Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare au surprins exploziile violente ce au avut loc în cursul nopții de marți spre miercuri în orașul-port Odesa ca urmare a noului atac lansat de forțele armate ruse asupra sa.

Explozie in OdesaFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Se crede că forțele ruse au atacat Odesa cu mai multe arme din arsenalul lor, printre care rachete Kalibr, drone Gheran, rachete de croazieră X-22 și rachete anti-nave P-800 Oniks.

Noul atac a venit după ce ministerul rus al apărării a declarat marți după-amiaza că în cursul nopții anterioare a efectuat „atacuri de răzbunare” asupra Odesei și a unui alt port ucrainean drept răspuns la exploziile ce au avariat Podul Kerci în cursul nopții de duminică spre luni.

Rusia a vizat din nou instalațiile portuare din Odesa, cel mai mare oraș-port al Ucrainei și principala sa rută pentru exporturile de cereale, însă unele rachete ar fi căzut și în zone civile:

Atacul a fost „foarte puternic, cu adevărat masiv” și noaptea „infernală”, a declarat miercuri Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, într-un mesaj vocal pe canalul său Telegram.

Rusia atacă Odesa după ce s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene

Aceste atacuri asupra Odesei au loc în contextul în care Rusia s-a retras luni din acordul mediat internațional care permitea Ucrainei să își exporte în siguranță cerealele prin porturile de la Marea Neagră. Kremlinul a susținut că această decizie nu are nicio legătură cu exploziile ce au avut loc pe Podul Kerci.

Însă marți Kremlinul a avertizat că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica riscuri, acuzând că Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.

„Vorbim despre o zonă care este aproape de o zonă de război... Fără garanțiile de securitate adecvate, acolo apar anumite riscuri. Așa că, dacă se formalizează ceva fără Rusia, aceste riscuri ar trebui luate în considerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

El a spus că este un „fapt evident" că apele folosite de navele cerealiere sunt, de asemenea, folosite de Kiev în scopuri militare, lucru pe care Ucraina l-a negat.

„(Rușii) încearcă să sperie întreaga lume, în special pe cei care vor să lucreze pentru coridorul cerealelor... Ucraina, Turcia și Națiunile Unite”, a spus miercuri Bratciuk, oficialul regional din Odesa.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat luni Rusia că a transformat cerealele în arme, o acțiune care dăunează milioanelor de persoane vulnerabile din întreaga lume, dar Peskov a respins acuzația.

Urmărește ultimele evoluții din a 511-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.