In 27 septembrie, Judecatoria Sighetu Marmatiei a pronuntat hotararea de condamnare la inchisoare a inculpatilor Halas Stefan, Colopelnic Mihai, Trifoi Mihai, Stan Gavrila si Pop Gheorghe, in procesul deschis de Statul roman. Astfel, Halas Stefan, primarul comunei Remeti, a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare, Colopelnic si Trifoi cate 10 luni, iar Stan si Pop cate 8 luni.

Rezultatele demersului nostru in cazul nerespectarii legii in comuna Remeti: inca un primar condamnat penal. Nu este o impaunare, ci o revenire la o normalitate macar aparenta, pentru ca legea trebuie sa primeze, iar vinovatii trebuie sa plateasca. Acest caz, intrat in atentia GAZETEI, singura publicatie care a monitorizat situatia din Remeti, a dovedit ca am avut dreptate. Din nou.

Infractiunile

Halas Stefan, Colopelnic Mihai, Trifoi Mihai, Stan Gavrila si Pop Gheorghe (cei cinci proaspat condamnati) au fost inculpati pentru nereguli in administrarea fondului funciar comunal (paduri si pasuni), fiind acuzati de fals material, uz de fals, abuz si neglijenta in serviciu etc.

Codul penal prevede la articolul 288 inchisoare de la 3 luni la 3 ani pentru infractiunea de fals material in inscrisuri oficiale. Iar daca cel care opereaza este functionar in serviciu, inchisoare de la 6 luni la 5 ani. La fel se pedepeste si falsul intelectual sau tentativa.

Povestea unui primar penal

Totul a inceput in urma cu doi ani si jumatate. In martie 2002, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Satu Mare (ITRSC, organul de control care raspunde si de judetul Maramures) a fost sesizat ca pe raza comunei Remeti, in parcelele 5 si 11 din cadrul districtului Huta, angajati ai SC Cvasciuc SRL, taie arbori nemarcati si fara documente justificative.

In urma controlului, a rezultat ca padurea primariei este neinventariata sau marcata, nepreluata pe proces verbal, cu parcele particulare incluse adanc in trupul forestier al statului, intr-un veritabil haos, ideal pentru hotii de lemn.

Cu ocazia verificarilor s-au depistat acte de improprietarire false, prevazute cu semnatura falsificata a secretarei primariei (Iolanda Danilici), proprietati suprapuse, procese verbale modificate grosolan etc. ITRSC a depus denunt penal impotriva primarului Halas Stefan, pentru abuz in serviciu.

In urma cercetarii si instrumentarii cazului de catre organele de politie si procuratura, incadrarea juridica a faptelor s-a "imbogatit" cu noi articole de cod penal.

ITRSC i-a denuntat penal si pe inginerul silvic Stan Dumitru (fost sef al Ocolului Silvic Sighet, pe raza caruia se intinde comuna Remeti) pentru neglijenta in serviciu, si pe sefii de district Pop Gheorghe si Mois Stefan (acuzati de incalcarea Codului Silvic).

Organul de control a mai propus si sanctionarea administrativa a inginerilor silvici Stefan Beres (pe atunci sef al Ocolului Sighet, acum viceprimar al municipiului) si Olimpiu Chisiu (sef fond forestier) precum si a tehnicianului Ioan Semeniuc, pentru nereguli in administrarea padurilor.

In cadrul cercetarilor, cativa din cei de mai sus au fost scosi din cauza, fiind "inlocuiti" de alti suspecti. Cat despre SC Cvasciuc SRL, nu s-a mai auzit nimic (cum ca ar fi vinovati de fapte penale), ceea ce a intarit suspiciunile si... misterul.

Dosarul "roman"

In iulie 2004, dosarul "Statul roman contra primarul Halas si echipa" avea peste 400 de file (!), iar primarul era tot mai strans de acuzele de fals material si instigare la uz de fals in inscrisuri oficiale. Pana la urma, justitia a decis: cei cinci sunt vinovati, cu amendamentul ca acestia au dreptul sa faca recurs la instanta superioara.

Cel mai important aspect al acestui proces este ca, in temeiul articolului 14, se dispune desfiintarea inscrisurilor falsificate cuprinse intre paginile 80-90 din dosarul de urmarire penala. Cu alte cuvinte, actele falsificate sunt lovite de nulitate.

In caz ca sentinta va deveni definitiva si irevocabila in forma actuala, Stefan Halas va fi demis din functia de primar, redobandita la alegerile din iunie, iar in urmatorii trei ani va trebui sa-si cantareasca fiecare pas, altminteri restul de pedeapsa va fi executat in inchisoare. Precizam ca acest proces nu este singurul pe rol in care este acuzat Halas.

Prejudiciile aduse Statului si Primariei Remeti de "defectiunile" provocate pe relatia primarie-organele silvice locale inca n-au fost evaluate si puse pe tapet. Vorbim despre zeci de hectare de padure (in valoare de mai multe miliarde de lei!) disparute fara urma! Nu mai dezvoltam, deocamdata, neregulile de la cariera de piatra, scoala, dispensar, operatiunile cu ajutoarele etc.

Vin vremuri grele pentru fostul asistent medical Stefan Halas, acum candidat la postul de viitor fost primar al comunei Remeti.