Situatie de-a dreptul paradoxala in "Cazul Focsaneanu". Dupa mai bine de 2 luni de la data cind, in mod oficial, a fost declarat dat afara din Politie, subcomisarul Vasile Focsaneanu (ofiter specialist in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale) continua sa figureze in aparatul politienesc. Reamintim ca, pe 11 martie a.c.

, comanda IPJ Braila a dispus convocarea in regim de urgenta a Cosiliului de Disciplina, pentru judecarea lui Focsaneanu.

La capatul procesului, in care s-au analizat faptele comise de ofiter in data de 5 martie, Consiliul de disciplina a hotarit destituirea acestuia din Politie, "pentru comportare necorespunzatoare in societate, care a adus atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului si prestigiului institutiei".

Inspectoratul General de Politie si-a insusit aceasta masura, inaintind-o, spre solutionare, ministrului Internelor, singura autoritate in masura sa "bata in cuie" cartea de munca a politistului.

Ieri, surse autorizate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ne-au informat ca "Dosarul Focsaneanu" este, deocamdata, "in conservare". Motivul? Focsaneanu se afla "in incapacitate temporara de munca". Mai precis, exact in ziua in care Consiliul de Disciplina a decis destituirea sa, ofiterul o tine tot intr-un concediu medical.

Altminteri, politistul bataus figureaza in concediu medical, dupa o spitalizare la Galati, insa, ieri, reporterii nostri l-au vazut in timp ce-si conducea unul dintre fostii colegi spre iesirea din propriu-i imobil. Se pare ca Focsaneanu va sta in concediu medical pina se va pensiona pe caz de boala, pentru a-si asigura, astfel, o retragere "onorabila" din Politie.

.

"Potrivit legii, daca este in concediu medical, nu se poate lua nici o masura impotriva sa".

.

Vasile Focsaneanu este in concediu medical pina la data de 6 iunie, iar, pina atunci, impotriva sa nu se poate lua masura decisa de IPJ- destituirea- confirmata de IGP si remisa, ca atare, MAI, pentru aplicare si reconfirmare.

Reamintim ca Focsaneanu, reclamat de 9 persoane, intre care si colegi de la Detasamentul de Politie pentru Interventii Rapide (DPIR) si din Inspectorat, a fost declarat scos din aparatul politienesc, urmare a judecarii sale in Consiliul de Disciplina. Pe 5 martie, el a facut un scandal monstru pe Str.

Gratiei, in apropierea domiciliului sau, a agresat mai multe persoane si a adresat injurii la adresa unor colegi, fapt pentru care a intrat in colimatorul comenzii Politiei Judetului, acesta nefiind singurul scandal in care a fost implicat.

Despre unele dintre faptele sale, cotidianul nostru a scris in mai multe rinduri, iar Focsaneanu ne-a dat in judecata, cerindu-ne "reparatii morale" de 1 miliard de lei, insa a pierdut procesul si n-a ezitat sa "recidiveze", lovind oameni nevinovati. Precizam ca, in ziua in care si-a dat in petec pe Str.

Gratiei, Focsaneanu a condus masina personala sub influenta alcoolului, fapt pentru care a fost lasat fara permisul de conducere, insusi cms.-sef Antonel Colceag, prim-adjunctul sefului IPJ, ridicindu-i carnetul. Desi masura suspendarii permisului era pentru 3 luni, dupa o luna si jumatate, Focsaneanu a reintrat in posesia actului. "Permisul i-a fost suspendat la data de 5 martie, conform art.

89, lit.a, din Codul Rutier. La data de 13 aprilie, Focsaneanu s-a prezentat la comanda Politiei si a solicitat sa i se dea permisul. A facut dovada ca a absolvit cursul de «Siguranta Rutiera» - curs care costa vreo 2.000.000 lei -, si ca a achitat sanctiunea contraventionala. Prin urmare, masura suspendarii carnetului a fost redusa, de la 90 de zile, la 30 de zile.

A sustinut ca nu a mai beneficiat de o asemenea reducere in ultimii ani, ceea ce a dus la revocarea masurii. Pe 18 aprilie, a intrat in posesia carnetului de sofer", ne-a declarat cms.-sef Marian Fincu, seful Biroului de Presa al Politiei Judetului Braila.

Dosarul privind, insa, destituirea sa din functie bate pasul pe loc, fiindca Focsaneanu este in concediu medical, pina pe 6 iunie. "Am primit de la IPJ rezultatul emis de Consiliul de Judecata, respectiv destituirea lui Focsaneanu din functie, ne-am insusit aceasta propunere si am inaintat dosarul mai departe, pentru confirmare, la Ministerul Administratiei si Internelor.

Pina la aceasta data, n-am primit nici un raspuns de la MAI", ne-a declarat, ieri, inspectorul principal Marius Tache, ofiterul de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Tot ieri, surse din cadrul Serviciului de Comunicare Publica al MAI ne-au informat: "Intr-adevar, dosarul este la noi, in analiza, insa, deocamdata, politistul este in incapacitate temporara de munca. Asteptam sa vina la serviciu, pentru a lua masura. Potrivit legii, daca este in concediu medical, nu se poate lua nici o masura impotriva sa".

La IPJ Braila se stia cam acelasi lucru: "Focsaneanu este in concediu medical, dupa o spitalizare la Spitalul Militar Galati. Noi am comunicat masura de destituire, IGP si-a insusit-o, MAI si-a insusit-o, dar se asteapta venirea sa la munca, pentru a se pune in aplicare. Focsaneanu a depus chiar si o contestatie, insa aceasta i-a fost respinsa.

Pina pe 6 iunie, acesta este in concediu medical", a adaugat cms.-sef Fincu.

Ieri, Focsaneanu era bine mersi acasa. Reporterii nostri l-au surprins, in jurul orei 11.30, in timp ce-si conducea, in exteriorul curtii imobilului sau- situat pe Str. Gratiei- unul dintre fostii colegi, spre masina Dacia cu nr. BR-98-KMV.

Exista supozitia ca Focsaneanu va sta in concediu medical o perioada mai lunga de timp, intentionind sa se pensioneze pe caz de boala, ceea ce i-ar asigura o iesire onorabila din Politie. Medicul cabinetului MI al IPJ Braila a refuzat, ieri, sa furnizeze date despre starea medicala a pacientului Focsaneanu.

Cert este ca politistul bataus a intrat in concediu medical imediat ce a fost judecat de Consiliul de Disciplina.