Rusia a lansat peste noapte atacuri aeriene asupra sudului și estului Ucrainei folosind drone și, posibil, rachete balistice, au declarat marți dimineața Forțele Aeriene ucrainene și oficiali ucraineni.

Soldat ucrainean lângă un lansator multiplu de rachete croat RAK-SA-12, pe frontul din BahmutFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina
  • Zelenski: A învinge agresiunea rusească şi a pedepsi Rusia pentru teroare este o misiune istorică pentru generaţia actuală de lideri mondiali
  • Contraofensiva ucraineană este „departe de a fi un eșec”, în pofida faptului că avansează mai lent decât se anticipa, a declarat marți șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la Curtea Penală Internațională să nu-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului națiunilor BRICS, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război
  • Ben Wallace: Putin „nu a îndrăznit să se apropie de NATO” / „Rusia este mult mai fragilă” decât recunoaște. „Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus el.
  • „Vară, mare și soare!” Televiziunea de stat rusă continuă să îndemne oamenii să meargă în vacanță în Crimeea
  • Rusia pare să încerce să se folosească de Turcia pentru a ocoli obstacolele occidentale în calea exportului său de cereale, în urma colapsului acordului privind cerealele din Marea Neagră.
  • Rusia se află în pragul unei "grave crize a statului", ilustrată de rebeliunea eşuată a grupului paramilitar Wagner la sfârşitul lunii iunie, şi riscă să înceapă o "epocă de tulburări", avertizează opozantul încarcerat Ilia Iaşin într-un interviu acordat în scris cotidianului francez Le Figaro

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 510, LIVETEXT:

01:05 Zelenski: A învinge agresiunea rusească şi a pedepsi Rusia pentru teroare este o misiune istorică pentru generaţia actuală de lideri mondiali

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis mulţumiri secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin, pentru declaraţiile sale „foarte clare, fără ambiguitate şi puternice”. „A învinge agresiunea rusească şi a pedepsi Rusia pentru teroare este o misiune istorică pentru generaţia actuală de lideri mondiali. Şi lumea îşi va îndeplini această misiune. Ucraina va câştiga!”, a subliniat Zelenski.

00:572 morți în urma bombardamentelor ucrainene în zonele ocupate de Rusia în regiunea Donețk, afirmă un oficial susținut de Moscova

"Două persoane au fost ucise astăzi ca urmare a bombardamentelor efectuate de formațiunile armate ucrainene - [câte una] în districtul Kirovskiy din Donețk și Vladymirovka din Volnovakha", a declarat șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, într-un mesaj pe Telegram.

00:07„Vară, mare și soare!” Televiziunea de stat rusă continuă să îndemne oamenii să meargă în vacanță în Crimeea

Atacul ucrainean de ieri asupra podului care leagă Crimeea de continent a provocat cozi uriașe de mașini pline de turiști care încercau să fugă de pe o insulă care a fost mult timp o destinație de vacanță populară pentru ruși, potrivit Sky News.

23:55Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la Curtea Penală Internațională să nu-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului națiunilor BRICS, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război, a arătat o declarație a instanței locale publicată marți, relatează Reuters.

Putin mai scoate din mânecă 7.000 de oameni pentru a-i trimite pe front

23:26Ben Wallace: Putin „nu a îndrăznit să se apropie de NATO” / „Rusia este mult mai fragilă” decât recunoaște

„Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus el.

22:57Circulaţia feriboturilor în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia, a fost suspendată, anunţă marţi ocupaţia rusă din peninsula ucraineană anexată, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Direcţia principală” din cadrul ”ministerului situţaiilor de urgenţă al republicii Crimeea” face acest anunţ în urma unii atac ucrainean, luni, asupra Podului Crimeea, soldat cu avarierea benzii rutiere.

22:25Preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina, anunţă marţi un parlamentar din partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Aleksandr Hinştein, relatează CNN, potrivit News.ro.

22:02Aliaţii Ucrainei discută planuri de creştere a producţiei muniţiei, pentru a ţine pasul cu nevoile Kievului

Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care s-a reunit marţi, a discutat despre ”nevoia urgentă de muniţie” a Ucrainei, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează CNN.

”Am discutat despre planuri de creştere a producţiei la nivel naţional şi multinaţional, prin intermediul importantei Iniţiative a Uniunii Europene, în vederea producerii unei cantităţi mai mari de muniţie”, anunţă secretarul american al Apărării.

