Rusia a declarat luni că contraofensiva Ucrainei nu decurge conform planului și că aceasta risipește miliarde de dolari în arme furnizate de Occident, transmite Reuters.

Serghei ŞoiguFoto: Russian Defence Ministry / UPI / Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat în cadrul unei conferințe militare că Ucraina „aruncă cu disperare noi forțe" în atacurile asupra pozițiilor rusești, dar nu a reușit să avanseze.

Ucraina spune că a făcut progrese treptate, deși mai lent decât și-ar dori, de când a lansat contraofensiva mult așteptată la începutul lunii iunie împotriva pozițiilor rusești.

După 17 luni de război, Ucraina se află sub presiune pentru a obține câștiguri semnificative pe câmpul de luptă după ce a primit tancuri, sisteme de rachete și alte echipamente occidentale și pentru a se asigura că țările NATO nu renunță să ajute Kievul.

Din acest motiv, Rusia a prezentat în mod repetat contraofensiva ca fiind un eșec, chiar dacă aceasta se află încă în faza incipientă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „resursele de mai multe miliarde de dolari care au fost transferate de către țările NATO către regimul de la Kiev sunt, de fapt, cheltuite ineficient și fără scop".

El a spus că acesta este motivul pentru care Kievul recurge la „acte de disperare", cum ar fi atacul cu drone împotriva districtului de afaceri al Moscovei de duminică.

În ciuda declarațiilor lui Peskov, faptul că dronele au ajuns în inima capitalei ruse în ultimele trei luni, deși fără a provoca daune majore, este inconfortabil pentru autoritățile care au spus publicului că Rusia deține controlul deplin asupra a ceea ce numește „operațiunea militară specială" împotriva Ucrainei.

Peskov a declarat reporterilor că la Moscova și în alte părți se iau „toate măsurile posibile" pentru a se proteja împotriva unor atacuri similare.

Urmărește ultimele evoluții din a 523-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.