Președintele Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că „se pregătește să invadeze” Belarus din Polonia și a salutat mișcarea Moscovei de a amplasa focoase nucleare tactice rusești în Belarus, spunând că armele sunt necesare pentru a proteja țara, relatează CNN.

Aleksandr Lukasenko si Vladimir PutinFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-un mesaj adresat națiunii vineri, Lukașenko a spus că a intensificat discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin cu privire la desfășurarea de arme nucleare atât tactice, cât și strategice – mai puternice – pentru a face față amenințărilor aliaților vestici ai Ucrainei, despre care, susține el, plănuiesc o lovitură de stat împotriva sa.

„Dacă este necesar, nu numai arme nucleare tactice, ci și arme strategice vor fi introduse în Belarus”, a spus el, citat de presa de stat BELGA, în primele sale comentarii, de când Putin a anunțat planurile de a finaliza construcția unei instalații speciale de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus până la începutul lunii iulie.

Lukașenko spune că Occidentul pregătește o lovitură de stat în Belarus

Moscova a transferat deja în Belarus un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune Iskander, un dispozitiv care poate fi echipat cu focoase nucleare sau convenționale.

„Avioanele noastre modificate pot transporta și un focos nuclear. Ați auzit de la președintele Rusiei despre planuri comune de creare a infrastructurii adecvate pe teritoriul Belarusului. Vreau doar să clarific: întreaga infrastructură a fost creată și este gata”, a spus el.

Lukașenko a subliniat că Minsk și Moscova vor depune „toate eforturile și vor folosi mijloacele pentru a-și asigura suveranitatea și independența”, împotriva Poloniei și a vecinilor săi occidentali „zeloși” pe care i-a acuzat că au constituit „regimente, bannere, legiuni” pentru o „lovitură de stat ulterioară în Belarus”.

Rusia ar putea să amplaseze rachete nucleare intercontinentale în Belarus

„În același timp, transferul trupelor NATO către est continuă într-un ritm accelerat. Doar gruparea blocului în Polonia și țările baltice numără astăzi peste 21.000 de militari, 250 de tancuri, aproape 500 de vehicule blindate, aproximativ 150 de avioane și elicoptere. Și toată această armată se antrenează sfidător lângă granițele Belarusului și Rusiei. Întrebarea este aceeași: de ce?", a spus el.

Ca reacție, armata Belarusului a fost instruită să „refacă imediat locurile” din Belarus unde au fost amplasate anterior sisteme de rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare. "Dacă va fi necesar, eu și Putin vom decide și vom introduce aici arme nucleare strategice. Și ei trebuie să înțeleagă asta, cei care încearcă să ne arunce în aer astăzi din interior și din exterior. Nu ne vom opri de la nimic, protejându-ne țările, statele și popoarele acestora”, a spus liderul belarus, adăugând că este „încrezător că aceste măsuri” vor descuraja „șoimii de peste mări și sateliții lor pentru o lungă perioadă de timp”.

Decizia Rusiei de a staționa rachete nucleare tactice în Belarus, pe fondul tensiunii în creștere cu Occidentul din cauza invaziei Ucrainei, este prima sa desfășurare de arme nucleare în afara granițelor sale de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.