Andres Manuel Lopez Obrador și-a exprimat dorința ca viitoarele discuții de pace din Orientul Mijlociu să fie incluzive, cu reprezentare atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei, potrivit Sky News.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: AFP / AFP / Profimedia

El a declarat că Mexicul va participa la discuții, care se pare că vor avea loc în Arabia Saudită în weekendul următor, doar dacă ambele părți vor fi prezente.

„Nu dorim ca războiul dintre Rusia și Ucraina să continue, este foarte irațional”, a declarat Obrador în timpul unei conferințe de presă.

El a subliniat imensa suferință umană provocată de conflict, deplângând faptul că doar industria de război câștigă din acest război.

La negocierile de pace, care vor avea loc pe 5-6 august la Jeddah, se așteaptă să participe înalți oficiali din până la 30 de țări, potrivit The Wall Street Journal.

Ucraina a confirmat luni că în Arabia Saudită vor începe în august convorbiri, cu intervenţia reprezentanţilor internaţionali, care, potrivit Kievului, vizează restabilirea unei „păci juste” în conformitate cu „formula ucraineană”, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Volodimir Zelenski este convins că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean”, adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU”.

Pentru Kiev, această formulă are în vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) a relatat sâmbătă că Arabia Saudită plănuieşte să găzduiască la începutul lunii august discuţii de pace privind Ucraina între Kiev, ţările occidentale şi puteri mondiale în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India, dar fără Rusia.