Parlamentul Rusiei a prelungit marți eligibilitatea pentru convocarea militară cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani. Rusia și Ucraina au prezentat marți relatări foarte diferite despre luptele din nord-estul Ucrainei, Moscova anunțând progrese ale trupelor sale, iar Kievul spunând că a preluat inițiativa în regiune. Ucraina vorbește despre progresul contraofensivei lansată la începutul lunii trecute în timp ce Moscova spune că a limitat orice avans al forțelor de la Kiev.

Razboi în Ucraina. Kiev, 15 iulieFoto: Mykhaylo Palinchak / Zuma Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 511, LIVETEXT

01:10Miniștrii UE vor discuta un plan de ajutor militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta joi o propunere de a cheltui până la 20 de miliarde de euro pentru ajutor militar în favoarea Ucrainei.

Suma uriașă de bani ar urma să fie cheltuită pe o perioadă de patru ani și ar urma să fie destinată armelor, munițiilor și altor echipamente militare.

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul de miercuri seară: „Toată lumea este afectată de această teroare rusească. Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei”

Preşedintele Ucrainei afirmă că toată lumea este afectată de teroarea rusească, referindu-se la atacurile asupra Odesei şi asupra porturilor de unde urma să fie trimise în ţări din Africa şi Asia cantităţi importante de produse alimentare. „Toată lumea ar trebui să fie interesată în a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru teroarea sa”, a arătat el.

23:56 Oficialii ruși propun un nou proiect de lege care vizează reprimarea „disidenței interne”

Un proiect de lege care introduce răspunderea penală pentru „propaganda și justificarea ideologiei extremiste” a fost introdus în camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit Sky News. Mai mulți oficiali ruși au fost de acord să prezinte proiectul de lege, care va introduce o amendă de 300.000 de ruble și până la cinci ani de închisoare pentru cei găsiți vinovați.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că acest lucru arată că Rusia continuă să folosească „manipulări legislative pentru a reprima disidența internă”. Legile similare au fost introduse anterior pentru a încuraja autocenzura.

23:39 Într-o rară apariţie publică, şeful MI6 spune că Putin este sub presiune şi îi invită pe ruşi să spioneze pentru Marea Britanie / Ce spune Richard Moore despre inteligenţa artificială: „Nu va înlocui nevoia de spioni umani”

23:10„Aroganță și obrăznicie totală”: Putin acuză Occidentul că refuză să se conformeze cererilor Rusiei în acordul cerealelor

Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat drept „aroganță și obrăznicie” eșecul Occidentului de a se conforma cererilor Moscovei de a prelungi inițiativa ONU privind cerealele de la Marea Neagră și a declarat că țara sa ar lua în considerare revenirea dacă vor fi îndeplinite condițiile, potrivit CNN.

Nou ajutor american pentru Ucraina de 1,3 miliarde de dolari

22:58Gimnaştii ruşi şi belaruşi pot concura în competiţiile internaţionale ca sportivi neutri, a decis FIG

Sportivii din Rusia şi Belarus vor putea concura în competiţiile Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), însă cu condiţia să aibă statut neutru, a anunţat, miercuri, forul internaţional, potrivit News.ro.

„Să reitereze condamnarea fermă a invaziei fără sens a Ucrainei de către Rusia şi angajamentul său de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internaţională de gimnastică care este implicată în război sau susţine războiul. Să continue să ofere sprijin victimelor războiului din Ucraina. Să respecte dreptul tuturor sportivilor, indiferent de naţionalitatea lor, de a fi trataţi fără discriminare”, precizează FIG pe site-ul oficial.

22:33 Un trădător ucrainean căruia Rusia i-a oferit un apartament a fost condamnat la 15 ani de închisoare

Un trădător ucrainean căruia i s-a oferit un apartament în Crimeea pentru a spiona în numele Rusiei a fost condamnat la 15 ani de închisoare, potrivit serviciului de securitate de la Kiev., potrivit Sky News.

21:49Nou ajutor american pentru Ucraina de 1,3 miliarde de dolari

Acest ajutor „va salva vieți ucrainene și ne va aduce mai aproape de victoria noastră comună”, a scris Zelenski pe Twitter. „Apreciem sprijinul neabătut al poporului american prieten”, a adăugat el.

21:28Rusia va reveni la acordul privind cerealele cu Ucraina dacă cererile sale vor fi îndeplinite, potrivit lui Putin

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să revină la acordul privind exporturile de cereale ale Ucrainei dacă cererile sale vor fi îndeplinite „în totalitate”, în caz contrar prelungirea acestuia „nu mai are sens”, potrivit AFP.

