Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a calificat joi drept „false şi calomnioase” ultimele declaraţii ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia o apropiere a Chişinăului de NATO ar însemna pierderea suvernităţii de către Republica Moldova, relatează Agerpres citând presa de la Chişinău.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Într-un comunicat, MAEIE subliniază că tocmai Rusia este cea care nu respectă Constituţia Republicii Moldova şi menţine ilegal trupe militare pe teritoriul acesteia în Transnistria.

„Relaţiile Republicii Moldova cu diverse organizaţii internaţionale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană şi independentă a republicii noastre. Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităţilor de contracarare a noilor provocări complexe şi asigurarea securităţii cetăţenilor şi a statului nostru”, se menţionează în comunicat, potrivit cotidianului Ziarul Naţional.

În acelaşi timp, „menţionăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare. Autorităţile dezvoltă parteneriate cu acele organizaţii şi state care susţin şi contribuie la menţinerea păcii şi securităţii în republica noastră”, mai afirmă diplomaţia de la Chişinău.

MAEIE aminteşte că, la Summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie, Alianţa nord-atlantică şi-a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independenţa şi respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-şi alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă şi de a-şi decide viitorul fără ingerinţe din exterior.

„În aceeaşi ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituţia ţării noastre, inclusiv alineatul (2) care precizează că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, ori anume Federaţia Rusă încalcă în mod direct acest articol”, încheie comunicatul MAEIE.

Maria Zaharova: „Poporul moldovean, în mod tradiţional prietenos cu Rusia, este pe deplin conştient de natura agresivă a NATO”

Autorităţile Republicii Moldova ar trebui să conştientizeze că apropierea ţării de NATO duce la o pierdere totală a suveranităţii, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS.

„Să sperăm că clasa politică moldoveană este conştientă totuşi de faptul că apropierea (Republicii Moldova) de NATO nu numai că nu aduce un plus de securitate, ci dimpotrivă duce la o pierdere totală a suveranităţii”, a declarat Zaharova într-o conferinţă de presă.

Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri poziţia faţă de „politica provocatoare de continuare a extinderii NATO, în special a atragerii Republicii Moldova în Alianţă, în pofida statutului ei de neutralitate înscris în Constituţia sa”, a afirmat ea.

„Observăm o creştere consecventă a interacţiunii între forţele pro-occidentale de la Chişinău şi structurile euroatlantice, contrar intereselor naţionale şi fără a ţine cont de opiniile propriilor cetăţeni”, a adăugat ea, afirmând că peste 60% dintre cetăţenii moldoveni se opun apartenenţei ţării lor la NATO.

„Evident că poporul moldovean, în mod tradiţional prietenos cu Rusia, spre deosebire de actualii lor lideri, este pe deplin conştient de natura agresivă a blocului nord-atlantic şi înţelege că situaţia din Ucraina vecină a fost provocată în mare măsură de încercările iresponsabile de extindere a Alianţei”, a subliniat Zaharova.

„Este puţin probabil ca populaţia Republicii Moldova să dorească ca aceasta să devină - sub pretextul implementării diverselor formate de parteneriat - un alt teren de încercare de confruntări geopolitice”, a concluzionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

____