Treptat, Bacaul a ajuns pe harta tarii drept un lacas in care ritmul si masura dupa care se joaca legea sunt cele cantate de Hrebenciuc, fratii Sechelariu sau Iacobov.

Santajul si lovitura sub centura sunt doar doua dintre metodele de constrangere in schimbarea preferintelor politice ale persoanelor cheie. O data ce a prins al doilea mandat, PSD s-a ingrijit ca nimeni sa nu comenteze. Astfel a inceput operatiunea de pesedizare. Fiecare director a primit o oferta de nerefuzat: adeziunea sau matrasirea de pe functie.

Cu cat Directia luata la ochi gestiona mai multi bani publici, cu atat strangerea cu usa politica era mai apriga. Pe nepusa masa, in toate pozitiile cheie au aparut fie fete noi, care au dat bine "la centru", gen Oana Chelaru, fie aceleasi persoane unse bine cu mirul celor trei trandafiri. Pe ici colo, cate un pseudo-adversar, care face exact ceea ce i se cere.

La mare cautare au fost punctele strategice, in care si bacauanul de rand calca macar o data in viata: Directia de Sanatate Publica, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, Spitalul Judetean de Urgente, Casa de Pensii sau punctele administrative. Aici, fiecare persoana cu decizia pe maini a fost plasata ba in marea hoarda a femeilor pesediste, ba in posturi de consilieri locali.

Infocata Chelaru

Oana Chelaru s-a infipt bine in preferintele celor de la centru. Activa peste poate in cadrul manifestarilor cu sampanie si baloane, presedinta care semneaza filele de CEC pentru sanatatea bacauana este o figura marcanta in cadrul partidului stat.

Absolventa de studii juridice, Chelaru a impartit zambitoare sampanie presei cu ocazia implinirii unui an in scaunul cel mare de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Apoi s-a retras in carapace, ingrijindu-se ca manevrele ei sa fie ferite de ochii carcotasilor.

Pentru a nu fi nevoita sa raspunda unor intrebari stupide (de genul celor: "De ce a murit un batran pe scarile CJAS?" sau "Cum de sotul d-voastra a facut varza masina Directiei?"), Oana Chelaru a transformat sediul CJAS intr-o veritabila fortareata, in care accesul este limitat celor care nu au cartele magnetice.

Iar daca insistentii reusesc sa treaca de usa bine pazita si sa ajunga in fata biroului de la primul etaj, vor avea de trecut un alt test. Chelaru are instalate camere de supraveghere, pentru a nu fi luata prin surprindere de anumite vizite. Astfel incat parola celui ce va trece pragul biroului este chiar chipul musafirului.

Operatie pe creierul Sanatatii

Actualul sef al CJAS a fost raspunsul la indemana Puterii, cand a fost demisa Milena Ionescu, membra a PNTCD. Chelaru nu este, insa, singura veriga din lantul streangului pesedist.

De altfel, taranistii au ocupat, inainte de 2000, majoritatea functiilor de decizie din sanatatea judetului, sefa Directiei de Sanatate Publica (DSP), fiind doctorul Coniac, demisa mintenas ce actualul Guvern a ocupat fortareata Cotroceni. In acest moment, DSP are si ea doi reprezentanti in cadrul partidului stat, e drept, mult mai putin activi comparativ cu presedintele CJAS. Directorul DSP, dr.

Cornelia Cojocaru, este membra de vaza in cadrul organizatiei femeilor PSD, iar directorul adjunct Marin Bustuc, alta persoana cu carnet de membru, a fost consilier local din partea aceluiasi partid. Un caz aparte il reprezinta Leonard Rosu, director al Spitalului Judetean de Urgente, care, conform legendei, a fost strans cu usa pana ce a acceptat inrolarea in armata de fier.

Legenda devine cu atat mai credibila cu cat doctorul Rosu a subliniat presei luni de zile importanta lui Iacobov care, in marinimia lui, a avut grija sa scape printre degete niste maruntis pentru reparatii necesare cladirilor spitalului. Mai mult, imediat ce Rosu a acceptat pe crestet atingerea sceptrului PSD, fondurile puse la dispozitie au crescut vazand cu ochii.

Centrul de Transfuzii Sangvine, patronat pana nu de mult de dr. Popa, membru PSD, nu a intampinat prea mari probleme. Dar cum dr. Popa a iesit la pensie, centrul a avut "onoarea" de a sta la rece toata iarna, fiind debransat de la sistemul de incalzire a Spitalului Judetean.

Se pare ca atmosfera de frigider s-a datorat mai cu seama faptului ca noul director a refuzat sa intre in partidul unic. Chiar daca conducerea a solicitat ajutorul lui Dumitru Sechelariu in cadrul uneia dintre celebrele audiente, raspunsul a fost transant: "nu este problema noastra".

La fel si la AJOFM

Schimbari pe criterii politice au fost si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Aici, anul 2001 a reprezentat finalul carierei pentru Mihai Magirescu, inginerul fiind inlocuit cu Cornelia Barbu, membra a aceluiasi partid-stat.