Rusia vrea să se folosească de Turcia pentru a eluda impactul sancțiunilor

21:39Cabinetul de miniștri al Ucrainei vrea să reconstruiască hidrocentrala Kahovka în doi ani, în ciuda faptului că anterior experți au spus că termenul minim pentru reconstrucție ar fi de 5-7 ani, relatează Ukrainska Pravda.

21:21 Contraofensiva ucraineană este „departe de a fi un eșec”, afirmă un general american de rang înalt

Contraofensiva ucraineană este „departe de a fi un eșec”, în pofida faptului că avansează mai lent decât se anticipa, a declarat marți șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, potrvit CNN.

20:45Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o ”greşeală uriaşă” prin faptul că a pus capăt participării Rusiei la Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, spune preşedintele francez Emmanuel Macron, care subliniază că ”vedem foarte clar că Rusia a decis să înfometeze ţări aflate deja în dificultate” relatează AFP, potrivit News.ro.

”El a decis să facă din hrană o armă (...). Cred că este o greşeală uriaşă”, a denunţat preşedintele francez, în engleză, la finalul summitului de la Bruxelles al şefilor de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE) şi Americii Latine şi Caraibelor.

Încetarea acordului cerealelor arată că ”regele este gol, ca să nu spun ţarul”, a adăugat Emmanuel Macron. ”Noi vedem foarte clar că Rusia a decis (...) să înfometeze ţări aflate deja în dificultate”, a subliniat el.

20:40Rusia vrea să se folosească de Turcia pentru a eluda impactul sancțiunilor

Rusia pare să încerce să se folosească de Turcia pentru a ocoli obstacolele occidentale în calea exportului său de cereale, în urma colapsului acordului privind cerealele din Marea Neagră.

Rusia se află în pragul unei "grave crize a statului"

20:10Și Germania acuză Rusia că a luat în vizor populația înfometată

Ministrul de externe al Germaniei a acuzat Rusia că, prin atacul asupra portului ucrainean Odesa, a lansat rachete la figurat asupra oamenilor înfometați din întreaga lume.

19:48Un fost pilot de vânătoare explică cauza probabilă a morții "misterioase" a aviatorului rus

Un pilot de avion de vânătoare a cărui viață a fost salvată de un scaun ejectabil a declarat că Rusia acționează contra propriul interes prin crearea unui "mister" în jurul morții unuia dintre aviatorii săi în Marea Azov.

Ieri au apărut imagini cu un avion rusesc prăbușindu-se în apă, în urma a ceea ce surse rusești au declarat că a fost o defecțiune a motorului.

19:05Rusia se află în pragul unei "grave crize a statului", ilustrată de rebeliunea eşuată a grupului paramilitar Wagner la sfârşitul lunii iunie, şi riscă să înceapă o "epocă de tulburări", avertizează opozantul încarcerat Ilia Iaşin într-un interviu acordat în scris cotidianului francez Le Figaro, potrivit AFP și Agerpres.

18:34Decizia Rusiei de a se retrage din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră înseamnă o „escaladare a foametei”, a transmis marți Guvernul Canadei, conform The Guardian.

Canada cere Rusiei să-și reînnoiască imediat participarea la acord pentru a evita șocurile suplimentare asupra sistemelor alimentare globale deja tensionate de războiul său de agresiune împotriva Ucrainei.

17:21 Parlamentul Rusiei a prelungit marți vârsta maximă la care bărbații pot fi mobilizați pentru a servi în armată cu cel puțin cinci ani - în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani, relatează Reuters.

17:15NATO a anunțat că miercuri secretarul general Jens Stoltenberg se va întâlni la Bruxelles cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

Moscova susține că loviturile asupra porturilor ucrainene reprezintă un „act de răzbunare în masă”

16:52Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a efectuat lovituri peste noapte asupra a două orașe-port ucrainene, în ceea ce a numit „un atac de răzbunare în masă”, la o zi după un atac asupra podului din Crimeea, pe care l-a pus pe seama Kievului.

Ministerul a declarat că a lovit Odesa și Nicolaev și a atins toate țintele.

15:51Cineastul ucrainean Oleg Senţov, fost deţinut politic în Rusia, care s-a alăturat trupelor Kievului după declanşarea invaziei ruse în 2022, a anunţat luni că a fost rănit într-un bombardament de artilerie pe linia frontului, la Zaporojie, în sudul ţării, relatează AFP.

15:17Discuții extrem de sensibile au loc pentru a se ajunge la un acord privind returnarea copiilor ucraineni luați ilegal în Rusia, potrivit cotidianului brianitc Financial Times, citat de Sky News.

