Mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk, citat de Reuters și Agerpres.

Mercenari Wagner antrenează soldați din BelarusFoto: Belarusian Defense Ministry via VoenTV / AP / Profimedia

Într-o înregistrare video difuzată miercuri, un bărbat care pare a fi şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, îi întâmpină pe luptătorii Wagner ce ajung în Belarus, spunându-le că ei nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina pentru moment şi ordonându-le să se pregătească pentru misiuni în Africa.

„Forţele armate ale Belarusului continuă pregătirea comună cu combatanţii Wagner PMC (companie militară privată)”, a menţionat însă ulterior ministerul bielorus al apărării.

„În cursul săptămânii, unităţi ale forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţi ai Wagner PMC vor efectua sarcini pentru pregătire de luptă în zona militară Brest”', a adăugat acesta.

Mai devreme în cursul acestei luni, Polonia a anunţat că va trimite 500 de poliţişti antitero pentru a spori securitatea la graniţa cu Belarus, pe fondul creşterii numărului de migranţi care încearcă să intre pe teritoriul polonez şi în contextul potenţialelor ameninţări în urma mutării mercenarilor Wagner în Belarus.

Armata poloneză a anunțat la rândul ei câteva zile mai târziu că va trimite peste 1.000 de militari la granița cu Belarusul.

Au sosit mercenarii Wagner în Belarus fără Evgheni Prigojin?

Rebeliunea armată a grupării Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova, în urma unui acord între Prigojin şi Kremlin la care s-a ajuns prin medierea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Conform acordului, preşedintele rus Vladimir Putin le-a oferit mercenarilor trei variante: să se întoarcă acasă, să plece în Belarus sau să semneze un contract cu ministerul apărării rus pentru a se subordona ministrului apărării Serghei Şoigu şi şefului Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Kremlinul le-a promis mai promis mercenarilor şi şefului lor că nu vor fi urmăriţi penal.

Însă soarta lui Evgheni Prigojin rămâne în continuare învăluită în mister în condițiile în care înregistrarea video distribuită cu o zi în urmă și în care acesta le-ar da indicații mercenarilor Wagner sosiți în Belarus nu este deloc clară, la fel ca faptul că el ar fi în mod real bărbatul din imagini.

Kremlinul a confirmat pe 10 iulie că Prigojin a sosit la Moscova cândva după oprirea rebeliunii pentru „discuții” cu președintele Putin alături de comandanții mercenarilor săi.

Ministerul bielorus al apărării afirmase pe 14 iulie că mercenari Wagner au început instruirea soldaților săi.

Urmărește ultimele evoluții din a 512-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.