Din cele mai vechi timpuri, credinta a fost cea care i-a tinut uniti pe oameni si le-a dat puterea sa treaca si peste cele mai mari greutati. Din cind in cind, Duhul Sfint se pogoara pe pamint si le da oamenilor un semn prin care sa le intareasca credinta si sa ii indrume pe calea cea dreapta.

Minuni se petrec peste tot in jurul nostru, dar nu intotdeauna ele sint vizibile pentru toti. Dar unele dintre ele sint atit de evidente, incit nu iti ramine decit sa faci o cruce mare, sa pleci capul si sa te lasi patruns de fiorul religios, in fata semnelor trimise de Dumnezeu.

De noua zile, biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, din satul Brasca, a devenit un adevarat loc de pelerinaj, dupa ce credinciosii adunati duminica la slujba au vazut lacrimile icoanei Maicii Domnului.

Prima care a vazut minunea a fost o batrina de 68 de ani, Veronica Pop: “M-am dus dimineata la biserica, m-am inchinat si cind m-am aplecat sa sarut icoana, am vazut doua suroaie de lacrimi izvorind din ochii icoanei. Am vrut sa spun, dar m-am temut sa nu creada lumea ca sint nebuna.

Dupa-amiaza am revenit la biserica, iar cind am deschis usa, eram cu alte femei, lacrimile au lucit in lumina de afara si le-am aratat si lor.

L-au chemat pe parinte, o femeie a vrut sa stearga lacrimile, dar am oprit-o, pentru ca noi sintem pacatosi, trebuie sa fie cineva mai pur pentru a face asa ceva. L-am rugat pe preot sa o faca, a sters cu un prosop, iar cei care au ramas acolo spun ca dupa o ora lacrimile au aparut la loc. Au fost femei care au pus mina pe lacrimi si zic ca miroseau a mir.

Eu nu am pus, ca sint femeie batrina si pacatoasa, nu am indraznit”.

In scurt timp, vestea despre lacrimile ce curg din icoana Maicii Domnului a facut inconjurul satului, a ajuns in satele invecinate si chiar pina la Vatra Dornei si pina la manastirea de pe Rarau.

Toti credinciosii din sat au venit la biserica pentru a vedea icoana, au venit si cei din satele Stroiesti, Ilisesti si Balaceana, au venit oameni cu masinile de pe la Dorna si de la localitatile de munte si toti s-au minunat de cele vazute.

Ingenuncheat in mijlocul drumului

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, care adaposteste icoana ce de noua zile lacrimeaza, este o bisericuta de lemn, veche de peste 200 de ani. Este foarte simpla, aproape de sufletul localnicilor ce vin aici neincetat, desi e mica, neincapatoare pentru o multime mai mare.

E atit de mica ca nici macar nu are scaune pentru cei mai in virsta, ci doar doua bancute de lemn, lipite de perete, acoperite cu toale donate de sateni. Ea dateaza din 1808, dar abia in 1886 a fost stramutata in satul Brasca, adusa de credinciosii din Gura Humorului.

Intrarea in biserica se face printr-o clopotnita construita tot din lemn, in acelasi an cu biserica.

De cum pasesti in biserica, privirea iti este atrasa de icoana Maicii Domnului, sub ochii careia se vad urmele lacrimilor scurse, izvorind exact din colturile ochilor si prelungindu-se pina pe mina micului Iisus, ce pare sa vrea sa stearga lacrimile mamei sale.

In jurul icoanei se afla mai multe sfesnice pline de resturile zecilor de luminari aprinse aici de credinciosi, in jurul icoanei sint naframe si buchete de flori, iar la fiecare citeva minute, inca un credincios vine in biserica sa se inchine in fata icoanei care plinge.

Si celelalte icoane din jurul ei sint impresionante, chiar daca in loc de lacrimi, ele sint pline de urmele gloantelor care le-au strapuns. Icoanele stau marturie vremurilor zbuciumate pe care biserica le-a infruntat, iar in ciuda vechimii sale si a aparentei fragilitati, le-a facut fata cu bine, ca un adevarat stilp al crestinatatii.

