Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la Curtea Penală Internațională să nu-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului națiunilor BRICS, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război, a arătat o declarație a instanței locale publicată marți, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril RamaphosaFoto: Sergei Chirikov / AP / Profimedia

Africa de Sud urmează să găzduiască luna viitoare un summit al națiunilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - la care sunt așteptați să participe toți șefii de stat din acele țări.

Dar CPI a emis un mandat de arestare pentru Putin, acuzându-l de crima de război de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, iar Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, este obligată să-l aresteze dacă se prezintă la summit.

Ramaphosa a făcut aceste remarci într-un răspuns juridic la un proces înaintat de opoziție, Alianța Democrată, pentru a obliga guvernul să-l aresteze pe Putin în cazul în care acesta ar pune piciorul pe pământul Africii de Sud. Răspunsul lui Ramaphosa, care a fost depus pe 27 iunie, a fost făcut public marți.

În răspuns, Ramaphosa a spus că a inițiat proceduri la CPI în temeiul articolului 97, în care statele pot pleda că nu trebuie să efectueze o arestare din cauza problemelor care o împiedică să facă acest lucru.

Ramaphosa a spus că nu poate dezvălui detalii despre aceste proceduri.

„Africa de Sud are probleme evidente cu executarea unei cereri de arestare și predare a președintelui Putin”, arată depoziția acestuia.

„Rusia a precizat clar că arestarea președintelui în exercițiu ar fi o declarație de război”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt al CPI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În martie, aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, a spus că orice încercare de arestare a lui Putin ar echivala cu o declarație de război.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.