Cand seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Bacau, comisar sef Ioan Matei, ne-a declarat ca in primul trimestru al anului in curs au fost eliberate 17.271 pasapoarte, ne-am gandit imediat la perioada corespunzatoare a anului trecut, atunci eliberandu-se doar cu 6.000 mai putine.

Si totusi, am pus aceste cifre fata in fata cu o realitate care parea a contrazice afirmatia comisarului sef Matei: pe holul Serviciului, si in special la ghiseul „Pasapoarte“, doar cinci persoane stateau la rand pentru a depune actele in vederea dobandirii unor pasapoarte noi! Iar acest lucru se petrecea in cea de a treia zi de Paste cand, de obicei, solicitarile erau cu duiumul iar

aglomeratia facea imposibila intrarea in sediul SEIP. „A trecut vremea cand, pentru depunerea actelor se statea la coada de cu noapte, se faceau diferite liste, unii le rupeau, apareau altele, iar aglomeratia depasea orice imaginatie, fiind nevoiti sa apelam la jandarmi pentru a stabili ordinea si linistea, spune comisarul sef Ioan Matei.

Faptul ca a fost infiintat ghiseul unic prin cele 9 formatiuni teritoriale ale Serviciului de Informatizare a Persoanei, precum si marirea numarului de angajati, au facut sa se ajunga in aceasta situatie, de liniste aproape de nesperat la un moment dat.

Eforturile noastre au fost deosebite, s-a lucrat si sambata si duminica, s-a marit numarul audientelor, fiind rezolvate foarte multe cereri in regim de urgenta“.

82 bacauani au solicitat stabilirea definitiva in strainatate!

In primul trimestru al acestui an, la SEIP au fost depuse 16.988 cereri, din care 5611 prin ghiseul unic prin cele noua formatiuni teritoriale ale Serviciului.

Din acestea, au fost rezolvate in regim de urgenta 1118. In cele trei luni scurse, au fost eliberate 17 271 pasapoarte! Daca am face un calcul estimativ, ar insemna ca, daca se va continua in acelasi ritm, la sfarsitul acestui an SEIP Bacau va stabili un adevarat record, ajungand la un numar de aproape 70 000 pasapoarte

eliberate! In trei luni, 82 de persoane din judetul Bacau au solicitat stabilirea definitiva in strainatate, din care, 38 in Germania, 8 in Israel, 5 in SUA, 5 in Canada si 9 in Ungaria. Au fost returnate 547 persoane din judet care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, cu 147 mai multe decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Impotriva acestora s-a luat masura suspendarii dreptului de folosire a pasapoartelor pe o perioada cuprinsa intre un an si 5 ani, conform Ordonantei 84/2003 de modificare a Legii 216/1998, privind Regimul Pasapoartelor in Romania. Tot in aceasta perioada au fost expulzate 73 persoane pentru diferite abateri, din care 47 din Spania, 17 din Italia, 4 din Ungaria, 3 din Belgia si 2 din Austria.

Opt persoane au depus cereri pentru repatriere