Pe cind ii cautam pe cei care au fost in biserica atunci cind a inceput icoana sa plinga, am vazut pe drum un flacau ce mergea linistit pe ulita plina de glod, cind, observind in stinga sa o troita, deodata s-a lasat in genunchi in fata ei si a facut o cruce cit el de mare, si-a plecat pios capul, dupa care s-a ridicat si a plecat mai departe linistit, cu caciula sumetita pe frunte.

Icoana – sursa de bucurie dar si de temeri

Desi vestea despre icoana care plinge a facut ca inimile tuturor localnicilor sa tresara, nimeni nu stie exact daca sa se bucure sau nu de semnul dumnezeiesc.

Unii dintre ei spun ca asa a vrut Cel de Sus sa le intareasca lor credinta si sa demonstreze celor necredinciosi puterea sa, mai ales celor care s-au indreptat catre alte religii, sectante, despre care se pling ca ar denigra in continuu “adevarata credinta” – ortodoxia, zicind despre credinciosi ca se inchina la “chipuri cioplite”.

Preotul bisericii din Brasca, Viorel Rusu, ne-a spus ca “Am ramas inmarmurit atunci cind am vazut minunea din biserica. Si acum sint putin cam derutat, stiu ca e minune de la Dumnezeu, stiu ca e un semn, dar nu stiu inca ce vrea el sa spuna.

Din batrini se spune ca atunci cind asemenea semne se arata noua, credinciosilor, are sa se intimple ceva deosebit, ori vor veni vremuri grele, ori se va petrece vreo nenorocire, despre care vrea sa ne avertizeze.

Pe de alta parte, ma gindesc ca acest semn a venit sa ne intareasca in credinta, mai ales ca in zilele noastre prozelitismul este in floare, sectantii lovesc cel mai adesea in icoane, pentru ca spun despre noi ca ne inchinam unor chipuri cioplite. Poate de aceea Dumnezeu a vrut sa le arate cit de mult se inseala, pentru ca icoanele sint de la Dumnezeu”.

El a spus ca in ultima vreme tot mai multe icoane de prin tara au inceput sa lacrimeze, asa cum s-a intimplat prin Oltenia, la manastirea Rarau, dar si la icoana Spitalului Vechi din Suceava.

O femeie a visat cu citeva saptamani inainte icoana care plinge

Nici macar preotul Rusu nu stie exact istoria icoanei, pentru ca nimeni nu a pastrat undeva insemnari despre ea. Doar de la nevasta unui fost palimar a aflat ca icoana are o vechime de peste 300 de ani, dar nu se stie exact anul in care a fost ea pictata si nici cind a fost adusa.

“O femeie din satul vecin, Balaceana, spune ca a visat minunea aceasta cu mult timp inainte. Fiica ei a murit acum ceva timp in Spania si femeia tare mult a mai plins dupa ea, mai ales ca nu a putut sa-i aduca trupul in tara decit dupa 7 luni.

Ea ne-a povestit cum, acum citeva saptamini, a visat cum veneau la ea doi barbati, care i-au spus sa mearga la Biserica cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pentru ca acolo e o icoana facatoare de minuni, care plinge si ii va vindeca ei vederea”, marturiseste preotul Viorel Rusu, care a spus ca el e prea tinar sa isi dea cu parerea despre asemenea lucru si ca asteapta sa vada ce

hotaraste conducerea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

De noua zile, Icoana Maicii Domnului din satul Brasca, comuna Ciprian Porumbscu, plinge cu lacrimi de mir, spre mirarea si incintarea unora, dar si spre teama altora.

“Maica Domnului plinge pentru noi, pentru nenorocirea unora, pentru saracia noastra si pentru pacatele pe care le avem.

Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne fereasca de rele” spun oamenii, iar in minte imi ramin lacrimile scurse pe obrajii Maicii Domnului si tinarul ingenuncheat in mijlocul drumului, intr-o zi ca oricare alta, dar in care lacrimile de mir abia au inceput sa se usuce pe icoana.