Acelasi fenomen s-a petrecut si in cazul Veronicai Solomon, director economic la AJOFM inlocuit cu Steluta Nita, membru PSD care a iesit in relief in cadrul organizatiei locale de femei.

Si in Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) si-a bagat PSD coada, schimbandu-l mintenas pe directorul Liviu Cretu, care nu a vrut sa se lepede de PNL si sa incerce inaltatorul fenomen de migratie catre partidul care e in toate. In locul lui a fost pasaportat fuguta Teodor Agachi, cel cu trei trandafiri in frunte, la bratul lui Ciprian Mocatei.

Acesta din urma a fost varianta placuta la figura a partidului stat, fiind eminamente pesedist. El l-a inlocuit pe fostul Vasile Magirescu, membru PNL. Nici Vasile Zaharia, fostul director al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) nu a vrut sa puna diagnosticul de vaca nebuna pe propriul carnet, motiv pentru care a fost matrasit si inlocuit cat ai zice peste cu Florin Velisar.

Peste Directia Generala de Vama este director Vasile Soiman, in timp ce la Garda Financiara comisarul sef este Pavel Albu. Amandoi sunt cunoscuti in urbe drept aplaudaci orbiti de luminita de la capatul tunelului PSD. Viorel Ghelase, directorul Directiei Silvice, este, de asemenea, membru al PSD.

Membri ai PSD sunt si Ioan Melinte, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA), precum si Gheorghe Burlui, adjunct in cadrul aceleiasi Directii. La carma Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA) este un alt membru al partidului lui Adi de la Tartasesti, alias Nastase sase case: Viorel Alistar.

Anterior preluarii puterii, batatura agriculturii era vegheata cu precadere de membri ai PNTCD, dupa cum ne-a declarat Stefan Talamba, presedintele filialei bacauane a taranistilor. Presedintele Talamba se ocupa de OJCA si a fost "convins" sa-si ia talpasita. "Mi s-a propus un post inferior din aceasta Directie, sugerandu-mi-se ca nu este locul meu in aceasta functie.

Nu mi-a fost demonstrata incapacitatea de a gestiona problemele din OJCA. Cu toate acestea, mi s-a facut vant de acolo", explica Talamba. La fel s-a intamplat si cu fostul presedinte al DGAIA, Gheorghe Ieseanu, un tanar inginer care, desi nu a avut reclamatii care sa dovedeasca practicarea unui act de conducere necorespunzator, a ajuns astazi sa se ocupe de comuna Lipova.

Mingea in terenul PSD

Nici lumea sportului nu a fost ferita de atragerea catre PSD, numai ca aici lucrurile au fost putin mai simple. In primul rand, multi dintre mai marii din lumea sportului fie au intrat singuri si nesiliti de nimeni in PSD, fie s-au multumit cu pozitia de efervescent aplaudac. In prima situatie se incadreaza perfect Flaviu Pop, vicepresedinte la Fotbal Club Municipal Bacau.

Mai in umbra stau Costel Petrea, director al Clubului Sportiv Scolar si Vasile Balta, director al Liceului cu Program Sportiv.

Invata sa fii unde trebuie

Ghiorghi Iorga, seful peste invatamantul bacauan, unul dintre putinii traducatori de limba persana ai Romaniei, nu a putut refuza, nici el, oferta de a se alatura in hora magnatilor. Ana Marchis, inspector scolar general adjunct, este bomboana de pe coliva partidului stat la organizatia de femei, fiind aici una dintre mult aplaudatele matroane.

Livia Sibisteanu, doamna cu colectie de palarii, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, este atat membra in Organizatia Femeilor Social-Democrate, cat si consilier local din partea aceluiasi partid. Un semn de intrebare se ridica vizavi de domiciliul consilierului.

Sibisteanu este una dintre putinele persoane care isi permit luxul de a locui in blocul Bancorex, deplasandu-se intr-o masina Peugeot 406, cumparate ambele, probabil, din salariul de bugetar pe care il incaseaza. Inainte de 2000, inspector general scolar era profesorul Bunghez, taranist.

Pentru ca invatatura data urmasilor sa fie una cu spini, PSD a avut grija sa-si inregimenteze majoritatea directorilor de scoli, iar cei care nu s-au dat loviti prea repede (cum este cazul Daniel Nicolescu, fost director al Liceului Pedagogic), au fost terfeliti pana le-a venit mintea la cap. Pentru o buna "cooperare", PSD si-a tras organizatii de elevi, de studenti s.a.m.d.

Este arhicunoscuta usurinta de a obtine bani a studentilor cu cate trei trandafiri in piept, motiv pentru care fosta liga a studentilor a defilat la bratul PSD.

Apele schimbarii

La Directia Apelor Siret, venirea la putere a PSD a avut conotatii tragice chiar si pentru directorii aflati cu trei trepte sub scaunul decizional. Astfel, seful Serviciului de Gospodarire a Apelor, un om care a reusit, timp de 20 de ani, sa dea dovada de profesionalism, a fost schimbat rapid in momentul in care nu a vrut sa vasleasca la barca PSD.

Talpau a fost inlocuit, la inceputul anului 2001, cu Maftei, membru PSD. Nici directorul Emil Vamanu nu sta mai bine. Ajuns la felia de tort cu ajutorul taranistilor, a trecut rapid cand i-a suflat pe la ureche adierea social democrata. Din capitolul maziliri face parte si cazul lui Gaina, membru al Partidului Democrat, fost director al Renel.

Cum politica practicata de acesta nu s-a inscris in preferintele PSD, Gaina a fost rapid schimbat.

In numele tatalui

Biserica bacauana a calcat si ea in strachini. Se pare ca fetele bisericesti, in dorinta lor de a muta Episcopia Romanului la Bacau, au luat asupra lor crucea fatarniciei, purtandu-le sambetele pesedistilor.

Din ciclul "urechea targului" am aflat ca distinsul Ioachim Bacauanul a avut grija sa se infrateasca cu cei ce impart puterea, stand in dreapta lui Sechelariu la Cinele de Taina precedate de vanatori si spritane. La acelasi capitol trebuie mentionata si Biserica construita in Narcisa care poarta numele lui Sechelariu.

Mai avem un pas mic si vom ajunge, gratie distinsilor parinti, sa-l si canonizam. Care este!

PSD a inghitit Onestiul

Marian BARBU

Anul 2000 a adus in Onesti, inca inainte de alegerile generale din noiembrie-decembrie, un viraj catre PSD. Directorul general al RAFO, Costica Ursu, membru PNL, a fost determinat sa demisioneze, in luna august, din postul detinut pana atunci.

Dupa un scurt interimat detinut de directorul adjunct, Octavian Popoiu, fost taranist, FPS l-a impus ca administrator unic pe directorul comercial al SC Carom, Toader Gaureanu. In luna septembrie 2000, imediat dupa investirea la RAFO, Gaureanu si-a dat demisia din PNTCD si s-a inscris in PDSR, metamorfozat in PSD.

La fel a facut si directorul general al Rafinariei Darmanesti, Valentin Anastasiu, fost staroste la Carom, care a trecut si el, de la taranisti, in tabara lui Iliescu si Nastase, fiind uns sef al Centrului de Management al celebrei Imperial Oil SA Bacau, pastorita de Iacobov.

La scurt timp dupa instalarea lui Gaureanu, directorul adjunct Octavian Popoiu, care nu avea nici in clin, nici in maneca cu PSD, a fost retrogradat in postul de director de uzina, in locul lui fiind adus pensionarul Constantin Radulescu. Si directorul de la Chimcomplex, Virgiliu Bancila, care fusese pe lista la PNTCD a trebuit sa intre, urgent, in PSD.

Nici invatamantul nu a scapat de tavalugul pesedizarii. Directorul Colegiului Tehnic "Petru Poni", liberalul Danut Oprea a fost suspendat in anul 2001, in urma unor manevre de culise ale primarului PSD, Emil Lemnaru si ale consilierilor PSD, Neculai Doilet si Nicolae Dragoi, dar si cu sprijinul nemijlocit al inspectorului general adjunct Ana Marchis.

La fel s-a intamplat cu Marina Buftea, directoarea Scolii Generale nr.1, dar si cu Selina Oancea, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv "Nadia Comaneci", nevoita sa demisioneze la presiuni politice. Ea a fost inlocuita cu Ioana Adobricai, consilier municipal PSD, o sustinatoare infocata a lui Emil Lemnaru.

Nici un partid nu mai are directori

"Toti fostii directori au fost inlocuiti. Ca un raspuns fata de protestul celor demisi, ni s-a comunicat sa ne impacam cu ideea, daca vrem sa mai mancam o paine. Ce s-a intamplat imediat dupa alegerile din 2000 a reprezentat o manevra marsava, care sfideaza atat legile, cat si bunul simt nativ", Stefan Talamba, presedintele PNTCD Bacau.

"Nu mai avem pe nimeni in functii de conducere, poate cu exceptia domnului Nada, care este un adevarat profesionist si a fost mai greu de inlocuit", Liviu Miroseanu, presedinte al PD, filiala municipala.

"Absolut nimeni! Nici un caz de directori membrii PUR! Doamna Tioc, fost director adjunct la CJAS, a fost mazilita atat din functia pe care o ocupa acolo, cat si din Consiliul Judetean", Romeo Stavarache, presedintele PUR Bacau.

"Nici o institutie nu este pastorita de membrii PNL. Acapararea institutiilor s-a facut la nivel national, prin schimbarea denumirii acestora. Astfel s-au organizat concursuri de ocupare de posturi", Ioan Chiriac, vicepresedinte PNL Bacau.

"Faptul ca am fost schimbati din functie pe criterii politice este greu de probat. Totusi, acest lucru s-a intamplat. Ce este curios, este faptul ca nimeni nu a reactionat, iar aici ma refer in special la presa", Stefan Talamba.