„Războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei”, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după ce clădiri din Moscova au fost avariate într-un atac cu drone. Între timp, pe câmpul de luptă lupte grele au loc în nord-estul țării, forțele Kievului își mențin pozițiile și obțin câștiguri în unele zone, susține un oficial ucrainean de rang înalt.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Statele Unite nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, la CNN.
  • Zelenski: Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii
  • Kremlinul și-a exprimat nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina, potrivit Sky News.
  • Casa Albă califică drept „nesăbuite și iresponsabile” comentariile lui Medvedev cu privire la armele nucleare
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prevede amenzi atât în cazul mobilizaţilor care refuză să primească ordinele sau care nu se prezintă, cât şi în cazul neînlesnirii mobilizării, relatează CNN.
  • Un tribunal rus menține condamnarea la 25 de ani de închisoare a opozantului Kara-Murza
  • Pe rețelele de socializare a apărut o nouă înregistrare video care arată distrugerea spectauloasă a unei baterii antiaeriene Buk a forțelor armate ruse de către militarii ucraineni

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 523, LIVETEXT:

00:51SUA nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, afirmă Casa Albă

Statele Unite nu încurajează și nu permit atacuri în interiorul Rusiei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, la CNN.

00:09Zelenski: Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atacul cu rachete de la Krivoi Rog, soldat cu şase morţi şi 69 de răniţi, a fost lansat din Crimeea ocupată. ”Pentru siguranţa oraşelor noastre, pentru protejarea vieţii normale a ucrainenilor şi a copiilor noştri, Armata noastră trebuie să aibă destule arme cu rază lungă de acţiune, destule mijloace pentru a învinge teroriştii”, susţine el.

22:36Kremlinul vrea să știe care este scopul viitoarelor discuții din Arabia Saudită

Kremlinul și-a exprimat nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina, potrivit Sky News.

22:02 Principalii asigurători de aeronave din întreaga lume se pregătesc pentru un proces care va avea loc în iunie anul viitor, în legătură cu cererile de despăgubire pentru aeronave blocate în Rusia.

Acțiunea în instanță provine din rezilierea contractelor de leasing pentru peste 400 de avioane din cauza sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, ceea ce a împiedicat aceste aeronave să părăsească țara.

Jucători proeminenți, printre care SMBC, Avolon, BOC Aviation, CDB Aviation, Nordic Aviation Capital și Carlyle Aviation Partners, își urmăresc pretențiile în Irlanda, o jurisdicție în care sunt deținute sau administrate peste 60% din aeronavele închiriate la nivel mondial.

Putin promulgă o lege care prevede amendarea celor care nu respectă procedurile de mobilizare

21:28Casa Albă califică drept „nesăbuite și iresponsabile” comentariile lui Medvedev cu privire la armele nucleare

Casa Albă critică comentariile înaltului oficial rus din domeniul apărării, Dmitri Medvedev, care a sugerat că Rusia ar putea recurge la arme nucleare dacă Ucraina va reuși să treacă la contraofensivă, potrivit CNN.

21:07Oficiali americani vor participa la negocierile de pace din Ucraina în Arabia Saudită

Oficiali guvernamentali americani vor participa la un summit pentru pace în Ucraina în Arabia Saudită.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a făcut acest anunț în cadrul unui briefing astăzi. El nu a oferit alte detalii.

20:17Putin promulgă o lege care prevede amendarea celor care nu respectă procedurile de mobilizare

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care prevede amenzi atât în cazul mobilizaţilor care refuză să primească ordinele sau care nu se prezintă, cât şi în cazul neînlesnirii mobilizării, relatează CNN.

Potrivit acestei legi, funcţionarii urmează să fie amendaţi cu sume cuprinse între 60.000 de ruble (aproximativ 590 de euro) şi 80.000 de ruble (aproximativ 790 de euro), iar entităţile colective cu amenzi cuprinse între 400.000 de ruble (aproximativ 3.950 de euro) şi 500.000 de ruble (aproximativ 4.935 de euro).

Legea creşte la 30.000 de ruble (296 de euro) amenda în cazul neprezentării la Comisia de recrutare fără un motiv întemeiat. Anterior, această amendă era cuprinsă între 500 de ruble (cinci euro) şi 3.000 de ruble (30 de euro).

Se înmulțesc apelurile internaționale pentru stoparea războiului din Ucraina

19:57Președintele mexican îndeamnă la încetarea războiului „irațional” din Ucraina și vrea ca Rusia să participe la negocierile de pace

Andres Manuel Lopez Obrador și-a exprimat dorința ca viitoarele discuții de pace din Orientul Mijlociu să fie incluzive, cu reprezentare atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei, potrivit Sky News.

19:38 Un tribunal rus menține condamnarea la 25 de ani de închisoare a opozantului Kara-Murza

Un tribunal rus a respins luni un apel al politicianului de opoziție Vladimir Kara-Murza, menținând condamnarea sa la 25 de ani de închisoare pentru „trădare”, o hotărâre deosebit de dură în mijlocul represiunii vocilor critice la adresa ofensivei din Ucraina, potrivit AFP.

