Secretarul demisionar al apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a făcut în această după-amiază o serie de observații interesante cu privire la războiul din Ucraina.

Ben WallaceFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Luând cuvântul la conferința Tony Blair Institute for Global Change de la Londra, el a susținut că NATO se dovedește a fi un factor de descurajare eficient pentru Vladimir Putin - și că „Rusia este mult mai fragilă” decât vrea să recunoască Moscova, potrivit Sky News.

„Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus el.

„Au fost absolut atenți cu NATO. Au fost foarte, foarte prudenți pentru a se asigura că nu provoacă. Ați putea spune că alianța în sine funcționează. Articolul 45 [partea din Carta ONU care permite „acțiuni militare urgente” dacă statele membre sunt amenințate] funcționează”, a spus oficialul britanic.

Wallace a declarat că războiul din Ucraina a „revigorat” NATO, despre care a spus că a „stagnat” în anii precedenți.

„După 1991, NATO pur și simplu stagnase... Multe națiuni din Europa ar fi fost surprinse că NATO este o alianță nucleară. Pur și simplu au uitat să vorbească despre asta. Așadar, nu avea planuri pentru de răspuns la „ce se întâmplă dacă”. Pur și simplu muriseră”, a spus el.

Wallace spune că se observă o revigorare a NATO și crede că Rusia poate fi învinsă:

„Cred că [războiul din Ucraina] poate fi câștigat. Cred că Rusia este mult mai fragilă decât vor rușii să recunoască ... Scindarea în ierarhia armatei ruse este foarte reală, rata victimelor este atroce.”

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.