Chiar daca Sfantul Sinod Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a interzis implicarea preotilor in politica, slujitorii ortodocsi ai lui Dumnezeu au posibilitatea sa vorbeasca, in cuvantarile lor, catre enoriasi despre o persoana publica sau alta, descrisa in "culori" mai calde sau mai reci.

Regulamentele BOR nu fac diferenta intre persoanele publice ce candideaza in alegeri si restul. "Preotii nu au voie sa faca parte din vreun partid si nu au voie nici sa candideze la vreo functie. Daca fac acest lucru, ei trebuie sa renunte la preotie pentru totdeauna. Preotii nu au voie nici sa faca propaganda politica.

Dar pot sa recomande o persoana, atat timp cat nu este prezentata ca o persoana politica", sustine parintele preot Ioan Foca, consilierul canonic juric al Arhiepiscopiei Sibiu. El spune ca, deocamdata, nu a primit nici o reclamatie care sa vizeze preoti din teritoriu. "Preotii nostri cunosc randuielile", declara consilierul Arhiepiscopiei.

Cu toate acestea, in randul politicienilor sibieni, au existat o serie de voci care au acuzat preotii de declaratii politice. "Vocile" sunt auzite, insa, relativ rar, pentru ca preotii nu pot fi acuzati de partinirea unui singur partid. In plus, institutia Bisericii se bucura de cea mai mare credibilitate in randul romanilor - 91,1 la suta.

"In calitatea sa de cetatean al patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc. Optiunea sa politica se exprima prin vot", se arata in ultima hotarare a Sfantului Sinod BOR.