Ucraina se așteaptă la o contraofensivă „lungă și dificilă”

20:50Finlanda anunță închiderea unui consulat rus de pe teritoriul său

Finlanda a anunțat miercuri că va închide consulatul rus din Turku, în sud-vestul țării, începând cu 1 octombrie, potrivit AFP.

Această decizie este un răspuns la închiderea consulatului finlandez din Sankt Petersburg - anunțată de Rusia la 6 iulie, a explicat biroul premierului finlandez într-un comunicat de presă.

20:35 Polonia anunță că va menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene, indiferent de decizia Comisiei Europene

20:07Sfârșitul coridorului cerealelor: asigurătorii se retrag din zonă

În urma expirării, luni, a acordului privind cerealele din Marea Neagră, care a permis expedierea din Ucraina a 33 de milioane de tone de cereale într-un an, mai mulți asigurători și-au retras acoperirea riscurilor din zonă, a aflat miercuri AFP de la aceștia.

19:37 Ucraina se așteaptă la o contraofensivă „lungă și dificilă”

18:52Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale transporturi militare, începând de la miezul nopții, ora Moscovei (21.00 GMT miercuri), ca urmare a încetării acordului privind transportul de cereale Marea Neagră.

Într-un comunicat difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării spune că declară zonele de sud-est și nord-vest ale apelor internaționale ale Mării Negre ca fiind „nesigure pentru navigație” și că țările sub al căror pavilion călătoresc navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate „părți în conflict” de partea ucraineană.

18:37Moscova spune că forțele sale au capturat gara Movchanove din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, scrie Reuters, citând agenția de presă TASS.

Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în atacul asupra Odesa

17:48Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, spune că în atacul masiv lansat de Rusia în cursul nopţii asupra sudului Ucrainei au fost avariate într-o proporţie „considerabilă” infrastructuri pentru exportul de cereale din Portul Ciornomorsk de lângă Odesa, unde circa 60.000 de tone de cereale au fost distruse, scrie Agerpres, citând Reuters şi AFP.

„Va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate. În portul Ciornomorsk, au fost distruse, de asemenea, 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul destinat transportului de cereale încă de acum 60 de zile. Cea mai afectată a fost infrastructura de cereale a comercianţilor şi transportatorilor internaţionali şi ucraineni”, a spus Solski, adăugând că „securitatea alimentară mondială este din nou în pericol” prin aceste atacuri care au vizat obiective ucrainene legate de exporturile de cereale.

Printre companiile ale căror infrastructuri au suferit pagube, Solski a menţionat societatea franceză CMA-CGM şi grupul canadian Viterra.

17:35VIDEO Prima apariție publică a șefului Wagner de la rebeliunea eșuată. Un video îl arată pe Prigojin întâmpinându-i pe mercenari în Belarus

16:58 Mass-media rusești relatează, citând surse, că Vladimir Putin va lua totuși parte la summitul BRICS, desfășurat în Africa de Sud, dar prin videoconferință.

Agenția Interfax îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului care a subliniat că Rusia va avea o „participare cu drepturi depline” la summit.

Anterior, agențiile de presă au anunțat că Putin nu va participa la summitul liderilor țărilor BRICS ce va avea loc luna viitoare în Africa de Sud, acesta urmând a fi înlocuit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

16:21 Rusia a dat miercuri un ultimatum ONU, cerând organizației să obţină „rezultate concrete” asupra aplicării componentei ce priveşte exporturile agroalimentare ruseşti inclusă în acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, pentru a revenii la masa discuțiilor.

16:15Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, va merge în Pakistan joi, a anunţat Ministerul pakistanez de Externe într-un comunicat citat de Reuters.

Vizita lui Kuleba este prima vizită a unui oficial din Ucraina de la stabilirea legăturilor diplomatice între cele două țări în 1993. Kuleba ar urma să se întâlnească cu omologul său pakistanez Bilawal Bhutto Zardari și cu prim-ministrul Shehbaz Sharif.

Ucraina vrea un „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei

15:10 Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că este gata să închidă ochii în continuare la ceea ce a numit „atacuri teroriste” comise de Ucraina în interiorul Rusiei, scrie Reuters.

Două persoane au fost ucise, iar un minor a fost rănit luni după ce Moscova a anunţat că Ucraina a folosit drone navale pentru a ataca Podul Crimeei ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Kievul spune că Crimeea este ucraineană şi că intenţionează să o ia înapoi cu forţa.

