Kremlinul și-a exprimat nevoia de a cunoaște obiectivele care stau la baza viitoarelor discuții care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită cu privire la războiul actual din Ucraina, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

Potrivit raportului Wall Street Journal de la sfârșitul săptămânii, Arabia Saudită intenționează să invite națiunile occidentale, Ucraina și țări semnificative în curs de dezvoltare să participe la discuții.

Scopul acestor discuții, cu excepția Rusiei, este de a obține sprijin internațional pentru termenii de pace care să favorizeze Ucraina.

Ca răspuns la raportul WSJ, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Desigur, Rusia va monitoriza îndeaproape această întâlnire. Trebuie să înțelegem obiectivele stabilite și subiectele de discuție. Orice încercare de a avansa o rezoluție pașnică merită o considerație pozitivă”, relatează Alarabiya News.

Cu toate acestea, Peskov a reiterat, de asemenea, poziția Moscovei potrivit căreia, în prezent, nu percepe nicio bază validă pentru a se angaja în discuții de pace cu Kievul.

„Regimul de la Kiev nu dorește și nu poate dori pacea, atâta timp cât este folosit exclusiv ca instrument în războiul colectiv al Occidentului cu Rusia”, a declarat el în cadrul unei convorbiri cu reporterii.

Ucraina a confirmat luni că în Arabia Saudită vor începe în august convorbiri, cu intervenţia reprezentanţilor internaţionali, care, potrivit Kievului, vizează restabilirea unei „păci juste” în conformitate cu „formula ucraineană”, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Volodimir Zelenski este convins că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean”, adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU”.

Pentru Kiev, această formulă are în vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) a relatat sâmbătă că Arabia Saudită plănuieşte să găzduiască la începutul lunii august discuţii de pace privind Ucraina între Kiev, ţările occidentale şi puteri mondiale în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India, dar fără Rusia.