Maxar Technologies a distribuit imagini din satelit care surprind daunele cauzate de atacul de astăzi asupra podului care leagă Crimeea de Rusia.

Imagine din satelit surprinsa de Maxar Technologies cu daunele aduse de atacul de pe 17 iulie asupra podului KerciFoto: AFP / AFP / Profimedia

Crimea.Reality (Krym.Realii), un proiect Radio Europa Liberă care acoperă Crimeea, spune că imaginile arată că partea de nord a podului, mai aproape de Rusia continentală, a fost avariată, potrivit Ukrainska Pravda.

Imagine din satelit publicată de Maxar Technologies care arată daunele provocate de atacul de pe 17 iulie asupra podului Kerci. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov a declarat luni după-amiaza că Podul Kerci a fost „sfâșiat” de drone maritime, părând a fi primul oficial de rang înalt de la Kiev care confirmă că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor care au avariat podul ce leagă Crimeea de Rusia continentală.

Imagine din satelit publicată de Maxar Technologies care arată daunele provocate de atacul de pe 17 iulie asupra podului Kerci. FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Podul Kerci a fost lovit de „drone navale”, a declarat luni ministrul ucrainean al transformării digitale Mihailo Fedorov pe Telegram.

„Astăzi, podul din Crimeea a fost aruncat în aer de drone navale”, a spus Fedorov, relatează CNN.

Luni mai devreme, o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat pentru CNN că atacul a fost o operațiune comună a SBU și a forțelor navale ale Ucrainei. Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu primiseră autorizația de a vorbi oficial.

Podul cheie leagă peninsula Crimeea anexată de Rusia continentală și servește drept linie de aprovizionare vitală pentru efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Ministrul a mai spus că proiectarea echipamentelor, precum și a instalațiilor de producție vor fi păstrate în secret.

„Este mai bine să acționăm, să nu dezvăluim fotografii cu propriile noastre unități de producție și să aprovizionăm Forțele de Apărare”, a spus Fedorov. „Producția a crescut deja de peste 100 de ori în unele categorii față de anul trecut.”

„Avem nevoie și de mai multe drone. Și vor fi mai multe”, a adăugat el.

Putin spune că Ministerul rus al Apărării pregătește un răspuns după „actul terorist” de la podul Kerci

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că ministerul său al apărării pregătește propuneri pentru un răspuns la atacul care a deteriorat podul Kerci, care leagă Crimeea de sudul Rusiei.

Putin a cerut de asemenea propuneri concrete privind asigurarea securității podului, după un atac din timpul nopții pe care l-a numit „act terorist” care a provocat pagube grave a ucis un cuplu care plănuia să plece în vacanță în Crimeea, iar fiica acestora a fost rănită.

„Având în vedere că al doilea atac terorist pe podul din Crimeea are deja loc, aștept propuneri specifice pentru îmbunătățirea securității acestei facilitati de transport importante din punct de vedere strategic”, a subliniat el, potrivit Ria Novosti.

Când preconizează Rusia că ar fi reparat podul

Vicepremierul rus Marat Khusnullin a declarat luni că podul care leagă sudul Rusiei de Crimeea va fi complet reparat până la 1 noiembrie.

Vorbind cu președintele Vladimir Putin în cadurl întâlnirii televizate, Khusnullin a spus că nu au fost aduse daune stâlpilor, dar că o porțiune de drum a fost complet distrusă și va trebui reconstruită.

El a spus că traficul rutier va fi reluat într-un singur sens până pe 15 septembrie, traficul rutier în ambele sensuri va fi restabilit până la 1 noiembrie. Podul feroviar paralel nu a fost avariat în atac.

Urmărește ultimele evoluții din a 509-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citește și: