Casa Albă critică comentariile înaltului oficial rus din domeniul apărării, Dmitri Medvedev, care a sugerat că Rusia ar putea recurge la arme nucleare dacă Ucraina va reuși să treacă la contraofensivă, potrivit CNN.

Fostul președinte rus Dmitri MedvedevFoto: Loic VENANCE / AFP / Profimedia

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a calificat luni retorica drept „nechibzuită și iresponsabilă”. Până în prezent, SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să recurgă la arme nucleare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Folosirea armelor nucleare în Ucraina - sau oriunde - ar fi dezastruoasă pentru lume și ar avea consecințe grave pentru Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape acest lucru, dar nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară și nici niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, au adăugat aceștia.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste comentarii într-o postare pe Telegram. Acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de amenințări nucleare făcute de Moscova de la lansarea războiului împotriva Ucrainei.

„Imaginați-vă că ofensiva... în tandem cu NATO, a reușit și s-a soldat cu luarea unei părți din teritoriul nostru. Atunci ar trebui să folosim arme nucleare în virtutea prevederilor decretului prezidențial rus”, a declarat Medvedev în postare.

„Pur și simplu nu ar exista altă soluție”, a adăugat el. „Dușmanii noștri ar trebui să se roage de luptătorii noștri să nu permită ca lumea să se transforme în flăcări nucleare”.

Președintele american Joe Biden a declarat la începutul acestei luni că nu crede că Rusia ar desfășura arme nucleare.