HotNews.ro a vrut să afle cum este percepută în mediile politice din Belarus prezența mercenarilor Wagner pe teritoriul țării, și am cerut opiniile a doi analiști politici de la Minsk, Artyom Shraibman și Valer Karbalevich.

Mercenari Wagner antrenează soldați din BelarusFoto: Belarusian Defense Ministry via VoenTV / AP / Profimedia

Un convoi mare cu tehnică și luptători din armata privată Wagner a fost văzut intrând în Belarus dinspre Rusia, sâmbătă dimineața devreme, potrivit unui grup de monitorizare.

Asta s-a întâmplat după ce Ministerul Apărării din această țară a declarat că a planificat ca mercenarii și forțele armate ale Minskului să efectueze exerciții militare comune.

Cum văd prezența mercenarilor Wagner pe teritoriul țării doi experți din Belarus?

„Ministerul Apărării execută partea sa din ceea ce se numește „decizia politică”

Valer Karbalevich este jurnalist, politolog și expert la centrul analitic din Belarus „Strategia”. De asemenea, este autorul mai multor lucrări despre președintele țării și regimul său, inclusiv „Portretul politic al lui Alexandr Lukașenko” din 2010.

Intervievat de HotNews.ro, expertul spune că decizia lui Lukașenko de a-i promite lui Putin că va primi luptători Wagner pe teritoriul său este una politică și a fost parte a înțelegerii privind soluționarea crizei care a avut loc în Rusia cu trei săptămâni în urmă”.

În același timp, apariția mercenarilor Wagner pe teritoriul Belarus poate reprezenta un pericol de securitate în regiune și deja există îngrijorări în acest sens în țări precum Polonia, Lituania, Letonia, mai spune expertul de la Minsk, Valer Karbalevich.

„Lukașenko a obținut asta la pachet cu soluționarea altor probleme. La rândul său, Lukașenko întreprinde măsuri ca apariția acestei companii în Belarus să nu provoace reacții negative, atât printre structurile de forță, cât și în rândurile societății.

De asta și se vorbește despre o „foaie de parcurs”, în baza căreia ei (luptătorii “Wagner” - n.r.) să fie instructori. Eu cred că asta este o încercare, într-o anumită măsură, de a legitima această organizație pe teritoriul Belarusului”, a declarat Karbalevich.

Politologul susține că Lukașenko a beneficiat personal, din punct de vedere politic, de pe urmă implicării în soluționare crizei în Rusia. Nu același lucru se poate spune și despre Belarus, ca stat.

„Belarus, ca stat, nu câștigă nimic de la aceasta situație. Însă Belarus are o mare problemă: regimul lui Lukașenko nu corespunde viziunilor majorității populației.

Regimul lui Lukașenko este autoritar, prin toate deciziile sale, el rezolvă problemele sale personale. Soluționarea crizei politice din Rusia i-a oferit dividende politice și nu puține.

El a putut să-și facă imaginea de salvator al Rusiei, de la dezordini și război civil și chiar a încercat să înceapă să joace un anumit rol pe câmpul politic din Rusia.

Și asta îi oferă lui Lukașenko un instrument suplimentar pentru a-și speria vecinii, pentru a-i șantaja și a face presiuni asupra lor: Polonia, Lituania, Letonia.

Conducerea acestor țări se adresează NATO pentru a atrage atenția asupra unui nou pericol. Iar pentru Lukașenko este un instrument de presiune asupra vecinilor. Acesta este interesul lui, este jocul lui și îi place să sperie vecinii”, a mai spus Valer Karbalevich.

În același timp, expertul bielorus nu crede că Lukașenko ar avea planuri ca țara sa să fie implicată în războiul în Ucraina.

„Eu nu cred că Lukașenko și-ar dori participarea armatei bieloruse în războiul din Ucraina, pentru că această idee nu este foarte populară în societatea bielorusă, atât printre opozanți, cât și printre simpatizanți ai lui Lukașenko.

