Discuții extrem de sensibile au loc pentru a se ajunge la un acord privind returnarea copiilor ucraineni luați ilegal în Rusia, potrivit cotidianului britanic Financial Times, citat de Sky News.

Roman Abramovici Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Turcia și Arabia Saudită sunt implicate în discuții, care durează de mai multe luni, potrivit Financial Times, care citează patru persoane familiare cu această problemă.

Oficialii ucraineni și ruși au întocmit liste cu miile de copii care au fost duși ilegal în Federația Rusă și ținuți în case de copii sau adoptați de familii de ruși.

Oficialii ambelor părți au refuzat să vorbească direct pe această temă, dar au intervenit mediatori din Arabia Saudită și Turcia.

Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, ar fi, de asemenea, implicat în aceste discuții, fiind un reprezentant al părții ruse.

Arabia Saudită a ridicat inițial problema copiilor deportați în cadrul unei reuniuni a unor membri G20 la Copenhaga, a declarat un diplomat care cunoaștea detalii despre discuții.

Țările occidentale i-au dat apoi Riadului binecuvântarea de a continua să medieze în returnarea copiilor din Rusia.

Ucraina susține că Rusia a deportat până la 20.000 de copii.

Laboratorul de cercetări umanitare din cadrul Universității Yale afirmă că cel puțin 6.000 de copii ucraineni au fost duși ilegal în Rusia de la începutul războiului în februarie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.