Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat duminică la o paradă de nave de război şi submarine nucleare în oraşul său natal Sankt Petersburg şi a anunţat că Marina rusă va primi 30 de nave noi în acest an, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și comandantul-șef al marinei ruse, amiralul Nikolai EvmenovFoto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

Un număr de 45 de nave, submarine şi alte ambarcaţiuni au luat parte la evenimentul anual al Zilei Marinei din Rusia, un spectacol tradiţional de putere militară care are loc în Golful Finlandei şi pe râul Neva din Sankt Petersburg. Aproximativ 3.000 de membri ai personalului Marinei au participat, de asemenea, la o paradă terestră, a transmis Kremlinul.

Putin, însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi amiralul Nikolai Ievmenov, şeful Marinei, a inspectat unele dintre navele de pe o barcă de lansare de pe Neva înainte de a ţine un discurs.

„Astăzi, Rusia implementează cu încredere sarcinile la scară largă ale politicii noastre maritime naţionale şi dezvoltă în mod constant puterea Marinei noastre”, a spus Putin.

„Numai în acest an, 30 de nave de diferite clase sunt adăugate flotei”, a adăugat el.

În alocuțiunea sa, Vladimir Putin i-a felicitat pe marinari şi pe veterani, relatează CNN.

„Marina noastră a fost timp de secole şi rămâne paznicul de netrecut al frontierelor ţării, mândria şi gloria ei”, a declarat liderul de la Kremlin.

„Marinarii noştri îi dau toată puterea lor, dau dovadă de eroism, luptă cu curaj, la fel ca măreţii noştri strămoşi”, a adăugat Putin.

El nu a făcut niciun comentariu substanţial cu privire la ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina.

Șefi de stat africani, invitați la eveniment

Patru şefi de stat africani au participat la evenimentul de duminică, iar alte cinci ţări africane au trimis reprezentanţi, potrivit Kremlinului.

Ei au fost invitaţi după un summit Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, care s-a încheiat vineri şi la care delegaţii au discutat despre aprovizionarea cu cereale şi potenţiale discuţii de pace privind Ucraina.

Ziua Marinei a fost introdusă în 1939. Se sărbătorea inițial pe 24 iulie, dar din 1980 se sărbătoreşte în ultima duminică din iulie.

Cele mai mari parade au loc în marile porturi ruseşti.

Una dintre tradiţiile acestei sărbători este ridicarea solemnă a steagului Sf. Andrei, drapelul Marinei Ruse. (Surse: Agerpres, News.ro)

____