusia minează zona care ar înceta în mod efectiv orice formă de acoperire oferită", a spus o sursă din industria asigurărilor.

Compania de asigurări Lloyd's of London a plasat deja regiunea Mării Negre pe lista sa cu risc ridicat.

„Acoperirea anuală rămâne în vigoare, dar călătoriile către zonele listate vor fi evaluate individual, după și când sunt văzute”, a declarat Neil Roberts, șeful departamentului maritim și aviație de la la Lloyd's Market Association (LMA).

Primele suplimentare de asigurare pentru riscul de război, care se percep la intrarea în zona Mării Negre, trebuie reînnoite la fiecare șapte zile. Acestea costă deja mii de dolari și se așteaptă să crească, în timp ce armatorii s-ar putea dovedi reticenți în a permite navelor lor să intre într-o zonă de război fără acordul Rusiei.

Citește și:

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.