14:26 Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat marți că fiecare rachetă lansată de Rusia asupra portului ucrainean Odesa echivalează, de asemenea, cu lansarea unei rachete asupra oamenilor care mor de foame în lume, potrivit Reuters.

Rusia a descris valul său de atacuri cu rachete și drone asupra porturilor ucrainene drept o răzbunare pentru atacurile lansate de Kiev. Decizia Moscovei de a se retrage din acordul privind cerealele a determinat Națiunile Unite să avertizeze că aceasta riscă să provoace foamete în întreaga lume.

13:35Kremlinul a avertizat marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica riscuri, deoarece Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare, informează Reuters.

13:07Forţele ruse de ocupaţie din sudul Ucrainei vor trebui probabil să-şi raţionalizeze muniţia de artilerie pentru a rămâne operaţionale, susţin experţi militari britanici, relatează DPA.

O pisică a fost salvată de sub dărâmături la 11 zile de la atacul asupra Liovului

12:52O pisică a fost salvată de sub dărâmături la aproximativ 11 zile de la un atac cu rachete lansat de ruși la Liov, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, citat de Sky News.

În fotografia publicată de oficialii ucraineni se poate vedea cum pisica, al cărei numei este Churchill, avea un pansament mic pe unul dintre picioarele din față, fiind ținută de veterinari. Proprietarul său, Olha, și-a pierdut mama în atac, a mai spus ministerul Apărării de la Kiev.

12:28Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut un comentariu ciudat într-o întâlnire cu unul dintre guvernatorii regionali care îi vorbea despre soldații ruși morți pe frontul din Ucraina, scrie Sky News.

12:18 Rusia folosește cerealele pe post de muniție, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, pentru Reuters, comentând suspendarea acordului încheiat sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.

Telus a îndemnat UE să ajute la îmbunătățirea logisticii, deoarece mai multe grâne ucrainene vor începe să treacă granițele după recoltă.

11:45Kievul a anunțat marți o situație „complicată" pe frontul din estul Ucrainei și că există succese în unele părți din sud, în timp ce își continuă contraofensiva împotriva forțelor rusești de ocupație, informează Reuters.

11:02VIDEO Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin”, i-a cerut luni seara „un răspuns” liderului de la Kremlin față de exploziile de pe Podul Kerci, afirmând că Rusia este „o mare putere” care nu poate lăsa astfel de acțiuni nepedepsite.

10:55Atacul rusesc din timpul nopții a provocat pagube la infrastructura din portul Odesa de la Marea Neagră, au declarat marți oficiali ucraineni.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că toate cele șase rachete Kalibr care au fost lansate în cursul nopții și 31 din cele 36 de drone au fost doborâte. Rachetele și majoritatea dronelor au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa și Nikoalev din sud, în timp ce restul au fost distruse deasupra regiunilor estice Donețk, Harkov și Dnipropetrovsk.

Circulația rutieră a fost reluată parțial pe podul Kerci

10:45Presa rusă de stat relatează că serviciile de securitate ale Federației Ruse au reținut o femeie suspectată de pregătirea „unui atac terorist" în regiunea Iaroslavl, situată la nord de Moscova, potrivit The Guardian.

FSB suține că „a fost reținută o cetățeană rusă născută în 1987, care, la instrucțiunile serviciilor speciale ucrainene, a colectat și transmis informații despre un obiect de infrastructură critică din regiunea Iaroslavl".

10:23Doi politologi din Belarus explică pentru HotNews.ro cum este percepută prezența pe teritoriul țării a trupelor Wagner: „Lui Lukașenko îi place să-și sperie vecinii”

09:55„Atacurile de peste noapte lansate de ruși în Odesa și Nikolaev prin folosirea rachetelor și a dronelor kamikaze este o dovadă în plus că țara teroristă vrea să pună în pericol viața a 400 de milioane de oameni din diverse țări care depind de exporturile de alimente ucrainene. Mulțumim forțelor noastre aeriene pentru munca lor eficientă. Lumea trebuie să înțeleagă că scopul Federației Ruse este foametea și uciderea oamenilor. Au nevoie de valuri de refugiați. Cu aceasta, vor să slăbească vestul”, a scris, marți, pe Telegram, consilierul prezidențial ucrainean Andri Yermak, comentând atacurile lansate peste noapte de forțele ruse.

08:40Circulația rutieră a fost deschisă parțial pe o bandă a podului din Crimeea luni seara târziu, a anunțat vicepremierul rus Marat Kușnullin pe canalul său de Telegram, la aproape 24 de ore după ce acesta a fost avariat de două explozii.