18:58 Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat luni că nu există informaţii care să indice că mercenarii grupării ruse Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări învecinate.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem acum, nu există niciun pericol ca membrii Wagner din Belarus să atace Ucraina sau alte ţări”, a răspuns Budanov la întrebarea agenţiei EFE despre posibilitatea, sugerată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca mercenarii Wagner să intenţioneze să atace Polonia sau Lituania din Belarus.

Budanov a adăugat că prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african. „Se activează pentru a influenţa Africa”, a spus el.

Distrugerea spectauloasă a unei baterii antiaeriene Buk

18:00 Pe rețelele de socializare a apărut o nouă înregistrare video care arată distrugerea spectauloasă a unei baterii antiaeriene Buk a forțelor armate ruse de către militarii ucraineni:

17:33 Ministerul ucrainean al apărării și compania turcă Baykar, producătorul dronelor Bayraktar TB2, au semnat un acord privind crearea unui centru de service pentru repararea și întreținerea vehiculelor aeriene fără pilot în Ucraina.

„Progresăm și este important pentru noi să ne creăm propria noastră bază în Ucraina pentru deservirea dronelor. Acest proiect comun va pune bazele sistemului nostru. Mulțumiri speciale companiei Baykar pentru contribuția sa la creșterea puterii forțelor armate [ale Ucrainei] în lupta împotriva agresiunii ruse”, a declarat joi după-amiaza un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Kiev.

17:11Parlamentul Republicii Moldova a denunţat o serie de acorduri încheiate cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizația care cuprinde majoritatea fostelor state sovietice, exceptând țările baltice și Polonia.

Legislativul de la Chișinău a denunțat luni Acordul de cooperare în domeniul protecției muncii, Acordul privind sprijinirea și dezvoltarea micului antreprenoriat cu statele membre CSI și Acordul privind promovarea unei politici agreate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării.

Parlamentul moldovean a votat de asemenea să denunțe Acordul privind promovarea unei politici armonizate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării, semnat la Moscova la 13 martie 1992, și Protocolul privind amendamentele la Acordul privind promovarea unei politici armonizate în domeniul Standardizării, Metrologiei și Certificarii, semnat la Moscova la 20 iunie 2000.

Numărul victimelor din atacul rusesc de la Krivoi Rog a crescut

16:47Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunțat luni că a ajuns la un acord cu omologul său croat în vederea folosirii porturilor croate pentru exportul de cereale ucrainene.

„Am convenit asupra posibilității de a folosi porturile croate de pe Dunăre și Marea Adriatică pentru transportul cerealelor ucrainene. Vom lucra acum la stabilirea celor mai eficiente rute către aceste porturi și la valorificarea la maximum a acestei oportunități. Fiecare contribuție la deblocarea exporturilor, fiecare ușă deschisă reprezintă o contribuție reală și eficientă la securitatea alimentară mondială. Mulțumesc Croației pentru asistența constructivă”, a declarat Kuleba.

16:23Moscova a intensificat loviturile asupra infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile asupra teritoriului controlat de Rusia, a declarat luni ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de Interfax şi TASS.

„Pe fondul eşecului aşa-numitei contraofensive, regimul de la Kiev, sprijinit de sponsorii occidentali, s-a concentrat pe desfăşurarea de atacuri teroriste asupra infrastructurii civile din oraşele şi localităţile din Federaţia Rusă”, a declarat ministrul rus.

El a declarat că, în acest context, intensitatea loviturilor ruse asupra instalaţiilor militare ucrainene, inclusiv asupra celor care asigură „aceste atacuri teroriste”, a fost crescută de mai multe ori.

16:09 Numărul victimelor din atacul rusesc de la Krivoi Rog a crescut. Cel puțin cinci persoane au murit și 53 sunt rănite, potrivit autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Majoritatea răniților sunt stabili, doar două persoane au suferit răni mai grave.

15:58VIDEO Televiziunile rusești au difuzat imagini cu un blindat CV90 capturat, modelul fiind primit de Ucraina din partea Suediei și descris de armata ucraineană drept „unul dintre cele mai moderne” vehicule de luptă a infanteriei din lume.

Atacurile cu drone asupra Moscovei sunt „o pedeapsă de la Dumnezeu”, spune șeful spionajului ucrainean

15:23Şeful serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR) al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a vorbit luni despre ultimele atacuri cu drone împotriva Moscovei, pe care le-a numit „o pedeapsă de la Dumnezeu” într-un interviu acordat de la Kiev mai multor ziare și televiziuni spaniole.

15:19Rusia a declarat luni că contraofensiva Ucrainei nu decurge conform planului și că aceasta risipește miliarde de dolari în arme furnizate de Occident, transmite Reuters.

14:50Bilanțul atacului de la Krivoi Rog a crescut la patru morți, inclusiv o fetiță de 10 ani și mama ei, în timp ce alte câteva persoane se află sub dărâmături, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

13:11Scene incredibile surprinse pe frontul din Ucraina. În tranșeele pline cu rămăşiţele camarazilor, fiind pe punctul de a fi capturaţi de armata ucraineană, mai mulţi soldaţi ruşi aleg o opţiune care a șocat și trupele Kievului: să îşi ia viaţa, arată înregistrări video difuzate luni de postul francez de televiziune BFM TV.

12:23 Ucraina a confirmat luni că în Arabia Saudită vor începe în august convorbiri, cu intervenţia reprezentanţilor internaţionali, care, potrivit Kievului, vizează restabilirea unei „păci juste” în conformitate cu „formula ucraineană”.

11:53Șansele tot mai mari de a fi trimis la război, atacurile cu drone asupra Moscovei, nivelurile fără precedent ale represiunii interne și recenta rebeliune a grupului Wagner subliniază eșecul statului rus de a proteja populația de război, afirmă ministerul britanic al Apărării în evaluarea de luni.

Orașul natal al lui Zelenski, bombardat de ruși

11:48VIDEO O nouă înregistrare video filmată probabil de militarii ucraineni a surprins de la firul ierbii un atac al acestora cu muniții cu dispersie asupra unei poziții a armatei ruse.

11:30Rusoaica de 16 ani care a uimit lumea tenisului în 2023, acuzată că susține războiul din Ucraina

10:57 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat o înregistrare video de la locul atacului din orașul său natal, Krivo Rog.

„Luni dimineață. Regiunile din Ucraina sunt bombardate de ocupanți, care continuă să terorizeze orașele și oamenii pașnici. Krivoi Rog. Herson. Au fost lovite clădiri rezidențiale, o clădire universitară, o intersecție. Din păcate, există morți și răniți. Este posibil să existe oameni sub dărâmături. Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut apropiații din cauza terorii rusești”, a transmis Zelenski.

10:52Cel puțin o persoană a murit în atacul rusesc asupra orașului Krivoi Rog și alte persoane sunt probabil prinse sub dărâmături, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne.

Două rachete rusești au lovit o clădire de patru etaje a unei instituții de învățământ și o clădire rezidențială de nouă etaje, se mai precizează în comunicatul citat de Reuters.

10:37 Un atac ucrainean cu dronă a vizat în cursul nopţii o secţie de poliţie din regiunea rusă Briansk, de la graniţa cu Ucraina, a anunţat luni guvernatorul Aleksandr Bogomaz, informează AFP, citată de news.ro.

Atacul nu a provocat victime, potrivit oficialului regional rus.

„Forţele ucrainene au atacat districtul Trubcevski în timpul nopţii", a scris Aleksandr Bogomaz pe Telegram.

„O dronă a lovit secţia de poliţie din acest district. Nu există victime", a precizat el, adăugând că ferestrele şi acoperişul clădirii au fost avariate.

Wagner nu plănuiește să recruteze noi luptători

10:16 O rachetă rusească a lovit luni dimineață Krivoi Rog din sudul Ucrainei, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne într-un comunicat, citat de Reuters.

O înregistrare video neconfirmată din oraș, care circulă pe rețelele de socializare, arată o gaură imensă într-o clădire înaltă și un incendiu în interior.

Nu sunt momentan informații cu privire la victime.

10:09Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat într-un mesaj vocal publicat luni că grupul său nu recrutează în prezent luptători, dar că este posibil să facă acest lucru în viitor, transmite Reuters.

08:45Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va continua dialogul privind perspectivele unei rezolvări pașnice a crizei ucrainene cu China, Brazilia și partenerii africani, a relatat luni agenția rusă de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

Declarația a fost făcută după summitul Rusia-Africa de săptămâna trecută, la care unii lideri africani au făcut presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

08:16Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene susține luni dimineață că Rusia a pierdut 246.190 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 490 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Armata ucraineană mai susține că Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 4.211 tancuri
  • 8.188 de vehicule blindate de luptă
  • 7.292 de vehicule și rezervoare de combustibil
  • 4.816 sisteme de artilerie 699 de sisteme de rachete cu lansare multiplă
  • 460 de sisteme de apărare aeriană
  • 315 avioane
  • 311 elicoptere
  • 4.017 drone
  • 18 ambarcațiuni

07:50 Jurnaliștii postului american CNN au dezvăluit că au fost primii care au avut acces la o bază secretă a marinei ucrainene, unde armata ucraineană testează unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Kievului: dronele navale kamikaze.

07:25 Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat duminică că lupte grele au loc în nord-estul țării, forțele Kievului își mențin pozițiile și obțin câștiguri în unele zone, informează Reuters.

06:00Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situaţie legată de ordinul autorităţilor ţării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei, relatează Reuters și news.ro

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro