Liderii africani l-au presat vineri pe Vladimir Putin să ia în considerare planul lor de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina și să reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene pe care Moscova l-a abandonat săptămâna trecută, transmite Reuters.

Vladimir Putin și lideri africani la summitul de la Sankt PetersbutgFoto: Alexey DANICHEV / AFP / Profimedia

Deși nu au criticat în mod direct Rusia, intervențiile lor în cea de-a doua zi a summitului cu Putin au servit drept un avertisment tăios la adresa președintelui rus cu privire la profunzimea îngrijorării africanilor cu privire la consecințele războiului, în special pentru prețurile alimentelor.

„Inițiativa africană (de pace) merită cea mai mare atenție, nu trebuie subestimată", i-a spus președintele Republicii Congo, Denis Sassou Nguesso, lui Putin și colegilor lideri africani de la Sankt Petersburg.

„Facem încă o dată apel urgent la restabilirea păcii în Europa", a spus el.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a îndemnat Rusia să reactiveze acordul privind cerealele din Marea Neagră care, până când Moscova a refuzat să îl reînnoiască săptămâna trecută, a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale maritime în ciuda războiului.

Sisi, a cărui țară este un cumpărător cheie de cereale prin intermediul rutei Mării Negre, a declarat la summit că este „esențial să se ajungă la o înțelegere" privind reluarea acordului.

Putin a răspuns susținând, așa cum a făcut-o și în trecut, că creșterea prețurilor mondiale la alimente este o consecință a greșelilor politice occidentale care au precedat cu mult timp războiul din Ucraina.

El spune că Rusia a renunțat săptămâna trecută la acordul de la Marea Neagră pentru că nu aducea cereale către țările cele mai sărace, iar Occidentul nu își respecta partea sa de înțelegere.

De la retragerea din acord, Rusia a bombardat în repetate rânduri porturile și depozitele de cereale ucrainene, ceea ce a provocat acuzații din partea Ucrainei și a Occidentului că folosește alimentele ca armă de război, iar prețurile globale ale cerealelor au crescut din nou.

Putin se folosește de summitul de la Sankt Petersburg pentru a încerca să dea un nou impuls legăturilor Rusiei cu Africa, promițând o creștere a comerțului și a investițiilor în această regiune, ca parte a unei campanii de contracarare a ceea ce el consideră a fi o ordine mondială hegemonică dominată de SUA.

Joi, el a promis să livreze gratuit cereale rusești în următoarele câteva luni în șase dintre țările participante la summit.

În discursul de vineri, el a declarat că Moscova a respectat propunerea de pace africană privind Ucraina și că o studiază cu atenție. Putin a primit planul cu răceală atunci când un grup de președinți africani i l-a prezentat luna trecută, răspunzând cu o întreagă listă de nemulțumiri la adresa Ucrainei și Occidentului.