Din acest motiv, o astfel de evoluție a evenimentelor este minimă. Cu cât acest război se desfășoară cu mai puțin succes pentru Rusia, cu atât mai mică este probabilitatea participării armatei bieloruse.

Din toamna anului trecut, Rusia nu mai utilizează teritoriul Belarusului pentru bombardamentele asupra Ucrainei.

Unde este acum Prigojin (n.r.- fondatorul Wagner) și unde vrea să se afle este greu de spus pentru că aceasta informație este secretă. Nu aș recurge la teorii ale conspirației.

Prigojin credea că Putin va ceda în fața solicitările sale de a-i demite pe Șoigu și Gherasimov. Putin a refuzat și aici a apărut întrebarea ce să facă mai departe. Prigojin a rămas fără acoperire politică. S-a ajuns la un compromis care nu este clar în totalitate”, a mai spus Karbalevich.

„Vecinii trebuie să ia în calcul cele mai proaste scenarii. Lituania și Polonia deja își întăresc hotarele”

Artyom Shraibman. FOTO: Arhiva personală

Un alt expert din Minsk, Artyom Shraibman, analist politic, fondator „Sense Analytics”, consideră că esența înțelegerilor de pe urma rezolvării crizei din Rusia nu este clară nici până acum, iar detaliile pot apărea mult mai târziu.

„Nu știu ce prevede foaia de parcurs, pentru că nimeni nu a publicat-o. Noi nu știm parametrii acestei înțelegeri și nici dacă aceasta a fost coordonată până la capăt.

La o conferință, acum o săptămână, Lukașenko a spus că încă nu este clar ce statut va avea Wagner, câți luptători vor fi aici. Din acest motiv, nu putem să spunem ce câștigă sau pierde Belarus și Lukașenko.

Este clar că de la orice serviciu acordat lui Putin, Lukașenko câștigă, pentru că a ajuns să fie util și, ca recompensă, poate solicita o susținere pentru el. Asta se poate traduce printr-o presiune mai mică referitoare la subiectele de integrare sau subvenții financiare mai mari.

Probabil, el îl va tot aminti lui Putin că l-a ajutat în „chestiunea Prigojin”. Deocamdată însă este prea devreme să spunem cu ce se va încheia această înțelegere. Nu știm cât de mulți luptători Wagner vor ajunge în Belarus, pe cât timp și cu ce anume se vor ocupa”, a declarat Artyom Shraibman pentru Hotnews.ro.

Expertul este de acord cu ideea ca prezența mercenarilor Wagner pe teritoriului Belarusului ar prezenta un pericol, însă, cel puțin deocamdată, aceștia nu au echipamente necesare pentru a organiza un eventual atac asupra vecinilor Belarusului.

„Evident, prezența unor mercenari, a unor criminali, nu conferă siguranță nimănui, inclusiv în cazul lui Lukașenko, pentru că acești oameni sunt absolut imprevizibili.

Pe de altă parte, din câte se înțelege, ei ajung aici fără echipamente grele, deci ca forță militară nu prezintă un pericol, nu pot întreprinde atacuri asupra Ucrainei sau asupra altor vecini ai Belarusului.

Ei oricum depind de cei care trebuie să-i aprovizioneze cu muniție, artilerie, tancuri. Acum ei au venit pur și simplu cu automobile și autobuze. Există mai multe întrebări și cred că vecinii trebuie să ia în calcul cele mai proaste scenarii. Lituania și Polonia deja își întăresc hotarele.

Însă este clar că ei nu pot să atace acum Ucraina, pentru nu au resurse necesare”, a mai spus expertul.

Ministerului Apărării din Belarus a anunțat recent că a elaborat o foaie de parcurs pentru grupare Wagner. Mercenarii se vor ocupa de instruirea militarilor din această țară. Pe mai multe rețele sociale au început să apară înregistrări video în care se anunță venirea luptătorilor în Belarus.