Tinerii care au primit terenuri pentru a-si construi locuinte vor trebui sa scoata din buzunar aproximativ 60.000 de euro - cam cat costa o vila, ridicata de o firma privata si predata la cheie.

"Marea realizare" prin care s-au acordat peste 420 de parcele tinerilor sibieni, inseamna, pe langa cheltuieli nu tocmai necesare, cum ar fi garaje interioare de 7.000 de euro, si restrictii clare in ce priveste felul in care sa arate viitoarele locuinte, cat se poate "de identice".

Tinerii isi vor putea personaliza casele, dupa buget sau gusturi, numai in interior. Creatorii legii prin care tinerii primesc terenuri gratuite, sustin ca locuintele pe care le preconizau ei, nu ar fi trebuit sa depaseasca 30 - 35.000 de euro.

Proprietarii loturilor din cartierul Tiglari vor avea la dispozitie un sistem centralizat pentru oferirea de informatii, in ceea ce priveste viitoarele constructii.

Arhitectii din cadrul OAR sustin ca cea mai buna varianta de constructie, ce va fi adoptata in momentul inceperii lucrarilor, este cuplarea a doua locuinte, alipite printr-un perete comun (calcan), care sa aiba aspect exterior, pe cat posibil, identic.

"O lotizare cu teren minimal, genereaza un tip de planimetrie mai economic prin cuplarea a doua parcele la un calcan", este de parere Szabolcz Guttmann, arhitect-sef al municipiului.

60.000 de euro de casa

Aproximativ 95 la suta din tinerii proprietari de teren construibil vor fi obligati, astfel, sa se consulte cu vecinul sau de parcela pentru angajarea unui proiectant. "Reticenta proprietarilor exista, dar trebuie sa faca pace inainte de a se apuca de constructie", afirma Mircea Tibuleac, presedintele OAR, filiala Sibiu-Valcea.

Arhitectii sunt de parere ca doua parcele cuplate creaza impresia de vila, iar un proprietar va scoate din buzunar aproximativ 60.000 de euro pentru partea sa de casa, din care cinci la suta ii vor reveni proiectantului. Un arhitect angajat de un tanar investitor va incasa 300 de euro pentru un proiect realizat pe 100 de metri patrati de arie construita, fara nici o utilitate.

Tinerii investitori, care nu vor avea acesti bani disponibili, vor fi obligati sa se imprumute de la banca sau de la rude pentru a face rost de bani.

In timp ce vecinii lor se gandesc deja la modele de casa, aproximativ 100 de tineri nu au venit, inca, la Primarie sa intocmeasca toate procedurile legale pentru a lua in primire parcelele de teren, repartizate in primavara. In cazul in care acestia nu se vor prezenta deloc, parcelele lor vor fi redistribuite la urmatorii pe lista.

Preturi duble

Fostul senator Hermann Fabini, care a contribuit la modificarile aduse legii prin care tinerii primesc terenuri ( Legea 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala ) sustine ca intentiile arhitectilor de la Sibiu nu se potrivesc cu cele preconizate la elaborarea legii.

Fabini sustine ca nu este tocmai normal sa li se impuna celor care primesc terenuri modul in care sa arate casa.

"Nu e tocmai bine ca toate fatadele sa arate la fel. In lege, nu am pervazut un astfel de lucru, care poate fi impus insa de Birou de urbanism. Oricum, felul in care am gandit noi aceasta lege este aplicat in cu totul alt fel, mult mai scump pentru tinerii din Sibiu. Calculele mele initiale aveau in vedere case de maxim 30 ? 35.000 de euro, nicidecum 60.000", declara Fabini, arhitect de meserie.

Unul din criteriile care scumpesc locuintele propuse la Sibiu, date ca exemplu de Fabini, au in vedere garajele, preconizate a fi incluse in viitoarele proiecte.

"Un astfel de garaj, prevazut in interiorul locuintelor, ridica automat pretul final cu aproximativ 7.000 de euro. Si eu am masina, dar nu o tin in garaj. Astfel de lucruri nu sunt tocmai necesare", adauga Fabini.

Concurenta

Daca preturile unui proiect vor ramane la fel de piperate, atunci cartierul Neppendorf, construit in regim privat de o firma sibiana, ar putea deveni mult mai avantajos.

Cartierul de vile va fi ridicat pe un teren de 10.000 de metri patrati, dotat cu toate utilitatile, cu o investitie de aproximativ doua milioane de euro.

La final, zona de lux a orasului va avea 22 de vile, cu maxim doua etaje si mansarda pe o suprafata construita de 5.500 de metri patrati.

Cumparatorii vor avea la dispozite 30 de modele, plus posibilitatea de a stabili aspectul interior pe baza unui chestionar. Pretul unei vile variaza intre 60.000 si 120.000 de euro, sume ce pot fi achitate in doi ani de la incheierea contractului, in patru rate egale, dupa plata unui avans de 30 la suta. Mai mult, imobilele pot fi amenajate dupa indicatiile date de proprietari, iar zona va fi imprejmuita si accesul va fi posibil pe baza unei cartele.

Ultimele locuinte

Cartierul de tineret, preconizat sa prinda contur cel mai devreme in primavara anului viitor, se anunta a fi ultimul grup masiv de locuinte ce se va construi in oras, in urmatorii ani.

Chiar daca in 2005, viitorul guvern va considera de cuviinta sa demareze si alte proiecte de constructie de locuinte ? fie ele tip vila sau blocuri ? reprezentantii Primariei sustin ca, pentru moment, investitiile vor fi canalizate doar inspre finalizarea contructiilor demarate anii trecuti.

In momentul de fata, prin intermediul programului ANL, in Sibiu se afla in constructie 20 de apartamente din cartierul Strand, destinate angajatilor Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu. Acestea vor fi terminate cel mai devreme la mijlocul lunii decembrie, cand probabil vor fi date in folosinta.

La acestea se adauga alte 140 de locuinte construite in momentul de fata in cartierul Tilisca, destinate tinerilor. Cel putin anul acesta nu se va mai demara nici un alt proiect de constructie de locuinte.

Targ de proiecte

Tinerii proprietari vor putea vedea proiectele de casa pe 15 octombrie, in cadrul unui targ de proiecte, unde vor fi prezenti alaturi de investitori si proiectanti, constructori si finantatori. Arhitectul Marius Timofte va organiza expozitia de proiecte si se va ocupa de informarea tinerilor nelamuriti in ceea ce priveste constructia caselor.

Arhitectii de la OAR vor intocmi si un calendar, prin care toti investitorii vor primi lamuriri si detalii despre proiecte. "Vom realiza un ?caietel? cu intrebarile tinerilor investitori si vom incerca, pe cat posibil, sa le si raspundem in scris intrebarilor pertinente", promite Marius Timofte.

Prin targul de proiecte, organizatorii vor incerca sa ofere solutii arhitecturale, adica elemente ce se refera la aspectul exterior si volumetrie, prin pachete de proiecte mai ieftine si fezabile.

La aceast vernisaj sunt invitati 108 arhitecti din Sibiu si din Valcea, care vor expune cele mai proiecte din care tinerii pot sa aleaga ce le place.

"Aceasta solutie de cuplare a doua case se foloseste foarte mult in tarile civilizate, iar un proprietar de casa in acea zona va trebui sa-si manifeste personalitatea in interiorul casei, nu sa strice aspectul exterior al cartierului", a mai explicat presedintele OAR.