Un oficial de la Kiev a declarat miercuri că se așteaptă ca recenta contraofensivă lansată de Ucraina pentru a recuceri teritoriile aflate sub ocupație rusă să fie „lungă și dificilă”, din cauza problemelor de aprovizionare cu arme occidentale și a minelor puse de ruși, relatează AFP. Concret, Ucraina are nevoie de noi tancuri occidentale și de avioane F-16.

Mihailo PodoliakFoto: Hennadii Minchenko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forțele ucrainene au lansat la începutul lunii iunie o operațiune de anvergură pentru a împinge trupele rusești înapoi în sud și est, dar ofensiva a avut până acum doar un succes modest, din cauza apărării puternice a Rusiei, formată din tranșee și câmpuri de mine.

„Fără îndoială, această operațiune va fi destul de dificilă, lungă și va necesita mult timp”, a declarat pentru agenția de presă franceză Mihailo Podoliak, consilier în cadrul președinției ucrainene.

Potrivit lui Podoliak, principalul obstacol în calea avansării forțelor ucrainene este în prezent „amploarea câmpurilor minate”, amplasate timp de luni de zile de armata rusă, care se întinde de la „4 până la 16 kilometri”.

În pofida eforturilor aliaților occidentali ai Kievului, armata ucraineană se confruntă de asemenea cu „probleme de aprovizionare cu armament”, a recunoscut oficialul de la Kiev, care consideră că „complexurile militar-industriale (occidentale) nu erau pregătite pentru acest tip de război”, cu o utilizare atât de intensă a armamentului.

Potrivit lui Podoliak, Ucraina are nevoie de „200 până la 300 de vehicule blindate suplimentare, în primul rând tancuri”, de „60 până la 80 de avioane F-16” și de „5 până la 10 sisteme de apărare antiaeriană suplimentare” de tip Patriot american sau echivalentul lor francez SAMP/T.

„Avem nevoie de obuze”, a continuat el, dezvăluind că forțele ucrainene folosesc „4.500-6.000 de obuze de calibru mare pe zi”. „Trebuie să putem folosi 150-200 de rachete cu rază lungă de acțiune în fiecare lună”, sau chiar „300 sau 400”, a mai indicat Podoliak.

Consilierul președintelui Zelenski a exclus de asemenea orice negociere cu Rusia, al cărei obiectiv este, spune el, de a „distruge” Ucraina și de a recupera „controlul total” asupra țărilor din fosta URSS. „Pentru noi, nu există niciun compromis posibil, deoarece Rusia ne urăște și a ajuns să distrugă însuși conceptul de stat ucrainean”, a spus tranșant Mihailo Podoliak.

____