Oficialii ruși au făcut vineri noi afirmații despre intensificarea atacurilor în regiunile de frontieră ale țării, care ar fi provocat moartea și rănirea unor civili. De asemenea, a avut loc un presupus atac asupra unui oraș portuar ocupat de Rusia în Ucraina.

Atac în BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ucraina neagă că armata sa este implicată în incursiuni și spune că acestea sunt conduse de luptători voluntari ruși.

Cu multiple rapoarte care au apărut pe parcursul zilei, iată ce știm până acum:

Belgorod

Regiunea rusă, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, a fost supusă unor tiruri repetate în ultimele luni.

Săptămâna trecută a fost ținta unei incursiuni transfrontaliere majore a unor trupe de insurgenți ruși anti-Putin, în cel mai mare atac de acest tip de la începutul războiului, potrivit Sky News.

Un al doilea atac în Belgorod a fost lansat ieri.

Legiunea Libertatea Rusiei: „Avem răniți, dar libertatea se câștigă prin sânge”

Un grup de forțe pro-ucrainene, Legiunea Libertatea Rusiei, a declarat vineri că se luptă cu trupele rusești la periferia unui sat aflat chiar la granița de vest a Rusiei, la o zi după ce Moscova a declarat că a respins trei atacuri transfrontaliere, transmite Reuters.

„Avem lupte active la periferia satului Novaya Tavolzhanka (în regiunea Belgorod). Din nefericire, există legionari răniți, dar libertatea se câștigă prin sânge", a transmis Legiunea Libertatea Rusiei într-un comunicat.

Anterior, vineri dimineață, gruparea a publicat o imagine însoțită de mesajul: „Tancul nostru cu steagul Rusiei Libere în satul Nova Tavolzhanka, lângă Shebekino. Bună dimineața din Patria noastră! Noi continuăm lupta!"

Ieri, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a afirmat că forțele armate ucrainene au bombardat orașul Șebekino - care se află în apropiere de granița dintre Rusia și Ucraina în regiune - avariind o clădire administrativă.

Cel puțin doi civili au fost uciși și 21 răniți în bombardamente de vineri asupra regiunii ruse Belgorod, potrivit AFP.

Gladkov a raportat ulterior că peste 2.500 de persoane au fost evacuate din zonă.

Guvernatorul a mai afirmat astăzi că două persoane au fost ucise și patru rănite într-un atac asupra orașului Maslova Pristan, pe care l-a atribuit Ucrainei.

Briansk

Aflată la nord de Belgorod, regiunea Briansk este o altă regiune care a cunoscut sporadice vitregii ale războiului.

Oficialul rus Alexander Bogomaz a declarat că zona a fost din nou sub focuri de armă în cursul nopții.

Se pare că obuzezele au lovit două sate din apropierea graniței cu regiunile ucrainene Cernihiv și Șumî.

Ucraina a negat că armata sa este implicată în incursiunile transfrontaliere și spune că acestea sunt efectuate de luptători voluntari ruși.

Berdiansk

Orașul portuar se află în sud-estul Ucrainei, în regiunea Zaporojie, pe care Rusia a anexat-o ilegal anul trecut în urma unui așa-zis referendum.

Oficialul rus instalat Vladimir Rogov a declarat că un atac raportat astăzi asupra portului ocupat a fost efectuat de forțele ucrainene.

Nouă persoane au fost rănite în atac, a afirmat el într-o postare pe Telegram.

„Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a scris Vladimir Rogov adăugând că în atac au fost folosite rachete britanice „Storm Shadow”.

Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini cu loviturile asupra portului:

Două orașe rusești din Smolensk, atacate peste noapte de drone cu rază lungă de acțiune

Două drone cu rază lungă de acțiune au atacat în cursul nopții de joi spre vineri infrastructura de combustibil și energie din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei, dar nu au fost raportate persoane rănite sau incendii, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, potrivit Reuters

Rogov a postat online o înregistrare video care pare să arate un fum cenușiu care se ridică din apropierea zonei portuare.

Acesta a spus că atacurile au vizat orașele Divasy și Peresna, în apropiere de capitala regiunii Smolensk, la aproximativ 270 km de granița cu Ucraina, dar nu a precizat cine a fost responsabil.

ISW: Incursiunile din Belgorod declanșează anxietate în Rusia

Răspunsul oficialilor ruși și al milblogerilor la incursiunile transfrontaliere din regiunea rusă Belgorod și teritoriile rusești generează o „anxietate sporită continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au declarat analiștii militari pentru Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Sky News.

În analiza sa zilnică a conflictului, ISW a declarat că există mai multe indicii că Kremlinul încearcă să folosească raidurile pentru a susține ideea că războiul este „existențial” pentru Rusia și Vladimir Putin și „să obțină sprijin intern pentru un război prelungit”.

Grupul de reflecție american a declarat că unii milbloggeri ruși au folosit situația din Belgorod pentru a critica conducerea de la Moscova.

Alții au „susținut că raidurile limitate preced operațiunile de contraofensivă ucrainene”, a adăugat acesta.

ISW a declarat că fostul ofițer rus Igor Girkin a susținut că activitatea crescută pe teritoriul rusesc este rezultatul faptului că forțele Moscovei au „irosit rezervele” în toamnă.

Girkin ar fi „susținut că aceste eșecuri au determinat Ucraina să înțeleagă slăbiciunile relative ale Rusiei și a sugerat că acestea au încurajat forțele ucrainene să desfășoare operațiuni chiar în interiorul Rusiei”.

El a mai spus că Kremlinul va răspunde probabil la presupusele operațiuni ucrainene „prea târziu și că sprijinul publicului pentru conducerea rusă va scădea până atunci”.

„Alți milbloggeri au susținut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a distrage forțele rusești de la sectoare importante ale frontului”, a adăugat ISW.

Ucraina neagă că este responsabilă pentru atacurile de pe teritoriul rusesc.