„Occidentul colectiv este gata să închidă ochii la orice atacuri teroriste pe care regimul de la Kiev le comite în ţara noastră (...). Acest lucru nu este ceva nou, s-a mai întâmplat şi aşa va continua. Înţelegem foarte bine asta”, le-a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, răspunzând la întrebarea „cum evaluează Kremlinul lipsa de reacţie a Occidentului la detonarea Podului Crimeei” şi „uciderea a doi ruşi în acest atac”, scrie agenţia de presă rusă Interfax.

14:56 România şi alte patru ţări membre ale Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei vor transmite Bruxelles-ului miercuri o solicitare comună de a prelungi interdicţia care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, a declarat pentru Reuters ministrul agriculturii din Ungaria.

14:44După ce Rusia a rupt acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, Ucraina ia în considerare posibilitatea unui „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar.

14:24Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul liderilor țărilor BRICS ce va avea loc luna viitoare în Africa de Sud, acesta urmând a fi înlocuit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, a anunțat miercuri președinția țării africane.

14:17Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre incendiul de la baza militară din Crimeea, situația la fața locului fiind în curs de clarificare, a declarat miercuri după-amiaza purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Răspunzând la o întrebare despre acest lucru, Dmitri Peskov a spus că „desigur, a fost raportat președintelui. Știți că Aksionov (n.r. guvernatorul numit de ruși al Crimeii) a reacționat foarte prompt Știm că a fost un incendiu. Se iau măsuri. Situația este în curs de clarificare. În momentul de față nu pot spune mai multe”.

13:44Șeful MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii, Richard Moore, i-a invitat pe rușii care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei să spioneze pentru Londra, relatează Sky News.

„Există astăzi mulți ruși care sunt șocați de modul în care forțele lor armate distrug orașele ucrainene, alungă familii nevinovate din casele lor și răpesc mii de copii. Ei privesc îngroziți cum soldații lor devastează țara vecină. În adâncul lor, ei știu că raționamentul lui Putin pentru a ataca poporul slav vecin este fals”, a spus Moore în timpul unui discurs la Ambasada Marii Britanii la Praga.

Ucraina respinge în termeni duri o „pace abstractă”, care să permită Rusiei să câștige războiul

13:38Rusia susține că ONU are la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare termenii unui memorandum care ar facilita exporturile agricole rusești, dacă vrea ca Moscova să reia discuțiile pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, scrie Reuters.

„Însuși Memorandumul Rusia-ONU precizează, și voi cita, că acordul va fi în vigoare timp de trei ani, iar în cazul în care una dintre părți intenționează să-l rezilieze (fie Rusia, fie sau ONU), trebuie să dea un preaviz de trei luni. Am dat o notificare. În consecință, ONU mai are trei luni pentru a obține rezultate concrete. Prin urmare, oamenii nu ar trebui să alerge la microfoanele de la Secretariatul ONU, ci să folosească aceste trei luni pentru a obține rezultate concrete. Dacă există rezultate concrete, vom reveni la discuția despre această problemă”, a declarat pentru Radio Sputnik Maria Zaharova.

12:58Statele Unite pregătesc sancțiuni împotriva Kârgâzstanului, care furnizează Rusiei echipamente și componente electronice aflate sub sancțiuni, scrie miercuri The Washington Post. Potrivit surselor jurnaliștilor americani, oficialii de la Washington sunt îngrijorați că țara din Asia Centrală ar fi devenit un veritabil hub pentru companiile care evită respectarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Sancțiunile sau o listă neagră a companiilor acuzate de încălcarea regimului de sancțiuni ar putea fi publicate încă de săptămâna aceasta, au spus doi oficiali americani, care au vorbit sub condiția anonimatului.

12:34Ucraina a salutat miercuri o „operaţiune reuşită”, după ce peste 2.000 de civili care locuiau în localităţile învecinate cu un teren militar de antrenament din districtul Kirov, din Crimeea, au fost evacuaţi din cauza unui incendiu izbucnit în dimineața zilei.

12:15Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a respins marţi, de la tribuna ONU, apelurile la o „pace abstractă” din partea unor ţări şi comentatori, declarând că, în realitate, ceea ce se cere în acest caz este de a permite Rusiei să se impună în ţara sa, relatează EFE și Agerpres.

11:57Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak a acuzat că valul de atacuri rusești asupra Odesei vizează distrugerea oricărei posibilități de export al cerealelor ucrainene, conform The Guardian.

„Atacul masiv și combinat de astăzi asupra Odesei arată atitudinea Federației Ruse față de „securitatea alimentară”. Federația Rusă a lovit în mod deliberat și intenționat terminalele de cereale și alte instalații portuare. Scopul principal este de a distruge posibilitatea de a exporta cerealele ucrainene. Acestea sunt lovituri directe asupra infrastructurii civile și a populației civile și lovituri la adresa programului alimentar global”, a acuzat consilierul președintelui Ucrainei.

Rusia ar fi folosit rachete anti-navă P-800 Oniks în noul său atac asupra Odesei

11:46 Forțele armate ucrainene au folosit jet sk-uri convertite în drone navale într-un atac asupra bazei navale ruse din Sevastopol ce a avut loc pe 16 iulie, arată analistul naval H.I. Sutton.

11:28 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent dublu al Rusiei pe care îl acuză de culegerea de informații care să fie transmise forțelor armate ruse în vederea lansării unui nou atac aerian asupra „centrelor decizionale” din regiunea Nikolaev.

„În timpul măsurilor contrasubversive din teritoriul de primă linie al regiunii, un alt agent al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU) a fost reținut. Sarcina sa principală a fost să stabilească coordonatele exacte ale clădirilor administrative ale organelor executive locale și intervalele de timp ale prezenței maxime a funcționarilor acolo”, afirmă SBU într-un comunicat remis presei.

10:52Rusia ar fi folosit rachete anti-navă P-800 Oniks în noul său atac asupra Odesei, potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare rusești:

10:33Armata ucraineană a declarat miercuri că invadatorii ruși folosesc portul maritim al Skadovskului, un oraș din regiunea Herson aflat sub ocupație, pentru a exporta cereale ucrainene către Rusia.

„Ocupanții ruși continuă să jefuiască populația pașnică ucraineană din teritoriile ocupate temporar. În special, acum fură recolta ucraineană de cereale. De exemplu, în Skadovskul ocupat din regiunea Herson, așa-zisa 'autoritate' instalată de ocupant a început să folosească pe 10 iulie portul ucrainean pentru a exporta cereale în porturile sale rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major Ucrainean, Andrii Kovalev.

10:27VIDEO Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare au surprins exploziile violente ce au avut loc în cursul nopții de marți spre miercuri în orașul-port Odesa ca urmare a noului atac lansat de forțele armate ruse asupra sa.

09:37Suspilne, postul tv de stat al Ucrainei, a scris că în timpul atacului de noapte asupra regiunii Odesa, rachetele au lovit terminalul de cereale și petrol, au distrus rezervoarele și echipamentele de încărcare și a izbucnit un incendiu, a declarat Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al comandamentului „Sud”. De asemenea, mai multe blocuri au fost avariate de un val exploziv în ansamblurile rezidențiale din Odesa. Cel puțin șase locuitori din Odesa, inclusiv un băiețel de nouă ani, au cerut ajutor medical după ce au fost răniți de fragmente de sticlă și alte obiecte.

09:25Forțele de apărare ale Ucrainei au ucis aproximativ 239.480 de invadatori ruși între 24 februarie 2022 și 19 iulie 2023, inclusiv 480 în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General.

Un nou convoi Wagner sosește miercuri în Belarus

08:52În cursul zilei de 18 iulie, apărătorii Ucrainei au distrus 470 de soldați , 4 tancuri inamice, 8 vehicule blindate, 31 de sisteme de artilerie și două sisteme de apărare aeriană.

08:312.000 vor fi evacuate în urma incendiului din Crimeea, spune guvernatorul regiunii susținut de Moscova. Evacuarea temporară a locuitorilor a patru așezări - adică peste două mii de oameni - este planificată din zona adiacentă gropii de gunoi din districtul Kirovsky. Sediul operațional a fost dislocat, toate serviciile specializate lucrează la fața locului, a declarat Serghei Aksyonov

08:16Al 6-lea convoi Wagner sosește miercuri în Belarus, numărând până la 120 de vehicule. Convoiul de mercenari este escortat de poliția rutieră din Belarus, scrie pravda.ua. Pe 18 iulie, un al cincilea convoi de luptători ai Grupului Wagner a sosit în Belarus.

07:36Incendiu la o bază militară din Crimeea, o autostradă importantă fiind închisă – guvernator susţinut de Rusia. Un incendiu a izbucnit la o bază militară de antrenament din districtul Kirovske al Peninsulei Crimeea, a declarat, miercuri, guvernatorul susţinut de Moscova al Crimeei, citat de Reuters. Incendiul a provocat închiderea autostrăzii Tavrida din apropiere, a afirmat, pe Telegram, guvernatorul instalat de ruşi Serghei Aksionov din Crimeea. Anterior, agenţie de presă RBC-Ucraina a relatat că au existat explozii pe amplasamentul bazei de antrenament militar.

07:32Australia la ONU: Războiul trebuie să se încheie în condițiile Ucrainei. Reprezentanta Australiei Fiona Webster, care a vorbit la dezbaterea Adunării Generale a ONU despre situația teritoriilor ucrainene ocupate temporar de Rusia, a spus că Ucraina trebuie să încheie războiul în condițiile puse de ea și în conformitate cu dreptul internațional. Australia lucrează cu parteneri pentru a trage Rusia la răspundere, a mai spus Webster.

07:13Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus toate dronele kamikaze pe care Rusia le-a lansat miercuri în capitala ucrainei Kiev, în noaptea de marți spre miercuri. Acestea au fost doborâte la apropierea orașului, relatează Ukrinform, citând Administrația Militară a orașului Kiev.

06:45 Anton Korynevych, oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, nu exclude ca în viitor Tribunalul Special să poată pedepsi conducerea Belarusului pentru participarea la războiul împotriva Ucrainei.

SINTEZA ULTIMELOR 24 DE ORE DE RĂZBOI

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a Forţelor Speciale din cadrul Ministrului rus de Interne, în subordinea Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia), care-i va permite să o desfăşoare pe frontul din Ucraina
  • Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a cerut permisiune de la Curtea Penală Internațională să nu-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului națiunilor BRICS, deoarece acest lucru ar echivala cu o declarație de război
  • Ben Wallace: Putin „nu a îndrăznit să se apropie de NATO” / „Rusia este mult mai fragilă” decât recunoaște. „Un președinte Putin din ce în ce mai agresiv, cu linii roșii amenințătoare constante care apoi, de obicei, se topesc, nu a îndrăznit să se apropie de NATO”, a spus el
  • „Vară, mare și soare!” Televiziunea de stat rusă continuă să îndemne oamenii să meargă în vacanță în Crimeea
  • Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a efectuat lovituri asupra a două orașe-port ucrainene în ceea ce a numit „o răzbunare în masă” la o zi după un atac asupra podului Kursk, pe care l-a pus pe seama Kievului. Ministerul susține că a lovit „facilități în care se pregăteau acte teroriste împotriva Federației Ruse folosind bărci fără echipaj

  • Rusia și Ucraina au prezentat marți relatări foarte diferite despre luptele din nord-estul Ucrainei, Moscova raportând progrese ale trupelor sale, iar Kievul spunând că a preluat inițiativa în regiune. Ucraina vorbește despre progresul contraofensivei lansată la începutul lunii trecute în timp ce Moscova spune că a limitat orice avans al forțelor de la Kiev

  • Șeful USAid l-a acuzat pe Putin că a luat o „decizie pe viață și pe moarte” care afectează milioane pe cei mai săraci oameni din lume prin retragerea din acordul cu cereale la Marea Neagră. Samantha Power a promis încă 250 de milioane de dolari pentru a crea și extinde rute alternative pentru ca cerealele ucrainene să părăsească țara

  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său turc, Hakan Fidan, modalități de export de cereale rusești pe rute „care nu ar fi susceptibile de sabotajul Kievului și al Occidentului”, a declarat marți Ministerul de Externe al Rusiei

  • Parlamentul Rusiei a prelungit eligibilitatea pentru convocarea militară cu cel puțin cinci ani – în cazul ofițerilor de rang înalt, până la vârsta de 70 de ani

  • Apărarea antiaeriană rusă au doborât 28 de drone ucrainene deasupra Crimeei la primele ore ale zilei de marți, a declarat agenția de presă RIA, citată de Ministerul rus al Apărării. Atacurile cu drone nu au provocat victime sau pagube, a spus ministerul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis mulţumiri secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin, pentru declaraţiile sale „foarte clare, fără ambiguitate şi puternice”. „A învinge agresiunea rusească şi a pedepsi Rusia pentru teroare este o misiune istorică pentru generaţia actuală de lideri mondiali. Şi lumea îşi va îndeplini această misiune. Ucraina va câştiga!”, a subliniat Zelenski.