08:05 Rusia susține că a dejucat un raid ucrainean cu drone în Crimeea

Sistemele rusești de apărare aeriană și de contramăsuri electronice au doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei în primele ore ale zilei de marți, a anunțat agenția de știri RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Atacurile dronelor nu au provocat victime sau pagube, a precizat ministerul. Raidul a urmat unui atac al dronelor maritime ucrainene asupra podului din Crimeea, luni, care l-a avariat și a perturbat traficul auto.

Regiunea Odesa, atacată cu drone

07:40Apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată marţi dimineaţa în regiunea Odesa (sud), o zonă cheie pentru acordul privind exportul de cereale care a expirat luni seara, au declarat autorităţile locale, relatează AFP.

07:15De ce Putin nu poate trăi fără Grupul Wagner: „Ei fac treaba murdară pentru ca Kremlinul să îşi poată nega implicarea”

06:51Statele baltice urmează să se decupleze de reţeaua electrică rusă la începutul anului 2025, în ciuda solicitărilor din partea Lituaniei pentru o ieşire mai devreme, a declarat premierul eston pentru Reuters.

05:41Alexandr Lukașenko pare implicat în presupuse crime de război, având în vedere că băieți și fete, chiar și de numai 6 ani, sunt duși în lagăre de „deportare forțată”, scrie The Telegraph.

01:25Zelenski: Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. „Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.

00:14Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat

Acordul care a garantat în ultimul an exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a expirat luni seară la miezul nopții la Istanbul (21:00 GMT), termen stabilit atunci când a fost prelungit ultima dată cu două luni în luna mai.

Rusia a refuzat să prelungească acest acord, semnat la 22 iulie 2022 cu Ucraina sub egida ONU și Turcia, denunțând obstacolele în calea comerțului cu produse agricole rusești.

00:10În urma unei conversații de luni seară dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul general al ONU Antonio Guterres, cei doi au convenit să lucreze pentru continuarea transporturilor de cereale din Marea Neagră.

„Am convenit cu domnul Guterres să lucrăm împreună și cu țările relevante, pentru a reînnoi securitatea alimentară și transporturile de alimente prin Marea Neagră”, a spus Zelenski pe Telegram.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Acordul privind exportul de cereale ucrainene a expirat / Ce șanse sunt ca cerealele ucrainene să fie în continuare exportate prin Marea Neagră
  • Maxar Technologies a distribuit imagini din satelit care surprind daunele cauzate de atacul de astăzi asupra podului care leagă Crimeea de Rusia.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că ministerul său al apărării pregătește propuneri pentru un răspuns la atacul care a deteriorat podul Kerci, care leagă Crimeea de sudul Rusiei, pentru care a dat vina pe Ucraina. De asemenea, Putin cere propuneri concrete privind asigurarea securității podului, relatează Reuters.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că le-a trimis scrisori oficiale preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi secretarului general al ONU, Antonio Guterres, „cu propunerea de a continua Iniţiativa Cerealelor de la Marea Neagră sau a unui echivalent al acesteia într-un format trilateral”. „Ucraina, ONU şi Turcia pot asigura în comun operarea coridorului alimentar şi inspecţia navelor”, a precizat Zelenski.
  • Comunitatea internațională trebuie să „găsească pârghia” pentru a transporta cerealele din Ucraina pe piața globală fără Rusia, a declarat luni șeful Asociației Ucrainene pentru Cereale, Nikolai Gorbaciov, relatează CNN.
  • Două echipe din Ucraina s-au înscris în campionatul de fotbal al Rusiei. Deși UEFA a interzis cluburilor din Crimeea să participe în ligile profesioniste din Rusia, două echipe s-au înscris în liga a patra și au disputat deja primele meciuri.
  • Rusia a concentrat peste 100.000 de soldați în zona Kupiansk pentru a încerca să spargă apărarea Kievului, a declarat luni Serhii Șerevati, adjunctul comandantului ucrainean pentru comunicații strategice al grupării militare din estul țării, potrivit CNN.
  • Crimeea: Turiștii ruși, sfătuiți să treacă prin regiunile ocupate din Ucraina / „Mergeți înainte! Totul va fi bine, cu ajutorul lui Dumnezeu”
  • Armata ucraineană a pierdut aproximativ 20% din armament şi vehicule de la începutul contraofensivei, declanșate la 4 iunie, estimează The New York Times (NYT), relatează Euronews.

-----------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro.