​O rachetă rusească care transporta un satelit iranian a fost lansată cu succes în spațiu marți, în timp ce Moscova și Teheranul încearcă să construiască legături mai strânse în fața sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

Lansarea satelitului iranian de o rachetă ruseascăFoto: Captură video Youtube Roscosmos TV

Satelitul de teledetecție, denumit Khayyam, a fost lansat de o rachetă rusească Soyuz de pe cosmodromul Baikonur, locul lansărilor spațiale rusești situat în sudul Kazahstanului, marți la ora 08:52 a.m., ora Moscovei, potrivit unei înregistrări video difuzate de agenția spațială rusă Roscosmos pe YouTube.

Teheranul a respins afirmațiile potrivit cărora satelitul ar putea fi folosit de Moscova pentru a-și spori capacitățile de informații în Ucraina, afirmând că Iranul va avea control și operare deplină asupra acestuia "din prima zi".

Washington Post a relatat săptămâna trecută că oficialii americani sunt îngrijorați de cooperarea spațială incipientă dintre Rusia și Iran, temându-se că satelitul nu va ajuta doar Rusia în Ucraina, ci va oferi Iranului "capacități fără precedent" pentru a monitoriza potențiale ținte militare în Israel și în Orientul Mijlociu în general.

Iranul afirmă că satelitul este conceput pentru cercetare științifică, inclusiv pentru monitorizarea radiațiilor și a mediului în scopuri agricole.

Putin vrea să aibă legături strânse cu Iranul

Rusia a căutat să își aprofundeze legăturile cu Iranul de la 24 februarie, când Kremlinul a ordonat intrarea a zeci de mii de soldați în Ucraina.

În iulie, președintele Vladimir Putin a vizitat Iranul în prima sa călătorie internațională în afara fostei Uniuni Sovietice de la începutul invaziei în Ucraina.

În timp ce se afla acolo, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a spus lui Putin că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva "înșelăciunii occidentale".

Spațiul, mereu în atenția SUA și Rusia

Spațiul a fost un domeniu în care Statele Unite și Rusia au menținut în mod tradițional o cooperare și legături puternice, în ciuda tensiunilor geopolitice dintre Moscova și Washington.

Roscosmos și NASA au încheiat recent un acord pentru a-și transporta reciproc astronauții pe Stația Spațială Internațională, dar Moscova a ridicat semne de întrebare cu privire la renunțarea la ISS la un moment dat în viitor.

Putin l-a înlăturat recent pe Dmitri Rogozin din funcția de șef al Roscosmos, înlocuindu-l cu un fost consilier pe probleme de apărare, în cadrul unei reorganizări a agenției.

---------------